pILNE JAKI OLEJ 2.0 ts

• Autor wątku Autor wątku dymion22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dymion22

Guest
wITAM

jestem tutaj nowy jeśli pomyliłem fora to z góry serdecznie przepraszam.

chce zaraz wymienic olej w AR 2,0 Ts.
Nie wiem jaki był wczesniej wlewany silnik jest w doskonałym stanie.
Wiem ze przechodził remont 5 tys km temu tzn panewki wał itp.
Co myslicie o oleju valvoline 10w 60?
Czy moze jakis inny prosze o pomoc.
Aha i ile oleju wchodzi do 2,0 TS?

Pozdrawiam

Najlepszy jest kujawski z pierwszego tłoczenia, albo oliwa z oliwek.
A tak na serio, to bez urazy, ale użyj opcji szukaj.
pozdrawiam

wg instr.
10W40
wchodzi ok 4,4L

Motul Synergie+ 6100, 10w40 koniec, kropka. Na takim jeżdżę i nie narzekam. Pozdr

pamiętaj żębyś miał 0,5-do 1cm powyżej maxa a będzie ok najlepiej nalej pułsyntetyk 10w/40 , firma najlepiej motul.

pamiętaj żębyś miał 0,5-do 1cm powyżej maxa a będzie ok najlepiej nalej pułsyntetyk 10w/40 , firma najlepiej motul.

A ja radzę nigdy nie poprawiać konstruktorów i nie przekraczać max dopuszczalnego poziomu oleju bo może się to skończyć wymianą uszczelnień silnika, a to jest dość kosztowna sprawa.

Genialna porada, gratulacje, dodaj jeszcze, że w oponach powinien mieć
o atmosferę więcej na zapas, 10l paliwa ponad pojemność baku, płyn chłodniczy też po sam korek i najlepiej wszystko co się da pod korek.
Nie sugeruj się instrukcją, zdrowym rozsądkiem, bo reszta świata z konstruktorami na czele to debile.

P.S. Musiałem..... już liczę do dziesięciu...

Proponuję sięgnąć po Orlen Platinum Rally. Naprawdę dobra oliwa, no i cena ;]

Słuchajcie znawcy wielcy , może jestem nowy na forum ,ale mam doświadczenie bardzo duże przede wszystkim w silnikach 2.0ts ,i moge powiedzieć że ten silnik to wada konstrukcyjna w alfach , niema silnika 2.0 który się prędzej czy pożniej nie zatrze , a żeby tego uniknąć ,uwierz mi że trzeba mu nalać 1cm ponad max ,co do silników po remoncie szlif wału to i tak długo na tym nie pojeżdzisz ,sprzedaj to czym prędzej.

Słuchajcie znawcy wielcy , może jestem nowy na forum ,ale mam doświadczenie bardzo duże przede wszystkim w silnikach 2.0ts ,i moge powiedzieć że ten silnik to wada konstrukcyjna w alfach , niema silnika 2.0 który się prędzej czy pożniej nie zatrze , a żeby tego uniknąć ,uwierz mi że trzeba mu nalać 1cm ponad max ,co do silników po remoncie szlif wału to i tak długo na tym nie pojeżdzisz ,sprzedaj to czym prędzej.

Sory wielkie, ale po jaką cholerę brałeś alfe z tym silnikiem skoro wiesz,
że ma taką wade konstrukcyjną. :) buhehe

ja lotosa sobie wrzuciłem i jest ok a co do alfy jak dbasz bedziesz smigał ;)

A czy mógłbyś, jako doświadczony użytkownik silnika TS, wytłumaczyć swoją teorię? Bo póki co to zalecasz takie postepowanie, które może spowodować uszkodzenia silnika z powodu przepełnienia skrzyni korbowej.

Amortyzatory
Powrót