Mokry w środku prawy słupek z przodu Pomocy :(

• Autor wątku Autor wątku 1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1984

Guest
Witam

Pogoda jaka jest każdy wie.. pada od kilku dni i dziś zauwazyłem, że mokry jest słupek przedni prawy, ciągnie wodę od dołu i już 1/4 długości jest mokra :( co to może być? skąd tam woda? Uszczelka w drzwiach? czy może od szyby? a może spod maski gdzieś? poradźcie coś :(

Mam to samo też z prawej strony,tylko że u mnie moknie od góry.Gdzie szukać przyczyny?

Mam to samo też z prawej strony,tylko że u mnie moknie od góry.Gdzie szukać przyczyny?

No podejrzewam, że to uszelka wokół szyby, wokół drzwi, nie wiem, może skądś indziej? a co najgorsze delikatnie pojawia się brązowawy syf na tapicerce na słupku, to pewno rdza..

U mnie tak sie działo i w sumie dzieje dalej ale gdy mi zaczęło kapać między podsufitką a lewym przednim słupkiem to uszczelniłem relingi z lewej strony i w zasadzie kapanie przeszło. Teraz mam problem podobny do autora wątku tyle, że u mnie cały słupek jest mokry zdjąłem go, zabrałem do domu do wysuszenia a uszczelkę (taką, która jest naciagana wzdłuż słupka obok przedniej szyby) poczęstowałem silkonem na łączeniu z dachem. Wcześniej wszystko wytarłem szmatka do sucha. Czy to pomoże to nie wiem, zobaczymy.

Teraz czekam na deszcz...

Szlak trafia, bo nawet czasu nie ma, żeby to zobaczyć.. w sobotę się tym zajmę.. a powiedz, były jakieś problemy, żeby to obicie słupka wymontować?

Szlak trafia, bo nawet czasu nie ma, żeby to zobaczyć.. w sobotę się tym zajmę.. a powiedz, były jakieś problemy, żeby to obicie słupka wymontować?

Trzeba zdjąć osłonę przeciwsłoneczną, rączkę nad głową kierowcy (wszystko śrubokrętem krzyżakowym) odchylić uszczelkę drzwi kierowcy. Jak już zsuniesz uszczelkę to zobaczysz szczelinę między drzwiami a tym właśnie obiciem słupka. Musisz sobie wziąć cienki i w miarę dłuższy płaski śrubokręt i delikatnie podważyć takie zatrzaski (są dwie takie zapinki) a potem reszta to już ładnie wyjdzie z kokpitu przy szybie. U siebie zastanawiam czy przypadkiem ta uszczelka między dachem a górą szyby czołowej nie jest jakaś trefna. Bo mam dziwne przeczucie, że to właśnie wzdłuż szyby od góry zacieka.
Okaże się pewnie już jutro z rana. Narazie złożyłem wszystko w całość oprócz tego właśnie obicia, które suszy się w domu. I dzięki temu może coś rani zobaczę startując z podwórka do arbajtu...

Oczywiście u mnie sprawa dotyczy strony kierowcy a u ciebie pasażera ale to jest tylko lustrzane odbicie

Ostatnia edycja:
mam podobny problem. kiedys mialem taka sytaucje ze woda lala sie "za" schowkiem po stronei pasazera. szybe przednia wyciagnalem i wkleilem jescze raz. przy wymianie jak wyciagali szybe to naderwali ta usczelke co jest wokol szyby - to bylo jakies pol roku temu. w ostatnia sobote sprobowalem ile poleci Bella na autostradzie z Krakowa do Szarowa (210 ;) ) i chyba ta usczelka gdzies sie bardziej rozerwala bo w niedziele w tym deszczu masakrycznie zaczely mi parowac szyby - doslownie rosa osadzala sie na szybach, nie pomagala klima itp tylko wycieranie papierowymi recznikami. zuzylem dwie rolki od zjazdu z autostrady do debicy i dopiero w debicy zobaczylem ze dol bocznego slupka przy szybie jest mokry i dywanik po stronie pasazera. czy znowu wklejac szybe tylko dac nowa uszczelke czy to raczej jakas uszczelka przy drzwiach bo zauwazyelm kilka kropel wody na boku drzwi

U mnie jest czasem mokro już na obu słupkach. I właśnie ostatnio zauważyłem maleńką kałużkę na dywaniku pasażera, jakby kapało spod schowka. To już pewno na 100% uszczelka szyby przedniej? a i paruje jak diabli

wlasnie przez tel rozmawialem z gosciem ktory zajmuje sie wymiana szyb i ktory wymienial mi poprzednio i powiedzial ze uszczelka nie ma nic do tego i ma wylacznie funkcje estetyczna a cala szczelnosc ma zapewnic klej na ktorym jest mocowana szyba. po pracy do niego mam podjechac i zobaczy dokladnie co sie dzieje

nie mam. czy gdyby kanaly odplywowe na podszybiu byly zatkane to moglby slupek byc mokry w srodku. woda musialaby "isc do gory" ?

koledzy pilnie potrzebuje info. rozebralem dzis podszybie, woda leje sie przez filtr kabinowy na wentylator i z wentylatora na podloge po stronie pasazera. jak rozkrece ten plastik co jest na podszybiu to mam od razu na wierzchu filtr kabinowy i pytanie jest takie czy powinna byc tam jakas pokrywa?

Ostatnia edycja:
post pod postem bo edytowalem a nie poszlo w gore.

Przepraszam, ale jeśli nie macie Panowie szyberdachu to nie pomogę (myślałem o przewodach odprowadzających wodę z szyberdachu, które znajdują się w słupkach bo miałem taki przypadek).

Amortyzatory
Powrót