Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Czyszczenie czujnika ABS

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Chrzanów
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 jtd 2001r- była, bravo 2.0 multijet- jest

Domyślnie Czyszczenie czujnika ABS

Dzisiaj byłem na kompie i wyszedł mi uszkodzony czujnik ABS prawy przód, oczywiście brak ABSu. Wcześniej miałem takie objawy że po odpaleniu auta, przy
    pierwszym delikatnym hamowaniu na suchej, dobrej nawierzchni ABS się włączał, pedał hamulca skakał, co oczywiście wydłużało drogę hamowania, później ABSu brak. Teraz już cały czas nie mam ABSu. Może wystarczy tylko wyczyścić czujnik? Czym go można czyścić? Czytałem że jest tam jakaś zębatka która również może być zabrudzona i warto ją wyczyścić. Gdzie ona się znajduje i jak się do niej dobrać? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kamien007
    Mieszka w
    Łęczna
    Auto
    Alfa Romeo 156 3.2 Q2 rok 02 Azzurro Nuvola

Domyślnie

wyjmij czujnik na pewno będzie kupę syfu na nim wyczyść ,a na tym kole co z czytuje to musisz zdjąć tarcze tez będzie tak syfu ja wyczyściłem i jest spoko

Użytkownik Rowerzysta Avatar Miłosz
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Mam prosbe czy ktos posiada moze jakies zdjecia i moglby napisac wiecej jak sprawdzic/wyczyscic czujnik ABS przedniego kola? Czy jestem w stanie to zrobic to w domowych warunkach bez kanału?
    Poprzednio:
    Mazda 6 2.0 2006
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 1999
    Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V 1994

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Miłosz Zobacz post
    Mam prosbe czy ktos posiada moze jakies zdjecia i moglby napisac wiecej jak sprawdzic/wyczyscic czujnik ABS przedniego kola? Czy jestem w stanie to zrobic to w domowych warunkach bez kanału?
    Kanał zbyteczny.Wystarczy zdjąć koło,odkręcić zacisk,wyjąć klocki,odkręcić jarzmo zacisku i zdjąć tarcz hamulcową.Odkręcić śrubkę i wyjąć czujnik(dobrze spryskać jakimś środkiem ułatwiającym odkręcenie).Zębatki tam nie ma,jest bieżnia magnetyczna.Szczerze wątpię by to coś pomogło,ale spróbować możesz.Raczej stawiał bym na walnięty czujnik,a jeszcze bardziej na uszkodzony przewód czujnika.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

Miłosz w zupełności powinien wystarczyć podnośnik i zdjęcie koła. Ułatwisz sobie pracę ściągając również tarczę hamulcową, bywa często że czujnik nie chce wyjść więc trzeba go zapuścić jakimś odrdzewiaczem i chwilę poczekać. Odkręcasz śrubkę kluczem 10 i delikatnie obracając czujnik podważasz go płaskim śrubokrętem tak aby go wysunąć. Powinien wyjść jak nie to pęknie.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Mam podobna sytuacje z czujnikem z tylnego koła,swieci kontrolka i abs nie dziala
    Kabel był ciety,poprawialem raz i zgaslo ale jest znow i juz mam czujnik tylko brak czasu zeby sie za to zabrac
    Kabel przechodzi pod kanapa?zlaczka sie tam miesci czy gdzies pod wykladzina bagaznika?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kwasnybartek
    Mieszka w
    Werynia, Kolbuszowa,
    Auto
    "Mruczuś" AR 156 2.0 TS, CF2,M3 '98 ECU M1.5.5, AR156 SW '04 1,9 JTD 140

Domyślnie

Do bagażnika.
    1970 cm z sekwencyjnym wtryskiem LPG. Wolę pchać moją Alfę niż jeździć VW!!

Użytkownik Rowerzysta Avatar Miłosz
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS

Domyślnie

Wiec zabralem sie za zdjecie kola i na 1 rzut oka widac 2 kabelki i teraz moje pytanie:
    który z nich moze powodowac problemy z abs? Ten po lewej stronie jest urwany, jest tam tez wtyczka i biegnie do klocka hamulcowego, natomiast ten po prawej jest na pewno sztukowany, gdyz widac tasme klejaca. Zalaczam zdjecie, bede wdzieczny za kazda sugestie, na razie planuje oba kabelki odrestaurowac i chyba tyle, gdyz pogoda nie jest sprzyjajaca...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	hamulec lewy przod.jpg
Wyświetleń:	27737
Rozmiar:	84.0 KB
ID:	48295  
    Poprzednio:
    Mazda 6 2.0 2006
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 1999
    Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V 1994

Użytkownik Pirat drogowy Avatar solek
    Mieszka w
    Oseredek/Susiec
    Auto
    159 SW 2008 2,4 JTD 210KM GRIGIO TITANIO MET

Domyślnie

Wiec zabralem sie za zdjecie kola i na 1 rzut oka widac 2 kabelki i teraz moje pytanie:
    który z nich moze powodowac problemy z abs? Ten po lewej stronie jest urwany, jest tam tez wtyczka i biegnie do klocka hamulcowego, natomiast ten po prawej jest na pewno sztukowany, gdyz widac tasme klejaca. Zalaczam zdjecie, bede wdzieczny za kazda sugestie, na razie planuje oba kabelki odrestaurowac i chyba tyle, gdyz pogoda nie jest sprzyjajaca...
    za problemy z ABS to na pewno kabelek z prawej bo on idzie do czujnika od ABS, ten drugi to jest od zużycia klocków u mnie też jest urwany i nic się nie dzieje złego.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Ten po lewej to od kontrolki zużycia klocków.Ten po prawej to ABS.Jeśli był już łączony jak piszesz to raczej przyczyna tkwi tam właśnie.Łączenie rozwiń z taśmy i rozetnij izolację na przewodzie,często trzeba wyciąć spory kawałek bo sól zeżarła żyły przewodu.Łączenie lutujemy i zakładamy koszulki termokurczliwe.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.