Wielki Problem z silnikiem!!!!!

• Autor wątku Autor wątku luniu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luniu

Guest
Wielki Problem z remontem silnika!!!!!POMOCY!!!

Witam mam wielki problem gdyż w związku z informacjami które otrzymałem na forum kupiłem dół silnika do mojej alfy 147 1,6 ts 120 km gdyż z mojego poprzedniego została miazga na forum uslyszłem ze do mojej 147 pasuje dół od 156 1,6 ts 120 km bo są identiko i taki też kupiłem tylko że gdy założyłem swoją głowicę od 147 do dołu od 156 tłoki dotykają głowicy jak się kreci wałem i co teraz zrobić dodam ze na pierwszy rzut oka tłoki w bloku od 156 lekko wystają ponad blok gdzie w moim oryginalnym bloku od 147 są równe z blokiem i co teraz proszę Was o pomoc,z góry dziękuję

Trudny temat - wygląda na to, że musisz dokupić głowicę od 156.

na pewno jest 1,6 16v ts 120 km sprawdzilem po numerach silnika!!!!!!

---------- Post dodany o godzinie 09:34 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:29 ----------

wszystko blok czujniki jest identiko tylko tłoki wystają za dużo i uderzają w głowicę na pewno jest od 1,6 ts 120km

Kiedyś jeden z kolegów opisywał, że 147 ma inne tłoki niż 156. Nawet próbował do 147 zastosować tłoki od 156, ale nie pamiętam, jak to się z skończyło. Nie wiem czym się różnią, ale po opisanych problemach wychodzi, że być może wysokością. No chyba, że w 147 jest inny wał, albo korbowody.

tłoki wizualnie sa inne a cały tłok z korbowodem jest dłuższy od tego ze 147 o 3 cm tak samo cały blok jest dłuższy o 3 cm

No to szkoda, że zbytnio zaufałeś informacjom z forum. Tutaj niestety, jak wszędzie, zdarzają się nie do końca sprawdzone informacje.
Skoro zaszedłeś już tak daleko, to chyba zastosowanie głowicy ze 156 będzie najmniejszym bólem. Musiałbyś tylko dokładnie sprawdzić, czy do tej głowicy podejdzie osprzęt ze 147, a przede wszystkim kolektory: ssący i wydechowy no i wałki rozrządu z kołami oraz pokrywa zaworów.

Ostatnia edycja:
tylko że z 5 osób mówiło mi że na bank to pasuje bo sami u siebie robili i nie muszę sie martwić-znawcy hahahah do tego bloku ze 156 nic nie bedzie pasowac ponieważ jest dłuzszy o 3-4 cm tak więc oddałem go dzisiaj temu co kupiłem od niego z dojazdami jestem narazie do tyłu 200zl no ale trudno nauczka musi być :)

No to dobrze, że tylko na 200 zł się skończyło. Ja tu jestem ponad 2 lata i nieraz czytałem różne porady nie mające nic współnego z rzeczywistością.

witam
widzę, że po części ponoszę winę za twój zakup i chciałbym coś dodać.
pytanie twoje tyczyło się silnika a nie montowania jednego z dwóch (bynajmniej ja do tego momentu śledziłem wątek). ja się spotkałem z tym że spokojnie można ale w całości silnik przełożyć między 147 a 156.

Z tego co czytam tutaj na forum zauważyłem że 1.6 były dwa silniki bodajże 105 konny i 120 konny. Sprzedawcy na allegro żeby sprzedać części piszą bzdury typu że części będą pasować do 1.6 1.8 lub 2.0 np. skrzynia biegów rozwaliłem nie tak dawno skrzynie i dzwonie do kolesia i mówi że spoko podejdzie do 1.6 ,1.8 i 2.0 no to za telefon i do serwisu i tu zaskoczenie skrzynie pasują ale jednak się od siebie czymś różnią różne numery skrzyń. A więc tak do końca jak nie chce się być w błędzie wystarczy zadzwonić do serwisu Fiat Alfa i się spytać, ja tak robię i jest ok.

Ostatnia edycja:
moje pytanie było odnośnie różnicy między dołem silnika czyli kompletnego bloku lub jak kto woli kompletnej skrzynki korbowej ze 147 a 156 więc nie o cały silnik!!!!!!!!!!!!!o to pytałem bo to potrzebowałem!!!!!!!są inne doły i inne głowice!!!!!!!!!!!

moje pytanie było odnośnie różnicy między dołem silnika czyli kompletnego bloku lub jak kto woli kompletnej skrzynki korbowej ze 147 a 156 więc nie o cały silnik!!!!!!!!!!!!!o to pytałem bo to potrzebowałem!!!!!!!są inne doły i inne głowice!!!!!!!!!!!

Ja na twoje pytanie nie odpowiedziałem ale pytałeś się o

icon1.gif
Różnica silników 147 1.6 120km a 156 1,6 120km

witam jak w tytule czy ktoś może orientuje sie jaka jest różnica w slinkach 1,6 16v ts 120 km z alfy 147 a 1,6 16v ts 120km z alfy 156???bardzo prosze o opinie czy każdy z nich pasuje na przemian do siebie????

A więc pytanie jest tak szeroko napisane, że powinno paść do projektanta tego silnika, my możemy sprawdzić po vin czy będzie pasować do twojego auta ale tego nie podałeś.

Użytkownik
Embrion

Samochód: Alfa Romeo 147 1,6 ts 120km
Podziękował: 2
Podziękowań: 0 w 0 postach

ale chodzi mi głownie o skrzynie korbową czyli blok z tłokami korbowodami wałem czy te 120 konne ze 156 są takie same jak w 147

a to kto napisał jak nie ja?dokladnie 28-04-2010, 22:33

Napisz vin twojego samochodu to sprawdzę w eper czy jest inny.

---------- Post dodany o godzinie 12:18 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:56 ----------

tak na szybcika sprawdziłem że 147 i 156 1,6 nie jest to samo bo opis jest inny modeli.

Amortyzatory
Powrót