Dziękuje Panowie jeszcze tylko docztam ktora rura jest ktora i zawsze to maly krok do przodu![]()
Dziękuje Panowie jeszcze tylko docztam ktora rura jest ktora i zawsze to maly krok do przodu![]()
Kolego jeśli masz termostat uszkodzone w sposób że jest ciągle otwarty (tak jak u mnie - w sobote wymiana - wreszcie) to: (przynajmniej ja tak stwierdziłem usterkę) na postoju jak silnik pochodzi troche to się nagrzewa normalnie do 90 C potem sie wlacza wentylator itd. ale jak tylko ruszyłem to temp. od razu spadala do lekko powyżej 50 C bo sie płyn schładza przez ciągle otwarty obieg na chłodnice.
Mody88 => AR 156 1.8 TS 16V
najprosciej złap weże na wejściu i wyjściu z chłodnicy jeśli oba majataka sama temperaturę znaczy walnięty, po chłopsku
Jest taka opcja, że będą miały taka samą temperaturę i to sciśle zależna od termostatu- zdarzy sie tak wtedy, jak termostat będzie walnięty i nie będzie sie w ogóle otwierał- wtedy nie będzie dużego obiegu, a co za tym idzie brak krążenia płynu chłodzącego w chłodnicy i brak różnic temperatur na wejściu i wyjściu do i z chłodnicy
![]()
Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,
witam, żeby nie powielać kolejnego tematu o termostatach piszę tu... Mianowice chodzi jtd 16v 140KM, po włączeniu autka odczekałem chwilę i sprawdziłem węże pod maską... Patrząc na silnik od przodu wąż po lewej robił się ciepły a wąż po prawej był zimny... Dodam, że jeżdżąc cały czas temperatura oscyluje w granicach 50-55 stopni. Czy to oznacza padnięty termostat?? czy przyczyną jest co innego??
GDYBY BÓG NIE WYMYŚLIŁ ALFY ROMEO CHODZIŁBYM PIESZO !!!
Jak nie zgrzejesz go w żaden sposób żeby wskazówka dygnęła za drugą kreskę na wyświetlaczu to masz padnięty termostat, jak ledwo co idzie nad pierwszą kreskę to właśnie to..
Jeśli ten wąż po lewej był od małego obiegu a wąż po prawej od dużego czyli szedł z termostatu na chłodnicę to termostat raczej dobry.
---------- Post added at 07:28 ---------- Previous post was at 07:22 ----------
PS.
Sterowanie kierunkiem przepływu cieczy jest czysto mechaniczne (zawór bimetaliczny).
A sterowanie wskaźnikiem na desce za pomocą dodatkowego czujnika temperatury , odczyt na komp chyba jeszcze z innego czujnika.
Tak że realna temperatura a wskazania na desce i na dodatek odczyty na kompie mają się czasem nijak do siebie.
Moja Bella
U mnie temperatura ładnie dochodzi do do tych umownych 70 st. na wskaźniku i tak się utrzymuje jak postoi dłużej na luzie albo pokręce go mocniej to dochodzi do 90 st. ale po powrocie do normalnej jazdy wrac do 70 - chłodnica i węże są zawsze letnie w ASO twierdzą, że to normalne i wszystko jest ok a dla mnie ok to jak samochód ma 90 st i może owszem wskaźniki w Alfach nie są precyzyjne ale dla więkrzości trzyma 90 st - więc nie jest to na zasadzie ten typ tak ma! Ja wymieniłem na Verneta bez czujnika i co prawda grzeje się bo wcześniej nie grzał się wcale ale nie jest to prawidłowa temp. Polecam wszystkim Behra z czjnikiem bo wtedy nawet jak wyświetlacz pokazuje mniej to wie się, że to nie wina termostatu albo czujnika albo jakiś inny gwint.
AR 159 2,4 2006r
W trasie temperatura miedzy 60-70 stopni a na postoju łapie 90 załacza sie wentylator i dmucha chłodnym powietszem przy ustawionej temp. na 21 stopni, po ponownym ruszeniu za chwile temperatura spada znów do 60-70 i juz leci ciepełko. Czy to tylko termostat czy cos jeszcze moze szwankowac???
Ostatnio edytowane przez kamilo65 ; 20-01-2016 o 11:48