Jak rozpoznać padniety termostat ? i jakie są tego skutki ?

• Autor wątku Autor wątku GaLaZ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GaLaZ

Guest
Witam,

Przeczytalem tematy dot. termostatu, pelno tego ale nie znalazlem konkretow. Mianowicie chodzi mi o to jak rozpoznac ze termostat jest walniety amatorsko, tzn. poprostu poprzez jazde i obserwację ? Czy da rade rozpoznac ze cos jest nie tak przy zbiorniku z plynem do chłodnicy ? spotkalem sie z opinia ze dzwiek psssssttt to objaw zagotowania sie wody...

Kolejna sprawa to jakie konsekwencje padnietego termostatu ?

Wybaczcie banał pytan, ale dopiero "wchodze" w swiat motoryzacji i alf ;)

Pozdrawiam

Przy walniętym termostacie samochód nie będzie ci łapał odpowiedniej temperatury 90 stopni.
Przy walniętym termostacie masz większe spalanie i zimno w aucie zwłaszcza zimą:)

Jak padnie termostat to zaraz widać że wskazówka zegara temp. będzie się bujać około 65 - 70 stopni i nic więcej ( no chyba że dasz belli osty wycisk )

zależy jak walnięty : cały czas otwarty czy cały czas zamknięty ?
czy wskazówka nie przekroczy 70 ? można dyskutować bo npjeżeli przy okazji niesprawny będzie czujnik temperatury cieczy to wskazania mogą być nawet i 100 a prawdziwej temp będzie się można jedynie domyślać ( pomijam już mało precyzyjne wskazania temp na wskaźniku kabinowym)

o termostatach w jtd to by mozna niejeden doktorat napisac. poszukaj postow macka i atx'a

Po wymianie termostatu w moim JTD M-Jet temperatura oscyluje w okolicach 90* (88-92* badane na ECU), na wskaźniku jest to oczywiście koło 80-85*.. Przy padniętym wskazówka ledwo wyszła za pierwszą kreskę po 10km jazdy, a przy dłuższej jeździe i nie ważne czy pałowaniu, czy emerytowaniu nigdy nie wyszła za drugą kreskę..

Reasumując wskaźnik u mnie:
- sprawny termostat: 80-85*
- padnięty termostat: 50-70*

U mnie wskaźnik pokazuje około 80*C, a po podpięciu do kompa ECU pokazuje około 87*C, więc chyba dobrze.

Dzieki za odpowiedzi

a jeszcze jedna kwestia po jakim czasie ma urosnac do tych 80 stopni ? bo wiadomo ze odrazu przeciez to sie nie dzieje ? ;>

G.

A czy wiesz jak działa termostat? Bo to w sumie dosyc kluczowe jeżeli chcesz samodzielnie rozpoznać jego usterkę:) Najprościej termostat to taki zawór, który po wzroście temperatury płynu chłodzącego do odpowiedniego poziomu otwiera się i puszcza płyn chłodzący krążacy w silniku na tzw. duży obieg, czyli do chłodnicy, w celu jego schłodzenia i utrzymania optymalnej temperatury silnika- to tak bardzo skrótowo:) Jak sprawdzić czy termostat jest walniety- pierwsze- jesli jest cały czas otwarty- po odpaleniu silnika, jak juz wskazówka od temperatury drgnie:), podnosisz maskę od silnika i macasz ręką rurę biegnącą od termostatu do chłodnicy- czy jest ciepła, czy zimna - jak zimna to ok., jak ciepła, tzn. że termostat jest otwarty cały czas, czyli jest do bani:)Ta rura powinna robic się ciepła(a raczej od razu gorąca) dopiero po tym jak silnik złapie odpowiednią temperaturę do otwarcia termostatu(na wskaźniku kabinowym ok. 80 stopni)- z tym że to takie uproszczenie i uogólnienie, bo jak pisza koledzy- wskaźnik kabinowy rzadko kiedy pokazuje prawdę:)tzn, jest dokładny. Druga usterka termostatu- nie otwiera się- cóż w tym przypadku po prostu termostat nie otworzy się(niezależnie od temperatury na wskaźniku, rura z termostatu do chłodnicy będzie zimna) i silnik złapie bardzo wysoiką temperaturę- to samo może powodować zakamieniona, uszkodzona chłodnica, lub brak płynu:)
To tak bardzo krótko i bardzo upraszczając:)

Ostatnia edycja:
"Jak sprawdzić czy termostat jest walniety- jesli jest cały czas otwarty"
ja sprawdzam tak - luzuję opaskę zaciskową, ściągam wąz wodny z obudowy termostatu i unoszę go do góry. Uruchamiam silnik i obserwuję co się dzieje - przy sprawnym termostacie gdy silnik jest zimny płyn nie ma prawa wypływac z obudowy(przy zimnym silniku nie może byc dużego obiegu i przepływu płynu do chłodnicy).Teraz czekając dalej możemy obserwować wskazania czujników i namacalnie stwierdzić moment otwarcia termostatu. Przy tej operacji można stracic 100-200mg płynu chłodzącego, ale bez wyjmowania termostatu możemy w ciągu paru chwil sprawdzić jego stan.

Dziękuje Panowie jeszcze tylko docztam ktora rura jest ktora i zawsze to maly krok do przodu :)

Kolego jeśli masz termostat uszkodzone w sposób że jest ciągle otwarty (tak jak u mnie - w sobote wymiana - wreszcie) to: (przynajmniej ja tak stwierdziłem usterkę) na postoju jak silnik pochodzi troche to się nagrzewa normalnie do 90 C potem sie wlacza wentylator itd. ale jak tylko ruszyłem to temp. od razu spadala do lekko powyżej 50 C bo sie płyn schładza przez ciągle otwarty obieg na chłodnice.

najprosciej złap weże na wejściu i wyjściu z chłodnicy jeśli oba majataka sama temperaturę znaczy walnięty, po chłopsku

najprosciej złap weże na wejściu i wyjściu z chłodnicy jeśli oba majataka sama temperaturę znaczy walnięty, po chłopsku

węze na wejsciu i wyjsciu CHLODNICY raczej bedą miały różną temperature bo na wejściu będzie wieksza a na wyjsciu niższa po wychłodzeniu przez chłodnicę. raczej nic wspólnego z termostatem.

węze na wejsciu i wyjsciu CHLODNICY raczej bedą miały różną temperature bo na wejściu będzie wieksza a na wyjsciu niższa po wychłodzeniu przez chłodnicę. raczej nic wspólnego z termostatem.
Jest taka opcja, że będą miały taka samą temperaturę i to sciśle zależna od termostatu:)- zdarzy sie tak wtedy, jak termostat będzie walnięty i nie będzie sie w ogóle otwierał- wtedy nie będzie dużego obiegu, a co za tym idzie brak krążenia płynu chłodzącego w chłodnicy i brak różnic temperatur na wejściu i wyjściu do i z chłodnicy:)

witam, żeby nie powielać kolejnego tematu o termostatach piszę tu... Mianowice chodzi jtd 16v 140KM, po włączeniu autka odczekałem chwilę i sprawdziłem węże pod maską... Patrząc na silnik od przodu wąż po lewej robił się ciepły a wąż po prawej był zimny... Dodam, że jeżdżąc cały czas temperatura oscyluje w granicach 50-55 stopni. Czy to oznacza padnięty termostat?? czy przyczyną jest co innego??

Jak nie zgrzejesz go w żaden sposób żeby wskazówka dygnęła za drugą kreskę na wyświetlaczu to masz padnięty termostat, jak ledwo co idzie nad pierwszą kreskę to właśnie to..

Patrząc na silnik od przodu wąż po lewej robił się ciepły a wąż po prawej był zimny...
Jeśli ten wąż po lewej był od małego obiegu a wąż po prawej od dużego czyli szedł z termostatu na chłodnicę to termostat raczej dobry.

---------- Post added at 07:28 ---------- Previous post was at 07:22 ----------

PS.
Sterowanie kierunkiem przepływu cieczy jest czysto mechaniczne (zawór bimetaliczny).
A sterowanie wskaźnikiem na desce za pomocą dodatkowego czujnika temperatury , odczyt na komp chyba jeszcze z innego czujnika.
Tak że realna temperatura a wskazania na desce i na dodatek odczyty na kompie mają się czasem nijak do siebie.

U mnie temperatura ładnie dochodzi do do tych umownych 70 st. na wskaźniku i tak się utrzymuje jak postoi dłużej na luzie albo pokręce go mocniej to dochodzi do 90 st. ale po powrocie do normalnej jazdy wrac do 70 - chłodnica i węże są zawsze letnie w ASO twierdzą, że to normalne i wszystko jest ok a dla mnie ok to jak samochód ma 90 st i może owszem wskaźniki w Alfach nie są precyzyjne ale dla więkrzości trzyma 90 st - więc nie jest to na zasadzie ten typ tak ma! Ja wymieniłem na Verneta bez czujnika i co prawda grzeje się bo wcześniej nie grzał się wcale ale nie jest to prawidłowa temp. Polecam wszystkim Behra z czjnikiem bo wtedy nawet jak wyświetlacz pokazuje mniej to wie się, że to nie wina termostatu albo czujnika albo jakiś inny gwint.

AR 159 2,4 2006r
W trasie temperatura miedzy 60-70 stopni a na postoju łapie 90 załacza sie wentylator i dmucha chłodnym powietszem przy ustawionej temp. na 21 stopni, po ponownym ruszeniu za chwile temperatura spada znów do 60-70 i juz leci ciepełko. Czy to tylko termostat czy cos jeszcze moze szwankowac???

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót