Problem z zaworem overboost i turbina

pawcio87ck

Nowy
Auto
alfa 156 1.9JTDm 140KM
Witam mam problem z zaworem overboost a mianowicie gdy auto jest odpalone i stoi na postoju po pewnym czasie słysze jak turbina się załancza( zaczyna gwizdać) po przegazowaniu auta przestaje. W trakcie gwizdania odłączyłem jeden z przewodów podciśnieniowych i turbina przestała chodzić. Przeczyściłem zawór zgodnie z instrukcją na forum lecz nic to nie dało. Zastanawiam sie czy do wymiany będzie zawór czy coś innego odpowiedzialnego za sterowanie nim. Może ktoś się spotkał z czymś takim lub wie co może być przyczyną????

a czy orjentujesz się jakie napięcie powinno być na zaworze w początkowej fazie gry samochód stoi. Ja mam ok 9,8V i podczas dodawania gazu napięcie maleje czyli zawór zaczyna chodzić.

A co ci da to napięcie? - steruje nim ECU jeśli zawór jest zabrudzony to nie chodzi prawidłowo, pomoże czyszczenie (jesli jest starego typu i da się rozebrac, bo w nowym tylko wymiana)

to da napięcie że jeśli jest za małe to zawór może nie trzymać odpowiednio i przepuszcza podciśnienie do turbiny bo widzę jak na postoju ta dzwigienka od turbiny się porusza i turbina zaczyna chodzić. Na takiej zasadzie działa elektrozawór im większe napięcie tym mocniej trzyma. Czyściłem już 2 razy i nie widac rezultatu.

Też miałem problemy z overboostem i czysciłem go ze 4 razy. Za ostatnim razem gumke ( grzybek ) wyszorowałem płynem do naczyń i dokładnie wyczysciłem tą dziurke na srodku grzybka tam też jest jakaś ruchoma gumka i może to u mnie pomogło spróbuj nic nie tracisz

Pokaż załącznik 10957

Amortyzatory
Powrót