stukanie podczas hamowania

strus

Użytkownik
Auto
ar159 1,9jtdm 150
Witam,
Mam taki problem:

Jak hamuje z wyższych prędkości to pojawia sie stukot z przodu który jest silniejszy i częstszy im wieksza prędkość. POdczas delikatnego hamowania przy niskich prędkościach tj. około 40 km/h nie ma takiego efektu. Czym to może być spowodowane?

Pozdrawiam Adam

U siostry w citroenie AX też tak było, wymieniłem klocki stuka dalej, przegób, juz jechałem po nowy, po drodze zajechałem do mechanika, okazuje się że poważniejsza sprawa i właśnie siedze w garazu dwa dni i wymieniam skrzynię, oby u ciebie skończyło się na klockach:)

nie wjechales w wode? po jakims ostrym hamowaniu?

jak tak.. to mogly CI sie tarcze powichrowac :)

Ja miałem coś podobnego i były tarcze do wymiany ponieważ się pokrzywiły. Lecz u mnie przy hamowaniu dochodziły jeszcze do tego samoistne ruchy kierownicą. takie jakby to powiedzięc rzucanie kierownicą a wszystko było spowodowane tak jak powiedziałem krzywymi tarczami.

klocki wymieniłem w lutym... tarcze wtedy wyglądały jak by miały przeżyć tą wymianę. W jaki sposób sprawdzić czy tarcza jest prosta?

Poruszaj zaciskiem żeby klocki sie odsuneły od tarczy, a potem pokręć tarcza i obserwuj odległość między klockiem a tarczą, jesli będzie raz bliżej jednej strony raz drugiej ,tarcza do wymiany

dzieki postaram sie jutro zrobić tak i zobacze co z tego wyniknie.

Czesc,
mam taki sam problem, przy wiekszej predkosci na 16" od ok 110km/h dziwnie sie tlucze i tak samo przy hamowaniu.Klocki hamulcowe sa ok,lewa tarcza troche mi podejrzanie wyglada , duzo na niej rdzy bylo.teraz zmienilem opony na ziomowe i przy stalowej feldze 15" jadac 130-160km/h do Strasbourga nic sie nie dzieje. gdzie jest przyczyna? wymienic tarcze na przodzie???

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót