Problem z chłodzeniem. Grzeje sie!

• Autor wątku Autor wątku dimitr87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dimitr87

Guest
Witam. Mam taki problem a mianowicie silnik sie grzeje tak jakby w ogole sie nie chłodził. Czasem wentylator z chlodnicy wlaczy sie po przejechaniu 3km. Jak myslicie co moze byc przyczyna? dodam jeszcze ze korek od oleju jest czysciutki. Silnik to 2.0 16V TS. pozdrawiam

Ja miałem podobny problem w fiacie bravo a wynikiem tego była uszkodzona uszczelka pod głowicą. Korek też był czysty tylko że kompresja z silnika uciekała do układu chłodzenia wynikiem czego układ się zapowietrzał i było bardzo wysokie ciśnienie w układnie chłodzącym. a co z tym idzie woda nie krążyła po silniku a na chłodnice to prawie nic nie szło wody i silnik się grzał. Najlepiej podjechać do kogoś kto ma przyrząd do sprawdzania czy w zbiorniczku z wodą są spaliny. U mnie były. 2 opcja jest taka iż termostat jest uszkodzony i się nie otwiera

A czy uszkodzony termostat pokaze po podlaczeniu do kompa ,wywali jakis blad ?

Termostat to część mechaniczna niewspomagana elektroniką tak więc błędu raczej nie pokaże.

Pozdro
Dugi

Wydaje mi sie ze gdyby byla to uszczelka pod glowica to nie mialby mocy i ciekłby olej? Jak to jest? jakie sa objawy. Jak najlatwiej sprawdzic co to moze byc i jak sprawdzic czy termostat jest caly czas zamkniety? pozdrawiam

U mnie była uszczelka uszkodzona w taki sposób że moc była i wycieków oleju. widać nie był. Jak samochód ci się zagrzeje tak w granicach 90 stopni to spróbuj dotknąć chłodnicy. Jeśli będzie letnia lub zimna to termostat nie otwiera a jak będzie parzyć to termostat raczej dobry. Choć najlepszym sposobem na sprawdzenie termostatu jest wyjęcie go z samochodu i włożenie do gotującej się wody i wtedy widzisz czy się otwiera.

Kolego a pompę wody zmieniałeś razem z rozrządem? Może nie masz po prostu obiegu cieczy. Albo masz zgnita chłodnicę

powiem szczerze ze nie wiem bo auto kupilem niedawno i jak bedzie pieniadz to zabiore sie za wymiane rozrzadu. A ta pompe jakby cos to da sie wymienic bez rozrzadu? bo niewykluczone ze jest to pompa.. ale dzisiaj sprawdze jak zachowuje sie chlodnica i termostat. pozdro

---------- Post dodany o godzinie 16:06 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:07 ----------

no wiec tak... chłodnica mysle ze dziala bo wentylator z niej wlacza sie po wlaczeniu klimy :P w termostacie slychac takie tyyyyk co jakis czas jakby cos sie przesuwało wiec mysle ze to bedzie to. wiec pozostaje albo uszczelka co nie bardzo mi sie wydaje i ta nieszczesna pompa :/ i jak to jest? pompy bez wymiany rozrzadu nie wymienie?

- pewnie że mozna wymienic pompę bez wymiany rozrzadu i na twoje zlecenie mechanik to ci zrobi.
- minie 2.000km i wrócisz do niego z remontem kapitalnym głowicy, zaworów, to na bank.
do wymiany:

- pompa wodna.
- wariator.
- paski rozrzadu 3 sztuki, napinacze, rolki
- cymeringi wałków rozrządu.

kurde chłopaki chyba za bardzo zamieszanie zrobiłem.. temperatura dochodzi do 100 stopni i wentylator sie chlodzi wracajac do 90 stopni. wiec chyba jest ok tylko moze byc tak ze plyn w chłodnicy jest juz do dupy. pozdrawiam i bardzo dziekuje za pomoc :)

Amortyzatory
Powrót