Felgi MAK XLR

Jimmy

Nowy
Auto
AR159 SW 2.4JTDm 20V TI
Zastanawiam się nad kupnem takich felgi do mojej AR156
MAK-XLR.jpg

Mak XLR

Chcę kupic 16". Może ktoś już ma takie felgi w swoim aucie? Są dosyć lekkie, 16 waża 6,8kg... Nie bedą za słabe? Oryginalne 16 waża około 10kg.. Nie chciałbym ich co chwile prostować. Jakie macie doświadczenia z firma MAK? Warto?

dzięki za odpowiedzi.

Przede wszystkim te felgi są dopuszczone do ruchu w Niemczech (mają ABE) i tutaj powinny się skończyć Twoje wątpliwości. Jeśli martwi Cię ich mała waga to wiedz, że np seryjne aluminiowe 15' ze 146 były lżejsze o 1,2 kg od wyglądających na lżejsze felgi o tym samym rozmiarze (łącznie z szerokością) a uwierz mi, że te fabryczne są o wiele mocniejsze. Poza tym są to felgi uznane w świecie Tuningu i również sportów motorowych (choć nie tak popularne jak BBS czy OZ). Jako ciekawostkę mogę Ci jeszcze napisać, że np felgi firmy Alessio (dość popularne u nas) nie przeszły rygorystycznych badań w Niemczech głównie z powodu słabej wytrzymałości i nie są tam sprzedawane .

1. Alessio to szit - słabe
2. Lekkie felgi = lepsze
3. Nie wyobrażam sobie jeździć 20V na czymś mniejszym jak 17" (np. TOORY ważą 9800gr, SPEEDLINE'y 10800gr)

4. Jakie masz teraz alusy? Bo jeśli masz 17-tki i liczysz na poprawę komfortu po przejściu na 16", to możesz się nieco przeliczyć.

Bardzo ładne felgi.
Jaka cena za komplet?
Podpisuję się pod tym co powiedział Twardy: 16" to troszkę mało (jak dla mnie).
Pozdrawiam.
- Rafał

Cena kompletu około 1800-1900zł.

Twardy, mam identyczne koła jak Ty.

Liczę na lepszy komfort... po przesiadce z zimówek 16" na letnie 17" masakra...czuć nawet przyklejoną do asfaltu gumę do żucia:eek:

Już był podobny temat - chyba nawet Twój ;)

Był też temat, w którym kolega z forum przesiadł się na 16 i miał pogorszenie komfortu.

Ja teraz jeżdżę na cięższych o kilogram SPEEDLINE'ach (wzór ten sam) i bardzo twardych oponach 225/45/R17. Całkowicie inaczej się to odczuwa jeśli chodzi o komfort. Znaczy tak: opony są MEGA-GŁOŚNE, ale nie mam tego tłuczenia jak na Michelinach Exalto.

Wg. mnie to kwestia opon. Kup miękkie Yokohamy, Falkeny, Vredestein'y, a na pewno zbliżysz się komfortem do miękkich zimówek ;)

PS. 20V ma zawieszenie sport, więc i ono swoje tłucze.

Teraz mam Pirelli PZero Nero 215/45 17 index Y ZR - one są miekkie czy twarde?
Jakie macie ciśnienia w 17? u mnie przód 2,9, tyl 2,7... Kolega który wozi się AR159 na 19" ma u siebie 3,1 bo podobno dzięki temu felga jest mniej narażona na wygięcie? i przy gwałtownym hamowaniu nie dobije obręczą do asfaltu

Teraz mam Pirelli PZero Nero 215/45 17 index Y ZR - one są miekkie czy twarde?
Bez wzmocnień, czyli powinny być miękkie

Jakie macie ciśnienia w 17? u mnie przód 2,9, tyl 2,7...
Przód: 2,7atm
Tył: 2,6

Kolega który wozi się AR159 na 19" ma u siebie 3,1 bo podobno dzięki temu felga jest mniej narażona na wygięcie? i przy gwałtownym hamowaniu nie dobije obręczą do asfaltu
Przy wjechaniu w krawężnik lub dziurę może i tak, ale z tym hamowaniem... ;)
Kolega swoje 19-tki może sobie pompować 3,1 bo to optymalne ciśnienie dla jego opon

Amortyzatory
Powrót