Bicie przy 20km/h

• Autor wątku Autor wątku 156X
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

156X

Nowy
Auto
była 156SW JTD jest 159SW 1,9 JTD 8V 2008r.
Witam.

Przymierzam się do wymiany tarcz hamulcowych bo wg. tego co wyczytałem na naszym forum to one najprawdopodobniej odpowiedzialne są za delikatne bicie przy dosłownie 20km/h ( powiedzmy 1bicie na sekundę ) powyżej 20 km/h jest ok. Przy hamowaniu z dużych prędkości czuć kierownicę. Ale nie o to chodzi. Zauważyłem również dziwny przypadek występowania bicia - jadę powiedzmy 100km/h wyprzedam i gdy wracam nawet spokojnie na swój pas czuje bicie ( powiedzmy 2 razy na sekundę ) podobnie jest gdy ostro wejdę w ciasny zakręt - czy to też wina tarcz czy łożysk które dają znać o sobie - dodam, że zawieszenie jest ok ( na wiosnę robiłem wahacze )

Pozdrawiam

Przyjrzyj się łożyskom a nie tarczom, sprawdź bicie samej piasty [jej kołnierza]. Tarcze biją tylko przy hamowaniu, jeśli bez używania hamulca czujesz anomalie to łożyska kół do obejrzenia i ewentualnie stan przegubów.

podnieś samochód tak, żeby tylko podejrzane koło oderwało się od podłoża i po prostu nim obracaj, zobaczysz czy przypadkiem nie jest skrzywiona felga, albo czy właśnie klocek w którymś miejscu szczególnie nie ociera o tarczę.
Pozdrawiam.
- Rafał

kurcze coś właśnie kojarze, że jak przekładałem koła i chciałem przekręcić przednią lewą tarcze to był moment, że blokowała się na zacisku i musiałem użyć nieco większej siły aby ją obkręcić ... Wychodzi na to, że tarcza ma bicie

Ostatnią edycję dokonał moderator:
tarcze i klocki kupiłem ale myślę sobie, że przed wymianą sprawdzę raz jeszcze wyważenie kół. choć jakoś w kwietniu jak zmieniałem koła były wyważane. wulkanizacja w sumie pod domem, myślę a co tam 15PLN??
Jak się okazało gdzieś zgubiłem ciężarki z lewego przedniego koła. koła wyważone i jak ręką odjął. dotyczy tego bicia. przy hamowaniu nadal czuję kierownice choć dużo mniej niż przed wywarzaniem. zmiana tarcz i klocków na dniach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót