Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Temat: czym posmarować gumowe częsci zawieszenia?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Cytat Napisał zanjac
    ZAKUPIŁEM ten smar...............no i dalej lipa........smaruję już drugi raz i górę i dół ale cisza jest tylko jeden dzień.....następnego dnia rano znów to samo,już mi głupio tłumaczyć znajomym gdy pytają cyt "co ci tak skrzypi w takim fajnym wozie (( "
    Mam pytanko. Smarujesz na gumy? Czy może spróbowałeś już smarowania sworzni kulistych po zrobieniu dziurki w osłonie gumowej.

Jak już pisałem ja zrobiłem dziurkę i wypsikałem to WD40. Robiłem tak - psikałem aż WD40 wypływał z dziurki. Potem obracałem kołami kilka razy, i znowu psikałem aż do wypływu płynu i znowu kręciłem kołami (kołami kręciłem trzymając za tarczę hamulcową - tyle co się dało na podnośniku).
    Nie wiem czy w każdym przypadku to zadziała - u mnie zadziałało.
    Myślę, że po tej operacji dobrze jest - jak już wypłynie WD40 zabezpieczyć to smarem w spray'u. Ja tego nie zrobiłem - bo go jeszcze nie kupiłem.
    Mam nadzieję, że to pomoże. U mnie było słychać że to właśnie te sworznie skrzypiały.
    wal_kon

zanjac
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    jaki przebieg ma zawieszenie ?
    ma około 22.000 przebiegu :? ale to przecież mało???,nawet A4 na aluminiowych wahaczach lata minimum 40.000 ;//

zanjac
    Gość

Domyślnie

trzeszczy mi tylko przy jeżdzie na wprost niezależnie od kręcenia kierownicą i jest to przy małych prędkościa rano np przy przejeździe przez hopki i jakieś dziury a co do trasy to właśnie robie je długi i szybkie+ ;//

elefau
    Gość

Domyślnie

calkiem niezly jest smar z Forch'a -grasso siliconico( niestety nie ma na nim polskiej nazwy) stosujemy go u nas na serwisie do smarowania gumowych elementow w ciezarowkach...i powiem wam ze sie niezle sprawuje...a jak w ciezarowkach zdaje egzamin to i w alfie zda :mrgreen:

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Ja również zrobiłem niewielkie otwory w gumowych osłonach górnych wahaczy (to one skrzypiały), po czym zaaplikowałem niemal śmiertelną dawkę WD40, a następnie strzykawką wstrzyknąłem smar Husqvarna, który stosuje się do smarowania przeniesienia napędu np. w kosach żyłkowych, (akurat taki miałem), nie jest on gęsty, ale myślę, że tak jak Marcin wspomniał - WD tylko wypłuka i pomoże może troszkę doraźnie, natomiast ten smar pozostanie tam na dłużej. Oczywiście przetestowałem zaraz po tym samochód dokładnie na tej hopie na której skrzypi najbardziej i... cisza! Błoga cisza

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

zanjac
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał marcins737
    sprawdził bym to zawieszenie na Twoim miejscu w warsztacie - byc może tam już nie bardzo jest co smarować
    zawieszenie spawdzone,zero stuków i luzów amory spoko................jak samochód stoi nie można zlokalizować trzeszczenia bo go nie ma..............dopiero jak się jedzie to słychać :roll:na małych nierównościach typu dziurka ,chopek itd lub droga polna :|?:

piotrek164
    Gość

Domyślnie

zawodowo zajmuje się smarami i olejami sylikon sprej 18 pln max netto oczywiście
    i odstawić wd40 od gumy posiada oleje mineralne w składzie i rozpuszcza powoli kałczuk składnik każdej gumy!!!!!!!!!!!! a propo doczego się nadaje wd tylko do zawiasów od stodoły nawet karty charakterystyk na to niema a co do reszty zboczenie zawodowe

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar andrzew
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    156, 1,6 ts była, 156 SW 2.4 jtd m-jet jest

Domyślnie

Witam.

Widze ze są tu ludzie znający się na rzeczy wiec zadam pytanie zapewne dla Was banalne ale jestem zupełnym laikiem. Co może skrzypieć w zawieszeniu? Nawet na postoju gdy pobujam autem slychac skrzypienie. Wszelkiego rodzaju gumy nalezy smarowac z zewnątrz czy tak jak niektorzy pisza robic fdziurki w gumach i wstrzykiwać smar do wewnatrz?

Alfe kupilem w maju a wg faktur wszystkie wahacze i amortyzatory byly wymienione w styczniu. Autem przejechalem okolo 15 tys. km.

Pozdrawiam

belmondoo
    Gość

Domyślnie

ja mam to samo, auto kupiłem we wrześniu i póki było ciepło to cieszyłem się jazdą, teraz gdy spadła temperatura dostaje szału auto skrzypi jak stara syrena. dzieje się tak tylko jak jest zimno i sucho, gdy spadnie deszcz to skrzypienie ustaje. jak myślicie czy smarowanie elementów gumowych wystarczy? dodam że byłem w październiku na przeglądzie i nie stwierdzono uszkodzeń zawiechy ;/ jaki smar byście polecili ui czy kupie go na jakiejś stacji benzynowej?

elefau
    Gość

Domyślnie

polecam grasso silikono z Forcha...specjalnie do gumowych czesci zawieszenia...

narazie sie sprawuje dobrze...