Turbina i jej budowa

cuoreventi

Nowy
Auto
Alfa 156 2.0 JTS 16v
Rozbierał ktoś kiedyś może turbosprężarkę albo ma pojęcie o jej konstrukcji?
Chodzi o to że dostałem w dłonie swoją która jest rzekomo w stanie przed zawałowym. Owszem po jej wymontowaniu na bloku silnika, dolocie od strony zimnej, częściowo także na obudowie skrzyni biegów widać ślady oleju, no ale zawsze pod autem było sucho.
Druga sprawa to wałek wirnika... czy powinien mieć jakiś minimalny luz, czy jednak być idealnie sztywny w korpusie obudowy. Bo z jednej strony kręci się 100 tys obrotów na minute ale z drugiej powinno być przecież jakieś miejsce na film olejowy.
Ma ktoś o tym jakieś pojęcie?

Silnik to 1.9 JTDm 16v 150cv w 147 MY05'

po regeneracji turbiny w zakładzie który ma dobre opinie jest luz na wałku góra-dół,natomiast niema luzów wzdłużnych na wirniku(wyczuwalnych) .

Widziałem turbo wymontowane z mojego auta i miało minimalne luzy góra dół. Nie miało natomiast luzu między częścią zimną a gorącą.
Tak też jak na tym filmie z zewnątrz (tj, bez rozbierania obudowy turbiny) łopatki nie posiadały uszkodzeń mechanicznych.

Podsumowując wychodzi na to że tylko uszczelnienie padło, stąd tej olej w okolicy?

Zwiększony luz na wirniku o np 10mikronów może powodować nieprawidłową pracę i branie oleju, takie rzeczy naprawdę ciężko wymacać palcami czy "na oko". Zerknij w intercooler, pewnie masz w nim olej a to oznaka zużycia samej sprężarki.

Zwiększony luz na wirniku o np 10mikronów może powodować nieprawidłową pracę i branie oleju, takie rzeczy naprawdę ciężko wymacać palcami czy "na oko". Zerknij w intercooler, pewnie masz w nim olej a to oznaka zużycia samej sprężarki.

Nieduże ilości oleju w IC zawsze bedą nawet przy sprawnej turbinie.Olej jest zasysany przez turbinę z odmy silnika która jest wpieta do dolotu.

Amortyzatory
Powrót