Swoje domysły też zaczynam kierować w stronę problemu raczej ze skrzynią, niż z SS, dlatego nawet już założyłem wątek – z zapytaniem jak ją zdemontować.
-olej w skrzyni wymieniony rok temu. Było go trochę mało ( naprawa w ASO pękniętej końcowej obudowy przez fachowców) zalałem -Tutella ZC 75 Synth.
Stan mechaniczny, moim zdaniem dobry. Jak zimno nie ma problemów.
A jak można sprawdzić stan skrzyni z SS? Jest jakiś test, możliwość sprawdzenia programem diagnostycznym?.
-a jak to sprawdzić?SS ma to do siebie, że jakikolwiek opór przy wrzuceniu biegu to wywala na N lub wrzuca bieg wyższy.
Aktywator jest przymocowany do wodzików na stałe, pytanie czy w tym miejscu jest wszystko ok.
-ciśnienie SS (jak na skrenie) utrzymuje ok. 45bar, a po doładowaniu przez pompę 55bar. Alfadiag nie pokazuje błędów podczas testów i kalibracji.Każdy układ hydrauliczny ma tendencję do przepuszczania ciśnienia z nad tłoka, pytanie ile jest dopuszczalne?
Tutaj oprócz mechanicznych luzów /oczywiście do jakieś toleracji/
sam olej SS może sporo poprawić lub pogorszyć jeżeli jest kiepskiej jakości .
Olej w SS niewymieniany tylko kilka razy robiłem dolewkę właściwym -Tutella CS Speed.
Porobię testy, to wrzucę wieczorem screny. Zrobię jeszcze odpowietrzenie układu, ale to wymaga demontażu aku i podstawki.
PS/ zastanawia mnie, czy to nie wina synchronizatorów 3 i 4 biegu, ale... nic nie zgrzyta, ani piska w skrzyni.
@ piotriix
Czy np. po odłączeniu siłownika SS od skrzyni, można jakoś ręcznie poprzerzucać biegi, aby sprawdzić czy się nie blokują?. A może i SS można wtedy sprawdzić, czy przełącz na sucho, bez obciążenia skrzyni?
--------------------------------
Jak obiecałem, dodaję skany na razie z FiatECUScan
Postój, silnik rozgrzany. "Awaria" -blokada biegów 3,4
![]()
![]()
![]()
Praca, silnik rozgrzany. "Awaria" -blokada biegów 3,4
![]()
![]()
-widać różnicę w położeniu sprzęgła- czy jest prawidłowa?
-Przy rozgrzanym silniku, pompa załącza się przy ciśnieniu ok. 43bar i pompuje do ok. 53bar. Ciśnienie opad do tych 43bar (następne załączenie pompy) ok. 6minut. Im chłodniejszy silnik (olej), tym czas między załączeniami pompy dłuższy.
-biegi 1,2,R włącza bez problemu.
-biegi 3,4,5 nie załącza, a z 2, przy próbie włączenia 3, przerzuca na N.
-po przerzuceniu 2 na N, przy próbie załączenia 1 chwilę buczy, po czym załącza bieg. Objaw podobny do opisanego na wstępie z próbą wrzucania z biegu 2-> biegu 3 (buczenie) w czasie jazdy.
ZASTANAWIA mnie temperatura sprzęgła oraz płynu chłodzącego. W/g mnie za wysoka -przegrzewanie???, czy błąd programu. Podczas pracy silnika na postoju max temp. płynu ok. 100*C, a sprzęgła 119*C !!!?.Temp. oleju w skrzyni pokazuje 52*CTemperatura dysku sprzęgła - wartość ta jest obliczana przez sterownik Selespeed w oparciu o parametr temperatury wody otrzymany z CAN linii.
I jeszcze jedno
Pojawia się błąd P0725 -Engine Speed. Czy to "czujnik prędkości wałka wejściowego skrzyni biegów" jest przyczyną problemów z biegami??