Ogranicznik drzwi, halogeny co i jak???

SEBEK

Nowy
Auto
Black 159 1.9 JTDm 150 KM 2007 r.
Panowie, miałem to w poprzedniej Belli mam i w tej :) Chodzi mianowicie o takie "pęknięcie, łamanie" drzwiami w czasie zamykania lub otwierania. Podejrzewam, że smarowanie albo dokręcanie nic tu nie da i trzeba by wymienić ogranicznik - czy to wlaśnie on jest odpowiedzialny za te odgłosy??? Czy chodzi o coś takiego:
http://allegro.pl/item1097639679_ogranicznik_drzwi_przednich_alfa_romeo_156.html
Czy ktoś to wymieniał może, czy trzeba ściągać tapicerka???

Sprawa druga to halogen czy są różnice w wersji przed FL i po FL bo na allegro jest trochę ale więcej do 2003 roku a na niekturych pisza, że ogólnie do Alfy - do wszystkich wersji i modeli???

Panowie, miałem to w poprzedniej Belli mam i w tej :) Chodzi mianowicie o takie "pęknięcie, łamanie" drzwiami w czasie zamykania lub otwierania. Podejrzewam, że smarowanie albo dokręcanie nic tu nie da i trzeba by wymienić ogranicznik - czy to wlaśnie on jest odpowiedzialny za te odgłosy??? Czy chodzi o coś takiego:
http://allegro.pl/item1097639679_ogranicznik_drzwi_przednich_alfa_romeo_156.html
Czy ktoś to wymieniał może, czy trzeba ściągać tapicerka???

Sprawa druga to halogen czy są różnice w wersji przed FL i po FL bo na allegro jest trochę ale więcej do 2003 roku a na niekturych pisza, że ogólnie do Alfy - do wszystkich wersji i modeli???

Tak, musisz wmienić ogranicznik drzwi. Po tym zabiegu będą zamykać się i otwierać o wiele lżej i ciszej. Do tego zabiegu nie musisz zdejmować boczka drzwi. Odkręcasz śruby ogranicznika po obu stronach i go zdejmujesz. Zakładasz tak samo analogicznie. Śruby to torxy. Robota szybka i nie trudna.

Halogeny nie pasują do modeli alf przed FL i po FL. Jak sama nazwa w aukcjach mówi np 97-03.

w opcji szukaj [wymiana ogranicznika drzwi] kolega ,,SZEF'' dokładnie opisał+ zdjęcia operacj wymiany ogranicznika.

mam ogranicznik drzwi w garazu używany sprawny chcesz:P o wiele taniej

czy aby na pewno ? Jesteś tego pewien ?

Na 100 % nie trzeba zdejmować boczka , tylko głośnik demontujesz i bez problemu włożysz ogranicznik.,robota na 15 min.Ogranicznik zamawiałem na allegro u użytkownika "tylkofiat" 73 zł z przesyłką- najlepsza cena na allegro.ASO życzyło sobie 105 zł ogranicznik+ wymiana 100 zł

Ostatnia edycja:
czy aby na pewno ? Jesteś tego pewien ?

nie trzeba, wymieniałem bez zdejmowania. Oczywiście jak ktoś chce to może zdjąć, w jednym czy drugim przypadku czasu jest tyle samo

---------- Post dodany o godzinie 12:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:35 ----------

Na 100 % nie trzeba zdejmować boczka , tylko głośnik demontujesz i bez problemu włożysz ogranicznik.,robota na 15 min.Ogranicznik zamawiałem na allegro u użytkownika "tylkofiat" 73 zł z przesyłką- najlepsza cena na allegro.ASO życzyło sobie 105 zł ogranicznik+ wymiana 100 zł

ja tak samo

Proponuje zdjac boczek
Roboty niewiele a przynajmniej duzo latwiejszy dostep, no ale co kto lubi
Czasu przy wymianie pewnie wyjdzie tyle samo

Proponuje zdjac boczek
Roboty niewiele a przynajmniej duzo latwiejszy dostep, no ale co kto lubi
Czasu przy wymianie pewnie wyjdzie tyle samo

Zdejmowanie boczka jest naprawdę zbędne,ja mam łapę naprawdę dużą i bez problemu włożyłem przez otwór głośnika gdzie trzeba.Dla ułatwienia przy wyciąganiu ogranicznika zawiązałem za jego koniec sznurek i następnie wciągnąłem sznurkiem nowy ogranicznik tą sama trasą.

Amortyzatory
Powrót