Olej do skrzyni

• Autor wątku Autor wątku pmichniewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pmichniewski

Guest
Witam,

zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni w mojej Alfie (ma już trochę latek, a olej ten nie był wymieniany). Wg. instrukcji powinienem lać Tutela ZC 75 Synth 75W90. Niestety, nie mogę nigdzie znaleźć tego oleju, tylko 75W80. Czyżby zaprzestali już produkcji? W instrukcji do AR 156 po FL napisane jest, żeby lać 75W80 - ale konstrukcji skrzyni chyba nie zmieniali? Czy mogę w takim razie bezpiecznie wlać 75W80?

Wiem, że temat oleju był już nie raz poruszany, ale nie znalazłem w poprzednich wątkach odpowiedzi na moje pytania.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Ja zalewałem swoją skrzynię olejem MOTUL 75W80. Bardzo dobry olej i tańszy od przereklamowanej Tuteli.

Sorki, faktycznie. A tak dałem Ci linka z przezwyczajenia bo większość ludzi na forum używa właśnie tego oleju. Co trochę ktoś pyta jaki olej do skrzyni..

A ja wlałem do swojej skrzyni hipol synt 75W90 i chodzi idealnie.
Kupiłem bez problemu po 30 zł/l.

Ok, może inaczej sformułuję pytanie...

Powiedzmy, że chcę się uprzeć przy Tuteli (a jak wiadomo wersja 75W90 jest teraz nieosiągalna). Czy zalanie 75W80 to zły pomysł (mimo, iż producent zaleca ten olej w 156-kach po lifcie)? Upieram się dlatego, iż Tutela była zalana w fabryce i nie chciałbym, żeby olej innej firmy się pokłócił z resztkami starego oleju, a poza tym AR zaleca właśnie oleje Tutela.

Jeśli chodzi o argument, że te oleje są drogie... 100zł a 60zł to żadna różnica, zwłaszcza, że i tak wymiana raczej jednorazowa.

Jeśli jednak lepiej zalać 75W90 ale innej firmy, to nie będę się aż tak upierał.

Upieram się dlatego, iż Tutela była zalana w fabryce i nie chciałbym, żeby olej innej firmy się pokłócił z resztkami starego oleju, a poza tym AR zaleca właśnie oleje Tutela.

Bardzo wiele osób z forum wymieniła olej na innego producenta i nic się nie stało a skrzynia chodzi lepiej to dlaczego miało by to się stać u Ciebie?? Oczywiście oleju mieszać nie można ale tu zlewasz cały i wlewasz nowy. Ja bym bardziej właśnie upierał się na klasę niż na producenta (czyli żeby był 75W90 ). Wszystkie oleje i tak muszą spełniać normy więc czy to Valvoline, Tutela , Castrol i tak będzie OK. To jest oczywiście moje zdanie.

Bardzo wiele osób z forum wymieniła olej na innego producenta i nic się nie stało a skrzynia chodzi lepiej to dlaczego miało by to się stać u Ciebie?? Oczywiście oleju mieszać nie można ale tu zlewasz cały i wlewasz nowy. Ja bym bardziej właśnie upierał się na klasę niż na producenta (czyli żeby był 75W90 ). Wszystkie oleje i tak muszą spełniać normy więc czy to Valvoline, Tutela , Castrol i tak będzie OK. To jest oczywiście moje zdanie.

zgadzam się z kolegą, ja zalałem Motula i jestem bardzo zadowolony

Witam, moja skrzynka ma już prawie 200 tyś. i troszku się zapociła czy dobrym pomysłem będzie zalanie mineralnym Hipolem 80w90 GL-5? Olej muszę zmienić bo nie wiem ile ma nabiegane i co najgorsze nie wiem co jest w niej wlane a jak już ktoś ja zalał minerałem i teraz naleje półsyntetyk czy mi jej nie rozszczelni i z pocenia zrobi się wyciek...

... A hipol to jest dobry do malucha.

Wiesz prawie każdy olej jest hipolem gdyż prawie każda skrzynia jest hipoidalna wiec nie mylić tutaj pojęć co do malucha to hipol MF który jest GL-3 a hipol GL-5 to już inna bajka i powiedz mi czym się będzie różnił Hipol 75w90 od TUTELA CAR ZC 75 SYNTH 75W80 to i to półsyntetyk.... Naprawdę podniecanie się marką jest dla mnie śmieszne bo olej musi spełniać wymagania jakie stawia klasa jakości. A ja pytam czy minerał czy półsyntetyk mam wlać.

Ostatnia edycja:
zalejesz minerala i w zimie możesz nie zmienic biegów - tak mi sie zdarzyło w poprzednim aucie.. A hipol to jest dobry do malucha.
Ty się kolego z hipola nie śmiej - wolę oryginalny syntetyczny hipol 75W90 niż podróbę jakiegoś niewiadomego pochodzenia z allegro w butelce od castrola.
Jakbyś zobaczył, co to jest za hipol to byś zmienił zdanie. Rzadziutki, prawie bezbarwny, a
biegi wchodzą jak w masło, nic nie gorzej od oryginalnej tuteli, którą miałem od nowości auta.

Ja skrzynie zalalem olejem 75W90 z firmy K2. 2 tygodnie jezdze i rewelacja.

Ty się kolego z hipola nie śmiej - wolę oryginalny syntetyczny hipol 75W90 niż podróbę jakiegoś niewiadomego pochodzenia z allegro w butelce od castrola.
Jakbyś zobaczył, co to jest za hipol to byś zmienił zdanie. Rzadziutki, prawie bezbarwny, a
biegi wchodzą jak w masło, nic nie gorzej od oryginalnej tuteli, którą miałem od nowości auta.

Bo hipol spełnia wszystkie wymogi jeżeli chodzi o klase jakości jakie narzuca alfa i tyle i nie ma bata żeby skrzynia działała nieprawidłowo. Powiem tak hipol to bardzo dobry olej ale ze złą nazwa kojarzącą sie z PRL i z 126p. I już ci wszyscy "mądrzy" skazują ten olej... A że spełnia klasę jakości GL-5 i MIL-L 2105D to nikogo już nie obchodzi bo przecież to hipol i nadaje sie tylko do malucha.

Ja skrzynie zalalem olejem 75W90 z firmy K2. 2 tygodnie jezdze i rewelacja.
Bardzo dobry olej polecam, sam bym go zalał ale boje się o szczelność mio cambio :)

Ostatnia edycja:
firmowy olej i masz pewnosc. to ze karzdy olej musi spelniac pewne wartosci to jasne. ale co wlejesz do twojego silnika 10w 40 castrola czy 10w 40 tip z reala co jest tanszy nisz olej rosliny? a oba spelniaja wymagania lepkosci 10w 40...

firmowy olej i masz pewnosc. to ze karzdy olej musi spelniac pewne wartosci to jasne. ale co wlejesz do twojego silnika 10w 40 castrola czy 10w 40 tip z reala co jest tanszy nisz olej rosliny? a oba spelniaja wymagania lepkosci 10w 40...

Własnie udowodniłeś jak mało wiesz o oleju klasa lepkości to nie klasa jakości... Poczytaj o API o ACEA i wtedy dodawaj komenty... A tak na marginesie to hipol dla mnie jest markowym olejem!

olej olejowi nie równy

dziś przeglądałem karty charakterystyk valvoline 75w90 i hipol 75w90 i znalazłem tylko jedną rzecz która te dwa oleje różni....lepkość

hipol - 16 cSt
valvoline - 85 cSt

wybraliśmy valvoline:)

Amortyzatory
Powrót