Proszę o radę w jaki sposób dokonac wymiany simerigu w maglownicy z AF 156. Maglownice już wyjąłem. Jak wyjąc stary siemering?
Proszę o radę w jaki sposób dokonac wymiany simerigu w maglownicy z AF 156. Maglownice już wyjąłem. Jak wyjąc stary siemering?
Witaj Kolego
Ojjj troszkę roboty z tym bedziesz miał. Jak nie zapomnę i znajdę chwile czasu to wrzucę zdjęcia z remontu przezemnie zrobionego.
Tak na szybko:
- zdejmuszjesz charmonijki (ale to wiadomo)
- zdejmujesz pierścienie blokujące po lewej i prawej stronie maglownicy
- wykręcasz zawór sterujacy - to to do czwego przykręcasz kolumnę kierowniczą dekielek od spodu najlepiej zdejmuje sie śrubokretem wbijajać w jeden bok i go wyrywając powstałą dziurę trzeba zaklepać i zakleić klejem do metalu (ja taki mam), podobno da sie zdemotowac ten dekielek nie uszkadzając wbijajać ostre narzedzie pomiędzy obudowę a dekielek
- ukaże Ci sie wtedy śrubka która trzeba odkręcić
- wypychasz cały zawór po uprzedmin demontarzu pierścienia segera (czy jak sie to pisze), podkładki i uszczelniacza górnego (metodą niszczeniową bo inaczej sie nie da, chyba że uda Ci sie go wypchać pobijać zawór od spodu)
- teraz wyciągasz wał (ja z lewej na prawa obracałem maglownicą aż wał wypadł od strony prawej maglownicy z lewej nie da rady)
Postaram się dziś podrzucić zdjecia.
Pozdrówka
PS. Jeden simerking około 20 zł, ja kupiłem cały ten zestaw z allegro