Drga przy ruszaniu

• Autor wątku Autor wątku MariuszKo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MariuszKo

Guest
Witam.
Od razu przejde do rzeczy. W maju kupiłem Alfe156 i niby wszystko było ok. Obecnie pojawiły się drgania samochodu przy ruszaniu z pierwszego biegu... próbowałem na różnych obrotach i efekt jest ten sam, czuje że samochód drga. Ktos mi podpowiedział że mogą to być poduszki silnika albo łapy trzymające go. Jak to wygląda Waszym zdaniem?

PS. A tak na marginesie to czy mogę dolać uniwersalny płyn chłodzący (np. Petrygo, bo taki posiadam :) ) czy raczej wymienic całkowicie nie mieszając ich?

Zacznij od uzupełnienia profilu bo nikt nie wywróży z fusów nie wiedząc jaki masz silnik. Najczęstszą przyczyną takiego drgania są porwane poduszki pod silnikiem. Ale może też być kilka innych jak chociażby źle wyważone koła.

Jak sam napisałeś "uniwersalny" więc spokojnie możesz dolać. Następnym razem wymienisz całość.

Raczej przejrzyj dolot powietrza, bo możesz mieć gdzieś dziurę

Wymieniłem łączniki stabilizatora, niestety gum się nie udało, mechanik stwierdził, że za dużo z tym roboty i ze za dużo by ze mnie zdarł. Zaproponował żeby to zrobić jak bede musiał wymieniac sprzęgło, bo trzeba spuszczać całe zawieszenie... Troche mnie to zdziwiło no ale ja się na tym nie znam. Stuki dalej są.

Pytanie odnośnie drgań. Mój mechanik stwierdził ze to sprzęgło, pewnie ma rację bo objawy nieco się nasiliły. Czasami drga przy puszczaniu sprzęgła nawet na drugim biegu, a przy delikatnym jego wcisnięciu słychać grzechotanie. Czy z takimi objawami mogę spokojnie wyruszyć do Chorwacji i spowrotem?

Pytanie odnośnie drgań. Mój mechanik stwierdził ze to sprzęgło, pewnie ma rację bo objawy nieco się nasiliły. Czasami drga przy puszczaniu sprzęgła nawet na drugim biegu, a przy delikatnym jego wcisnięciu słychać grzechotanie. Czy z takimi objawami mogę spokojnie wyruszyć do Chorwacji i spowrotem?

W JTD masz koło dwumasowe i to ono jest sprawcą tych drgań, na sprzęgle nie masz raczej żadnych spreżynek które mogą to powodowac bo w autach wyposazonych w dwumasy sprezynki przeniesiono własnie tam.
Ale przy wymianie dwumasu raczej polecił bym ci też zmienic sprzęgło bo to raczej robi sie kompletami.
Mam w mojej podobne zjawisko i nawet nabyłem już wszystkie niezbędne części co nie było tanie do V6 :O

A jeśli chodzi o grzechotanie to raczej łożysko oporowe które już się kończy ale to jest standard że zmieniamy łozysko wraz ze sprzęgłem i dwumasem, a w sumie to zawsze dodawane są do zestawów sprzęgła.

Na twoim miejscu nie wybierał bym się w żadną dalszą trasę, dojechac moze ci sie uda wrócic moze tez ale po takiej trasie mozesz sobie popsuc kilka innych rzeczy m.in. z zawieszenia silnika.

u mnie tez czasem to wystepuje ale tylko na 1 biegu. musze dawac do 2 tys obrotow, jak jest ponizej to czasem potrafi niezle potrzasc. i tez podobnie na wstecznym. to skrzynia?

Jeżeli drga przy ruszaniu to w każdym samochodzie z reguły jest to sprzęgło pozdrawiam :)

A jakiej firmy sprzęgło i dwumas polecacie? Zabieram się do zakupu i wymiany bo już mnie irytuje to szarpanie, a ofert na allegro jest troche i nie wiem na co się zdecydować.
Oczywiście mówie o zamiennikach bo oryginały sa dość drogie.

I jeszcze jedno, w salonie koleś wspominał o regenerowanym sprzęgle o połowe tańszym - warto się nad tym w ogóle zastanawiać?

a jesli szarpnie przy zapalaniu i gaszeniu a podczas jazdy nie ma zadnych objawow ?? ciagnie rowno bez szarpniecia.

poduszki wszystkie ok ale jak sciaglem pampersa i odkreciłem ta trójkątną blaszkę od skrzyni to można zobaczyć dwumas kolega zapalił auto ja pod samochodem i próbował ruszać wtedy coś jakby dzwoniło w dwumasie.

Sprobuj odkrecic ten lacznik w prawym gornym rogu silnika pociagnij silnik do siebie i tak skrec u mnie pomogło.

JA mam 156 1,9 SW miałem takie same obiawy 170tyś km i było to sprzęgło wymieniłem i jest ok

Amortyzatory
Powrót