Wymiana synchronizatora - koszt

• Autor wątku Autor wątku pmichniewski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pmichniewski

Guest
Witam,

zastanawiam się nad wymianą synchronizatora II biegu - powyżej 3000 rpm niestety potrafi zgrzytnąć. Dzieje się tak odkąd mam ten samochód. Stawiam na to, że synchronizator zużył się poprzedniemu właścicielowi przez źle działającą pompkę w pedale sprzęgła.

Spróbuję jeszcze zmienić olej w skrzyni - nie zaszkodzi, a może to coś da, ale spodziewam się jednak konieczności wymiany synchronizatora.

I teraz pytanie - ile taka przyjemność może kosztować? I czy w ogóle da się dorwać części, bo np. na alledrogo posucha w tym temacie :/ (nie mówię, że chcę tam kupować, ale w ten sposób staram się zorientować w dostępności)

Według mnie:
-wyjęcie i założenie skrzyni ok. 350- 400 zł
- rozbranie skrzyni i wymiana synchronizatora drugie tyle
+ koszt synchronizatora, nowego oleju, ewentualnie wymiana sprzęgła i wysprzęglika przy okazji

Jeśli tyle kosztuje w ASO to bierz , przynajmniej pewny powinien być.

Do tego prawdopodobnie dojdzie jeszcze kolo zebate, ale tego dowiem sie dopiero po rozbiorce skrzyni (mechanicy mowia, ze pewnie kolo tez dostalo). Takie koleczko w ASO kosztuje 380 :(. Zastanawiam sie nad zakupem uzywanej skrzyni.

Ostatnia edycja:
Kupilem na allegro uzywana skrzynie za takie smieszne pieniadze ze balem sie ja zalozyc:D
ale sprzedawca okazal sie uczciwy i jest ok.Generalnie okazja byla bo wysylka takiego czegos to wiekszy koszt niz sam towar.Z poczatku mialem podobny plan na remont starej skrzyni ale odpuscilem ze wzgledu na cene wlasnie bo uslyszalem 800zl ci nie jako jest ostra przesada.Polecam takie rozwiazanie

Jeśli tyle kosztuje w ASO to bierz , przynajmniej pewny powinien być.

Dostępny tylko w ASO, nie ma zamienników.

---------- Post added at 08:20 ---------- Previous post was at 08:15 ----------

Kupilem na allegro uzywana skrzynie za takie smieszne pieniadze ze balem sie ja zalozyc:D
ale sprzedawca okazal sie uczciwy i jest ok.Generalnie okazja byla bo wysylka takiego czegos to wiekszy koszt niz sam towar.Z poczatku mialem podobny plan na remont starej skrzyni ale odpuscilem ze wzgledu na cene wlasnie bo uslyszalem 800zl ci nie jako jest ostra przesada.Polecam takie rozwiazanie

Weź pod uwagę, że mogłeś trafić taką samą , albo nawet gorszą, niż miałeś.
Miałeś szczęście.
Ostatnio miałem klienta, który wymienił właśnie skrzynię, i okazało się ,że łożyska są wysypane.
i co w takiej sytuacji ???

---------- Post added at 08:21 ---------- Previous post was at 08:20 ----------

Według mnie:
-wyjęcie i założenie skrzyni ok. 350- 400 zł
- rozbranie skrzyni i wymiana synchronizatora drugie tyle
+ koszt synchronizatora, nowego oleju, ewentualnie wymiana sprzęgła i wysprzęglika przy okazji

Można taniej. ;)

Dwa tygodnie temu padla mi pompa SS. Zgrzytac przestalo, za to auto nie jezdzi. :P

W pompie przypalone jest uzwojenie wirnika. Mniej wiecej na polowie obwodu komutatora rezystancja uzwojen jest znacznie zawyzona.

Teraz dopiero pojde w koszty :(

Nie bawiłbym się w wymianę synchronizatora - spory koszt, a i tak nie ma pewności, że potem skrzynia będzie działać bez zarzutu. Dobry fachowiec kosztuje...
Lepiej kupić używaną skrzynię, dokładnie przepłukać i zamontować zalewając nowym olejem.
Miałem identyczny przypadek, do tego kleszczył sie IV bieg. Skrzynię kupiłem od forumowicza za śmieszne pieniądze (chyba 200, czy 250zł z przesyłką!) i po problemie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Nie bawiłbym się w wymianę synchronizatora - spory koszt, a i tak nie ma pewności, że potem skrzynia będzie działać bez zarzutu. Dobry fachowiec kosztuje...
Lepiej kupić używaną skrzynię, dokładnie przepłukać i zamontować zalewając nowym olejem.
Miałem identyczny przypadek, do tego kleszczył sie IV bieg. Skrzynię kupiłem od forumowicza za śmieszne pieniądze (chyba 200, czy 250zł z przesyłką!) i po problemie.
Pozdrawiam.
- Rafał

Z całym szacunkiem, ale co Ty tutaj za głupoty piszesz.
A skąd masz pewność, że 2 skrzynia nie będzie jeszcze gorsza niż ta, która jest w aucie.
ostatnio miałem właśnie 2 takie przypadki, ze klient kupił skrzynię, a potem kupował następną, bo ta była gorsza niż poprzednia.
Trzeba brać pod uwagę fakt, ze te auta nie są już od dłuższego czasu produkowane, a więc i części do nich nie są pierwszej młodości.
Prawdopodobieństwo trafienia jest 50/50.

Pozdrawiam.

Tak wlasnie chce zrobic (ceny czesci + robocizna :(). Musze tylko znalezc pompe, zeby Alfa zaczela jezdzic. Po pompie przyjdzie czas na skrzynie.

Od jakiegos czasu szukam pompy, ale malo jest ofert na allegro - trzeba pytac ludzi. Jezeli juz jakas pompa sie trafi, zwykle sprzedawcy chca ja opchnac w zestawie ze skrzynia i aktywatorem.

Dzis podjade do firmy zajmujacej sie przezwajaniem wirnikow w silnikach elektrycznych, zobaczymy czy dadza rade silnikowi od pompy.

Jezeli ktos ma wolna pompe, to chetnie przygarne :P

PS. Czy ktos sie orientuje, czy skrzynia SS od 156 2.0 JTS mozna zastapic skrzynie SS ze 156 2.0 TS ?

Ostatnia edycja:
Pompa zregenerowana. Spalony wirnik zostal przezwojony, poszlo 80 zl. Wymienilem tez szczotki (20zl), bo niezbyt wiele ich zostalo.

Jezeli bedziecie kiedys kupowac szczotki, to bierzcie od razu miedziowane (czesto stosowane w silniczkach samochodowych), bo zwykle weglowe (takie jak w wiertarkach itd.) maja zbyt duza rezystancje. Oryginalne tez byly miedziowane. Niestety nie zwrocilem na to uwagi i musialem wymieniac dwa razy :P

Pozostala mi tylko naprawa synchronizatora.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót