Trip B -> Nie ogarniam?

• Autor wątku Autor wątku Greq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Greq

Guest
Mam wersje z 2002 po lifcie wnętrza.
Chiałbym ustawic komputer, żeby wyświetlał mi poziom spalania.
Z tego co już wyczytałem, opcję ustawia się gdzieś w zakładce Trip B, jednak poza ON/OFF niczego nie tam nie znajduję?
W temacie pojawiały się jakieś przyciski set 1 i 2, ale ja u siebie od sterowania komputerem poki co ogarnalem jedynie 3 przyciski: '+' 'info' i '-'
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyc jak do tego dojśc?:o

I jeszcze jedno, po lewej stronie kierownicy mam panel z 2 przyciskami km (zerowanie odcinka przebiegu) oraz taką 'górkę' (?). Myślałem, że to jakiś hill holder, ale chyba nie?

Niestety mam instrukcję obsługi w języku flamandzkim, dlatego liczę na Waszą pomoc:D

Witam, podpinam się do togo tematu, proszę o pomoc i wyjaśnienie, nie ogarniam tego... w menu jest "reset trip B" i on oraz off. w jaki do diabła sposów mogę ustawić żeby na komputerze podczas jazdy wyświetlany był poziom spalania chwilowego i raport z trasy. od paru dni szukam pomocy , czytalam instrukcję ale w instrukcji jest trip A i trip B. ja posiadam tylko trip B w menu... czy któś mógłby mi wytłuamczyć w jaki sposób mogę to ustawić. Z góry dziekuje i przepraszam za kłopot.

Trib B - jest to statystyka z trasy od ruszenia do postoju. Po postoju (niestety nie wie jak długim) opcja się zeruje się i jak ruszasz zaczyna wszystko liczyć od nowa. W menu można to włączyć aby był dostęp do tych danych z poziomu włącznika przy kierunkowskazie jak pisał kolega DieselJTD, lub wyłączyć tą opcję wtedy pozostaje tylko TRIP A - główny.

Trip A - jest załączone u mnie na stałe i pokazuje statystyki z całości (oczywiście można to wyzerować wduszając i przytrzymując przycisk na kierunkowskazie).
Przechodzenie pomiędzy poszczególnymi zakładkami odbywa się przez wduszenie właśnie przycisku na kierunkowskazie - mamy tam zasięg pozostały do przejechania na paliwie w baku, ilość przejechych kilometrów od ostatniego resetu, spalanie średnie, spalanie chwilowe, czas podróży poszczególne informacje pokazują się po kolejnym wduszeniu przycisku.

W Trip B mamy to samo ale od moment ruszenia autem bez spalania chwilowego i zasięgu.
To tak po krótce.

krzyzie

Ostatnia edycja:
z góry powiem że wajcha po prawej strony kierownicy powinna posiadac napis "trip" i przyciski na boku plus i minus. niestety u mnbie tego nie ma. w menu (w j. ang.) jest jedynie "reset trip B". o tryb A nie mam ani słowa. w moim menu nie potrafie ustawić aby na komputerze podczas jazdy wyswietlane bylo spalanie itd. czytałam w instrukcji. ustawialam w opcjach l/km. nic to nie dało...;/ w moim aucie jest po lewej stronie na wajsze przycisk reset (ta sama wajcha co tempomat)... przyciskam go i nic... po prawej też nie ma "trip" (widzialam ze inni użytkownicy pisali coś o tym przycisku, niestety nie posiadam go...) Czy wiesz coś na ta ten temat, abo ktoś ma takie autko jak ja i rozwiąże mój problem? jest to dla mnie ważne , od dwóch tygodni posiadam auto i zależy mi na wyswietlaniu spalania oraz raporcie z przebytej trasy... niestety, wszystko o czym czytałam w instrukcji jest inne niż w moim aucie, a Trip B musi być skoro w menu moge go zresetować maunalnie albo automatycznie... pomocy :( z góry dziękuję i przepraszam za nadgorliwość.

z góry powiem że wajcha po prawej strony kierownicy powinna posiadac napis "trip" i przyciski na boku plus i minus.

niestety nie wie jak jest w 159 - w 156 przycisk do zmiany poszczególnych ekranów jak i samo resetowanie jest w manetce od kierunkowskazów.
Zapytaj może na subforum 159- http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/ tam będzie więcej użytkowników którzy powinni wiedzieć i pomóc.
Jedyne co mi przychodzi do głowy jeżeli Twoje auto jest wyposażone w funkcję komputera, to że ktoś mógł zmienić samą manetkę i założył bez obsługi komputera.

Ostatnia edycja:
W 156 Trip B resetuje sie po około 2h postoju. Można go samemu zresetować też ... trzeba wejść przyciskiem na manetce kierunkowskazów na dowolny parametr z "trip B" (czas jazdy B, spalanie średnie B, ilość przejechanych km B) a następnie nacisnąć i przytrzymać przycisk na manetce kierunków do momentu aż się wyświetli stosowny napis o resecie na wyświetlaczu infocenter. Dodam jeszcze, że u mnie ( i nie tylko ;) ) do spalania pokazanego na wyświetlaczu trzeba dołożyć jakieś 1,5 - 1,8 litra, żeby byo realne ;)

z góry powiem że wajcha po prawej strony kierownicy powinna posiadac napis "trip" i przyciski na boku plus i minus. niestety u mnbie tego nie ma.

Fota? Jak masz coś zmanipulowane z wajchą po prawej stronie, to raczej nie ma szans na włączenie wyświetlania danych Trip A/Trip B podczas jazdy...

Dziękuję. dzisiaj wstawię zdjęcia, może to ułatwi rozwiązanie problemu, w menu mogę zresetować trip B, mogę ustawic l/km itd ale po zaakceptowaniu powraca do menu głownego i nic sie nie dzieje. próbowałam już na wszelkie sposoby dojść do tego jak to uruchomić i krew mnie już zalewa. pozdrawiam.

Tego nie uruchamiasz w menu. Wciskasz górną część przycisku (prawa wajcha) i wtedy komputer przełącza się cyklicznie między Trip A > Trip B > Data+godzina.

własnie wiem ze chyba jej jest za mało... powinien byc tam przycisk "trip" i przyciski przełaczające ... w instrukcji tak jest. co można z tym zrobic? ktoś wymieniał wajchę i włożyl biedniejsza? możliwe? spróbować kupić nową z tymi przyciskami i wymienic? da to cos?

Rozsądniej było by znaleść kogoś z taką wajchą i przełożyć na moment do siebie i sprawdzić.
Wtedy sprawdzisz czy coś to da i nie wyrzucisz niepotrzenie pieniędzy jak nie zadziała.
krzyzie

Witam dołączam do tematu posiadam ten sam problem czy wymiana manetek pomoże. ? Proszę o pomoc

Amortyzatory
Powrót