Sprzęgło-dziwne objawy

matuch

Nowy
Auto
AR Giulietta 1.4 T 170 KM
Sprzęgło-"pomoc przy wymianie wysprzęglika"

witam otóż od pewnego czasu znika mi sprzęgło robi się miękki pedał i nie moge wrzucić biegu podczas jazdy musiałem długo pompować aby wrzucić bieg natomiast jak zgaszę silnik to czasem bieg wejdzie od razu a czasem wystarczy tylko ze dwa razy pod pompować aby wrzucić bieg. Sprężynka pod pedałem jest cała, płynu hamulcowego nie ubywa-więc wysprzęglik powinien być cały.Wymieniłem pompę sprzęgła, płyn hamulcowy układ został odpowietrzony i na dwa dni był spokój dziś znowu to samo

Proszę o rady

przeszukiwałem już forum kilkanaście razy i wszyscy piszą o sprężynce , wysprzegliku,ewentualnie pompie sprzęgła , u mnie wysprzęglik jest cały bo płynu nie ubywa , sprężynka jest cała, pompa sprzęgła założona nowa więc już nie wiem co może być przyczyną. miękkiego pedału skoro dwa dni było dobrze to odpowietrzenie układu też musiało być dobre.

proszę o rady i dokładny opis co może być tego przyczyną i jak to naprawić.
Proszę również opisać jak wy odpowietrzacie swój układ z góry dziękuje

przed chwilką byłem się przejechać i sprzęgło jak nowe a wczoraj ledwo co chodziło

Ostatnia edycja:
może koło dwumasowe tzw. zamachowe....

a co ma kolo zamachowe do nie wchodzacych biegow? ja bym szukal przyczyny w podzespolach wlasnie tych ktore wymieniles bo raczej zestaw sprzegla powinien byc dobry.

Odpowietrza się sprzęgło prawie tak samo jak hamulce pompujesz dusisz na pedał, a przy skrzyni zakładasz wężyk bodajże fi 6 podnosisz taką zawleczkę nie pamiętam ale chyba z drutu do góry ale jej nie wyciągasz i wyciągasz wąż dochodzący do wysprzęglika. Odpowietrzeniem powinien polecieć płyn żeby sobie bałaganu nie na robić zakładasz ten wężyk jak go nie masz możesz bez niego też zrobić ale powietrza nie będziesz widział czy jest w układzie.

powiedzcie czy w alfie romeo 156 2.0 Ts 114 Km z 1998 r, żeby wymienić wysprzęglik to trzeba zdemontować skrzynie czy nie , ponieważ nigdy nie wymieniałem wysprzęglika proszę o opis jak należy to poprawnie zrobić jak ktoś ma fotki jak to się robi to byłbym wdzięczny

powiedzcie czy w alfie romeo 156 2.0 Ts 114 Km z 1998 r, żeby wymienić wysprzęglik to trzeba zdemontować skrzynie czy nie , ponieważ nigdy nie wymieniałem wysprzęglika proszę o opis jak należy to poprawnie zrobić jak ktoś ma fotki jak to się robi to byłbym wdzięczny

Jeżeli skrzynia jest taka (1) to tak rysunek (2) Nie

Załączniki

• Tak.jpg
    Tak.jpg
    49.2 KB · Wyświetleń: 16,255
  • Nie.jpg
    Nie.jpg
    97.6 KB · Wyświetleń: 11,247
A na pewno masz taką jak na 1 rysunku, więc trzeba. Sprawdź jeszcze przewody między pompą a wysprzęglikiem, ja mialem kiedys podobna usterke, ale wtedy bylo widac plamy pod samochodem i ubywalo plynu

U mnie problem zaczął się już rok temu, ale przeszło i działało dobrze. Dwa miesiące temu problem się pojawił i jest tak do dzisiaj, tzn. pedał sprzęgła wpada do połowy sporadycznie w czasie jazdy lub rano i jest problem ze wrzuceniem biegu, na wyłączonym silniku wchodzą. Pompka sprzęgła i płyn wymienione. Teraz jak byłem odpowietrzać przeciekał płyn odpowietrznikiem od wysprzęglika, na fotce nr 2:

sciagnałem skrzynie biegów wysprzęglik jest w porządku nic nie przecieka w,więc chyba sprawdzę tak jak mówisz ten odpowietrznik ,

pompa sprzęgła wymieniona, wysprzęglik ok,płyn wymieniony sprzężyna cała układ odpowietrzony ,płynu nie ubywa a sprzęgło znowu znika proszę o porady

Ostatnia edycja:
Dzisiaj wymieniłem oringi na wężyku przy wysprzęgliku. matuch, możesz mi powiedzieć jak odpowietrzasz sprzęgło, bo mam problem właśnie z odpowietrzeniem i nie wiem czy dobrze robię.

ja kolego odpowietrzam maszynowo tzn przedmuchuje wszystko maszyna i od razu maszyna zalewa płynem cały układ i na jakies pare dni jest ok

Kolego jak piszesz że odpowietrzysz układ i masz spokój na kilka dni to sam odpowiedziałeś sobie na pytanie o to co jest patrz czy gdzieś coś się nie poci porostu zasysa powietrze do układu od pompki do wysprzęglika, popatrz na wszystkie elementy od skrzyni do pedałów .

no właśnie wszytko jest sprawdzone został mi tylko odpowietrznik do sprawdzenia bo na niego nie wpadłem dlatego nie wiem gdzie łapie to powietrze

proszę o mała podpowiedź co to dokładnie jest za rozdzielacz i czy jest możliwość żeby był w środku uszkodzony
chodzi mi o to część zaznaczoną cyfra 3

http://img695.imageshack.us/i/odpowietrznik.jpg/

Ostatnia edycja:
Ten rozdzielacz (tłumik drgań) musi być suchy nie może być wilgotny od płynu. tylko widzę że jest suchy.

Ostatnia edycja:
Jest jeszcze jedna uszczelka przy samej pompie sprzęgła, którą muszę sprawdzić.

Problem ze sprzęgłem usunięty, pomogło odpowietrzenie układu za pomocą sprzętu pod ciśnieniem.

To moze podepne sie tutaj. Otóż.. mam problem ze sprzęglem na rozgrzanym silniku slizga sie przy mocniejszym dodaniu gazu (jesli rozpedzam sie delikatnie jest ok). Na zimny silniku do 5 min jazdy jest ok, ale pozniej to samo. Stalo sie to od razu pewnego ranka... Na 1 i 2 biegu nie slizga sie wogole, niezaleznie czy rozgrzany czy zimny.

Panowie mam problem.

Wymieniłem całe sprzęgło na nowe, pompkę na nową. Nowy jaśniutki płyn. Przewody nie zjedzone, nie zgniłe, czarne. To samo hamulce, wężyki itp. Wszystko porobione jak trzeba osobiście.

Odpowietrzone z pomocnikiem, normalnie chodzi kiedy stoi. Normalnie chodzi kiedy silnik pracuje i auto stoi. Ale kiedy jadę wrzucam biegi itp, sprzęgło stopniowo znika. Najpierw gdzieś w okolicę połowy, potem niżej aż do braku wysprzęglania. Podnoszę butem do góry (rzecz jasna leciutko idzie do góry- nie ma siłowania czy coś) i znowu działa kilkanaście wrzuceń biegu podczas jazdy i znowu znika.

Jakieś sugestie? Mam już dość. Robiłem wszystko sam, układ sprzęgła w 1.8 ts jest tak prosty i krótki, że opadają mi ręce powoli. Nie wiem gdzie szukać odpowiedzi. Macie jakieś pomysły?

Amortyzatory
Powrót