Zmiana oleju z 10W40 na 5W40

peenbe

Nowy
Auto
AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM
Chcialem Was zapytac czy powinienem zrobic cos przed zmiana oleju jak w temacie , czy moge po prostu wlac 5W40 ? Po zakupie auta rok temu i przy wymianie oleju wlalem za nomowa znajoych 10W40. Czy moze KONIECZNE jest po spuszczeniu starego oleju wlanie jakiegos "specalnego" do tego preparatu? Jeden forumowicz napisal mi ze zlał stary i po prostu wlal nowy ,jezdzi i nic sie nie dzieje...Przepraszam z gory za dwa tematy ,ale serwer byl jakis zamulony i chcac poprawic tekst niechcacy napisalem drugi :/

Ostatnia edycja:
Z twoim pytaniem wnioskuje że nie czytasz forum a co bardziej instrukcji obsługi AR gdzie jak byk podają że leje się tylko olej 10W/40 albo na 60

bez problemu wlewaj pełny syntetyk , zresztą do tego silnika jest on zalecany , nic się nie rozszczelni , nic nie trzeba płukać

pamiętaj o parametrach oleju :

SAE 5W-40, API CF
ACEA B3

Nawet jak wcześniej był już półsyntetyk??
Ja słyszałem że tak nie powinno się robić...

Ostatnia edycja:
Nawet jak wcześniej był już półsyntetyk??
Ja słyszałem że tak nie powinno się robić...

i pewnie słyszałeś że po 100tys należy wlewać mineralny ;

ty słyszałeś , ja stosowałem zmianę na syntetyk w fiat brava FIRE , peugeot 206 1.1 , fiat doblo jtd , w alfie nie musiałem bo była od nowości na 5w40

To kiedy zmieniasz syntetyk na pół syntetyk to jest inna sprawa ale jak ktoś jeździł na pół syntetyku a potem zalewa pełny syntetyk? Nie twierdzę stanowczo że mam rację ani że silnik się uszkodzi czy szybciej zużyje. Wiem że są i tacy co w ogóle nie zwracają uwagi na to co robią, leją co popadnie i nadal twierdzą że nic się nie dzieje (to nie aluzja). Ja pytam jakie są techniczne argumenty a nie co komu się udało.

Syntetyk ma właściwości płuczacze (czyszczące) i może rozszczelnić silnik. Ja bym nie polecał, chociaż znam paru którym się udało

Otóż to. I tak pewnie wielu powie (również fachowców). Czyli coś tam z technikum pamiętam ;)
Ale to prawda że wielu o tym nie wie, lub się nie stosuje i "jakoś" jeździ ustanawiając nowe prawa mechaniki... ale jeżdżą i oby jak najdłużej...

Rany boskie.... bez komentarza majster...
Wypowie się tu ktoś fachowo czy tylko będą kwitnące aluzje??? Ale z technicznymi argumentami.

na to tez licze Marku :]

Ja bym takiej zamiany nie robił... A chyba coś tam dobrze pamiętam. Ale może mnie ktoś FACHOWO z błędu wyprowadzi

Wlewaj śmiało pełny syntetyk 5W40 i nie słuchaj farmazonów, że "komuś tam" w maluchu syntetyk "coś tam" rozpuścił.

I nie musze niczym wyplukiwac starego oleju ,po prostu wlac nowy 5W40 ??

Jeśli silnik masz zdrowy, nie żre oleju - nalej właściwy olej i nie panikuj ;)
Na syntetyku na pewno poprawi się kultura pracy.

Nie, ale w silniku odklada sie osad, a olej mineralny go wypluka co moze przyczynic sie do rozszczelnienia silnika. Tak jak napisalem ja nie polecam, ale robta co chceta, a noz sie uda.

Chyba raczej syntetyk ma lepsze właściwości czyszczące a nie mineralny?

Mniejszym grzechem jest przejść z 10W/40 na 5W/40 niż z 15W/40 na 5W tylko trzeba się liczyć z tym że może więcej ubywać tego oleju, ale znowu są korzyści zimą.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót