Drgania nadwozia przy 70km/h

jose156

Nowy
Auto
była AR 156 1.9 16v JTD M-jet 2003, obecnie 307SW 2008
Witam, mam następujący problem w swojej 156. Przy prędkości mniej więcej 65-75km/h odczuwalne są wibracje całego nadwozia. Nie ma znaczenia czy jadę na biegu czy nie. Podejrzewałem opony lub felgi ale przełożyłem całe koła z letnich na zimowe i problem pozostaje. Do prędkości 65km/h nie ma drgań tak samo powyżej 75km/h. Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem? Dodam, że robiona była zbierzność.

Być może powodem bicia są półosie? Pytanie czy z takim objawem kupiłeś autko i po jakich okolicznościach powstał taki objaw.

Ostatnia edycja:
A nie masz żadnych luzów na kołach?
Podnieś każde koło z osobna i spróbuj ruszać na boki poziomo jak będzie luz to wiesz gdzie Ci rzuca.

A nie masz żadnych luzów na kołach?
Podnieś każde koło z osobna i spróbuj ruszać na boki poziomo jak będzie luz to wiesz gdzie Ci rzuca.

Nie rozumie trochę tej teorii, bo przy wybitych wahaczach, tulejach, łożyskach czy amorach nie powstają drgania. Jedyna przyczyna to jeszcze może być przegub wewnętrzny lub zewnętrzny ale obstawiam 2.

Ostatnia edycja:
No nie zupełnie, łożysko przednie mając luz ma taki objaw(nie mówię tutaj o szumieniu bo to uszkodzona tylko powierzchnia toczna - robi się chropowata). Tak samo lekko wybity przegub drążka kierowniczego(nie końcówka drążka)powoduję drgania przednich kół.

Amortyzatory
Powrót