Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Temat: Tuleje poliuretanowe

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Mam pytanie czy tuleje górnego wahacza będą miały identyczną średnicę bez względu na producenta wahacza?
    Chce założyć poliuretan a wiem że rozmiarowo pasuje on do oryginalnego TRW, no ale ja mam górne QAP

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

teoretycznie powinno byc to samo a jak jest w praktyce to chyba nie wiadomo
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Za dwie stówy mam albo 4 tuleje poliuretanowe albo jeden górny wahacz od TRW...
    Niby chce zrobić taniej a lepiej no ale właśnie... Czy będzie pasowało

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

wyciag wachacz, wyciagnij tuleje bo w qap wyjdzie bez problemu i zrob pomiar srodka godzina roboty

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    i zrob pomiar srodka
    A wiesz jaka powinna być właściwa średnica?
    Bo co z tego że pomierzę jak nie mam do czego przyrównać?

Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

jak kupujesz PU to powinien byc podany wymiar.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Czechowice
    Auto
    Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft

Domyślnie

czy poliuretany na stabilizator przedni tez beda tak narazone na skrzypienie jak tuleje wahaczy? bo chcialbym zalozyc na przod i waham sie miedzy guma a poli ze strongflexa, oczywiscie nasmaruje tylko czy to zalatwi sprawe bo ewentualne powtorne smarowanie to sami wiecie totalny brak dostepu
    Ostatnio edytowane przez kinol156 ; 11-04-2011 o 10:30

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

mam założone tuleje PU na stabilizatorze z przodu od ponad roku i nic mi nie skrzypi, zdecydowanie polecam to rozwiązanie

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Bielsko Biala
    Auto
    AR 159 1.8 MPI + LPG Landi Renzo

Domyślnie

Cytat Napisał Kynium Zobacz post
    Witam.
    Parę miesięcy temu założyłem komplet tulei poliuteranowych na przednie wahacze (góra i dół). Jak do tej pory byłem mega zadowolony (walczę jeszcze ze stabilizatorem ale to osobna historia). Dzisiaj zajrzałem pod auto a tam niespodzianka. Niestety niemiła. Tuleja PU zaczęła się wysuwać z wahacza. Dodam, że składałem zawieszenie poprawnie i montowałem wszystkie elementy prawidłowo. Chodzi mi o "przednie" tuleje. sprawdzałem jeszcze na starym wahaczu, że tam nie ma żadnej podkładki. po założeniu poli, wahacz przesuwa się do przodu i wypycha tuleję. pomijam fakt, że kiedyś może wypaść (blokuje ją ten kołnierz metalowy, ale rozjeżdża się całkowicie geometria gdyż wahacz pracuje przód <> tył. Dodam, że "tylna" miała w standardzie podkładkę i wszystko jest ok. Chyba będę musiał taką podkładkę dorobić, gdyż po obu stronech jest ten sam problem. poniżej kilka zdjęć.
    mnie spotkało dokładnie to samo, już po 100 km przy ruszaniu i przyspieszaniu było czuć przesuwający się wachacz i coraz głośniejszy stukot. obserwowałem zjawisko, nie ingerując od razu z ciekawości co będzie dalej.
    mam do domu 50m kamienistej drogi, wachacze trzepały jakby się coś urwało w zawieszeniu, aż strach jechać, przy każdym parkingowym manewrze czuć te przesuwające się wachacze, hamowanie przyspieszanie na trasie > łup.... dup...
    konkluzja.
    moim zdaniem padliśmy ofiarą zbi(o)rowej manipulacji. ktoś przedstawił panaceum na nasze bolączki z zawieszeniem, i ... daliśmy się nabrać, a przynajmniej ja.. pluje sobie w brode przeokrutnie.

kupiłem komplet na tył i przód, z przodu nie wymieniłem na stabilizatorze, bo jak sie okazuje wcale nie skrzypi jakoś mocno, skrzypiał za to tylny i po wymianie rzeczywiście jest lepeij. poprzecznych z braku czasu nie ruszałem.
    przednie górne skrzypią jak opętane. wd40 nie zamierzam psikac, bo od tego gówna wszytko potem rdzewieje. jak sie wnerwie to wyjme przesmaruje czyms lepszym, moze pomoże.
    dolne.. środkowe działają, chyba mogą tam PU zostać, chociaż z pewnością od nich właśnie czuje się rodzaj nawierzchni; tylne niby też ok, są zrobione dość konkretnie, choć mam wątpliwości co do możliwości amortyzowania nieróności poprzecznych, bo każdy kto rozbierał rozicnając oryginale wachacze zauważył, że są dość zawile skonstruowane i nawet nowe nie przechodzą "testu łyżki" mechanika amatora. natomiast przednie to całkowita pomyłka, to są tuleje które ciągną cały samochód, dostają najbardziej od nierówności, chamowania, przypieszania i wszystko to w osi wzdłużnej w której poliuretany W OGÓLE NIE SĄ STABILNE!!!! (poprzecznej też ale akurat w tej osi nic im sie nie dzieje.

konkluzja, KTOKOLWIEK TO ROBIŁ, NIE MA BLADEGO POJĘICA CO ROBI!!!!

domorosłe rzemiosło, bez testów, atestów, obliczeń, pakujemy do zawieszenia od którego zależy życie nasze i pasażerów!!! te części nie mają żadnych atestów, żadnej odpowiedzialności cywilno karnej, kontrola jakości też podejrzewam jest lipna.

MAM PU i chyba na razie zostanie, przynajmniej z tyłu i na górze, ale już sie rozglądam za jakimiś oryginalnymi tulejami, te już wymieniłem, przy czym na uwage zasługuje fakt że wyglądające na oryginalne tuleje wchodza naprawde z dużym trudem, a jakiś zamiennik latał sobie po trzpieniu luźniutko i musiałem kombinować.

ps. kiedy próbowałem się zdecydować na PU czy jakiś zamiennik, czytając wątki, spotkałem sie z opiniami ze na dół to nie ma sensu, tylko trw, szkoda ze autorzy nie uzasdnili dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem.
    na zdjęciach widać wysunięcie PU i o ile przesuwał sie wachacz

rd
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SNC_110729_205651.jpg
Wyświetleń:	1177
Rozmiar:	45.6 KB
ID:	31138Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SNC00001.jpg
Wyświetleń:	2162
Rozmiar:	62.9 KB
ID:	31141Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SNC00002.jpg
Wyświetleń:	1798
Rozmiar:	76.5 KB
ID:	31142Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SNC00004.jpg
Wyświetleń:	2214
Rozmiar:	86.5 KB
ID:	31143
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	SNC_110729_205651.jpg
Wyświetleń:	1662
Rozmiar:	45.5 KB
ID:	31144  
    Ostatnio edytowane przez decumanus ; 29-07-2011 o 21:02 Powód: kosmetyka

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Matko, ludzie wy się pozabijacie... Mówię całkowicie poważnie. Gdyby ktoś z tak wypadającymi tulejami wjechał w dziurę na autostradzie przy 140km/h i ta tuleja by mu wypadła to samochód w jednej chwili traci całkowicie geometrię>> ściąga na bok i bóg wie co jeszcze się z trakcją może dziać. PS piszcie proszę po polskiemu, bo aż w oczy kole...