Mam pytanie czy tuleje górnego wahacza będą miały identyczną średnicę bez względu na producenta wahacza?
Chce założyć poliuretan a wiem że rozmiarowo pasuje on do oryginalnego TRW, no ale ja mam górne QAP
Mam pytanie czy tuleje górnego wahacza będą miały identyczną średnicę bez względu na producenta wahacza?
Chce założyć poliuretan a wiem że rozmiarowo pasuje on do oryginalnego TRW, no ale ja mam górne QAP
Za dwie stówy mam albo 4 tuleje poliuretanowe albo jeden górny wahacz od TRW...
Niby chce zrobić taniej a lepiej no ale właśnie... Czy będzie pasowało
czy poliuretany na stabilizator przedni tez beda tak narazone na skrzypienie jak tuleje wahaczy? bo chcialbym zalozyc na przod i waham sie miedzy guma a poli ze strongflexa, oczywiscie nasmaruje tylko czy to zalatwi sprawe bo ewentualne powtorne smarowanie to sami wiecietotalny brak dostepu
Ostatnio edytowane przez kinol156 ; 11-04-2011 o 10:30
mam założone tuleje PU na stabilizatorze z przodu od ponad roku i nic mi nie skrzypi, zdecydowanie polecam to rozwiązanie
mnie spotkało dokładnie to samo, już po 100 km przy ruszaniu i przyspieszaniu było czuć przesuwający się wachacz i coraz głośniejszy stukot. obserwowałem zjawisko, nie ingerując od razu z ciekawości co będzie dalej.
mam do domu 50m kamienistej drogi, wachacze trzepały jakby się coś urwało w zawieszeniu, aż strach jechać, przy każdym parkingowym manewrze czuć te przesuwające się wachacze, hamowanie przyspieszanie na trasie > łup.... dup...
konkluzja.
moim zdaniem padliśmy ofiarą zbi(o)rowej manipulacji. ktoś przedstawił panaceum na nasze bolączki z zawieszeniem, i ... daliśmy się nabrać, a przynajmniej ja.. pluje sobie w brode przeokrutnie.
kupiłem komplet na tył i przód, z przodu nie wymieniłem na stabilizatorze, bo jak sie okazuje wcale nie skrzypi jakoś mocno, skrzypiał za to tylny i po wymianie rzeczywiście jest lepeij. poprzecznych z braku czasu nie ruszałem.
przednie górne skrzypią jak opętane. wd40 nie zamierzam psikac, bo od tego gówna wszytko potem rdzewieje. jak sie wnerwie to wyjme przesmaruje czyms lepszym, moze pomoże.
dolne.. środkowe działają, chyba mogą tam PU zostać, chociaż z pewnością od nich właśnie czuje się rodzaj nawierzchni; tylne niby też ok, są zrobione dość konkretnie, choć mam wątpliwości co do możliwości amortyzowania nieróności poprzecznych, bo każdy kto rozbierał rozicnając oryginale wachacze zauważył, że są dość zawile skonstruowane i nawet nowe nie przechodzą "testu łyżki" mechanika amatora. natomiast przednie to całkowita pomyłka, to są tuleje które ciągną cały samochód, dostają najbardziej od nierówności, chamowania, przypieszania i wszystko to w osi wzdłużnej w której poliuretany W OGÓLE NIE SĄ STABILNE!!!! (poprzecznej też ale akurat w tej osi nic im sie nie dzieje.
konkluzja, KTOKOLWIEK TO ROBIŁ, NIE MA BLADEGO POJĘICA CO ROBI!!!!
domorosłe rzemiosło, bez testów, atestów, obliczeń, pakujemy do zawieszenia od którego zależy życie nasze i pasażerów!!! te części nie mają żadnych atestów, żadnej odpowiedzialności cywilno karnej, kontrola jakości też podejrzewam jest lipna.
MAM PU i chyba na razie zostanie, przynajmniej z tyłu i na górze, ale już sie rozglądam za jakimiś oryginalnymi tulejami, te już wymieniłem, przy czym na uwage zasługuje fakt że wyglądające na oryginalne tuleje wchodza naprawde z dużym trudem, a jakiś zamiennik latał sobie po trzpieniu luźniutko i musiałem kombinować.
ps. kiedy próbowałem się zdecydować na PU czy jakiś zamiennik, czytając wątki, spotkałem sie z opiniami ze na dół to nie ma sensu, tylko trw, szkoda ze autorzy nie uzasdnili dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem.
na zdjęciach widać wysunięcie PU i o ile przesuwał sie wachacz
rd
![]()
Ostatnio edytowane przez decumanus ; 29-07-2011 o 21:02 Powód: kosmetyka
Matko, ludzie wy się pozabijacie... Mówię całkowicie poważnie. Gdyby ktoś z tak wypadającymi tulejami wjechał w dziurę na autostradzie przy 140km/h i ta tuleja by mu wypadła to samochód w jednej chwili traci całkowicie geometrię>> ściąga na bok i bóg wie co jeszcze się z trakcją może dziać. PS piszcie proszę po polskiemu, bo aż w oczy kole...