Koło dwumasowe-regeneracja?

r0bertos

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Tonale 1.6 JTD Veloce
Witam

Wczoraj mój mechanik poinformował mnie ze mam do wymiany kolo dwumasowe. Z tego co sie zorientowałem to koszt nie jest mały(1120zł Valeo). W związku z tym co myślicie o regeneracji ? Czy warto? Znalazłem jakaś firmę z Poznania(www.sprzeglo-service.pl), która zajmuje sie taka regeneracją. Co o niej myślicie?

Pozdrawiam

Bylo już o tym na forum. Ktoś polecal (chyba z allegro) firme która regenerowała dwumas za 450 zł a do tego dawała roczną gwarancję więc chyba warto - stosunek ceny do gwarancji.

Ja bym się zdecydował na regenerację.

kolego ja wymieniłem sprawne koło i teraz mam jedną sztuke w domu po przebiegu 80 000 km (ktoś mi powiedział ze dobrze wymienic razem ze sprzęgłem - natomiast mechanik mi powiedział ze koło mam całkiem sprawne i nie potrzebnie kupowałem ale skoro juz miałem to wymieniłem)

wiadomo - uzywka to uzywka ale jak co to pisz PM

kolego ja wymieniłem sprawne koło i teraz mam jedną sztuke w domu po przebiegu 80 000 km (ktoś mi powiedział ze dobrze wymienic razem ze sprzęgłem - natomiast mechanik mi powiedział ze koło mam całkiem sprawne i nie potrzebnie kupowałem ale skoro juz miałem to wymieniłem)

po 80000 padło ci sprzęgło w jtd? ja wymieniałem sprzęgło po 200.000 km i dwumas powiedzieli w ASO że jeszcze spokojnie pociągnie.

po 80000 padło ci sprzęgło w jtd? ja wymieniałem sprzęgło po 200.000 km i dwumas powiedzieli w ASO że jeszcze spokojnie pociągnie.

ja mam przebieg 218 tys km oryginalne fabryczne i nigdy jeszcze nie było wymieniane, a działa super

Piszą na stronie tego warsztatu o dwumasie. "Podzespoły odpowiedzialne za jego odpowiednią pracę to przede wszystkim zespół sprężyn, a także amortyzatory, ślizgi, zabierak, łożysko i panewka"
Więc chyba takie elementy wymienne. Sam korpus może być przeważnie ok.

Ufff... panowie okazalo sie ze chodzi o kolo dwumasowe pasowe a nie zamachowe, co wiaze sie z mniejszym kosztem :)

teoretycznie koło powinno się zmieniać co 3-ecią wymianę sprzęgła.

kolego wyciągałem drugie auto z rowu (niestety nie było innej opcji - ale nie ważne) ale źle sie do tego zabrałem i przypaliłem dosc mocno sprzęgło i kumpel powiedział ze mi pokryje koszty nowego sprzęgła wiec skorzystałem z okazji.
Pewnie jak bym i tak nie wymieniał to do dzis bym jezdził ale lepiej miec nowe

pozdr

Ostatnia edycja:
regeneracja kół dwumasowych

Witam widze ze nie macie najnowszych informacji mianowicie firma MOTO-REGE otworzyla filię w Gąskach, która zajmuje sie tylko i wyłącznie regeneracją kół dwumasowych, osobiście odwiedzili mój zaklad i postanowilem z nimi współpracować... oddaje juz tam 15 komplet bo tak mi sie bardziej oplaca za samo kolo 600 a za komplet kolo tarcza docisk 750 i jak narazie wszystko gra nie mialem zadnej reklamacji zreszta na kazde kolo 18 miesiecy gwarancji.

MECHANIKA POJAZDOWA PRODUKCJA I REGENERACJA CZEŚCI SAMOCHODOWYCH Piotr Mirtner
Nadbrzeżna 68
76-034 Gąski powiat Koszalin
Telefon: 695 608 713
Drugi telefon: 601 737 443

Dodam tylko, że mialem mozliwosc osobiscie odwiedzic firme i zobaczyc czy jest to prawdziwa regeneracja czy tez zwykly handel szrotem, bo co niektórzy tak robią
i naprawde sie zdziwilem poniewaz ta firma naprawde posiada profesjonalne maszyny do regeneracji kół dwumasowych szlifiernie tokarnie wywazarki nitownice i jezeli chodzi o ta regeneracje to jestem spokojny bo to musi dzialac FIRME OCENIAM NA 5+ NAPRAWDE POLECAM

Bylo już o tym na forum. Ktoś polecal (chyba z allegro) firme która regenerowała dwumas za 450 zł a do tego dawała roczną gwarancję więc chyba warto - stosunek ceny do gwarancji.

Ja bym się zdecydował na regenerację.

I słusznie. Różnica w cenie jest znaczna, a jakość ta sama pod warunkiem, że wykonana przez profesjonalną firmę. Warto zainteresować się firmą Saja w Kożuchowie- dwumasowki.pl. Na stronie pokazana jest różnica między kołem zepsutym a zregenerowanym przez zakład. No i uważać przede wszystkim na firmy, które reklamują się jako jedyne na rynku oferujące takie usługi, bo to kłamstwo i oszustwo. Pozdrawiam

Kolega w oplu vectra 3,2 V6 regenerował koło dwumasowe w tej firmie z 1,5 roku temu i działa, kilometrów też troche chłopak robi bo jeżdzi do pracy we włoszech. miał do wyboru nowe za 6500 albo regeneracje za 1500.

Amortyzatory
Powrót