http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
Też mi się tak wydaje że dwumas nie dzwoni,ale wcześniej nigdy nie miałem do czynienia z takimi kołami,tym bardziej że nie ma jakiś drgan przy wyłączaniu silnika,ruszaniu czy nawet gaszeniu.Po wciśnięciu sprzęgła nic nie ustaje.Przed wymianą sprzęgła było to słychać niemal ciągle.Teraz czasami na chwilę przestaje ale zaraz znów wraca ten dzwięk.Przed wymianą sprzęgła mechanik z serwisu mówił że to sprzęgło i może się zaraz rozsypać,a po wymianie mówi że to dwumas
Ostatnio edytowane przez rafal_n5 ; 13-10-2010 o 08:02
a nie chodzi ci o taki dzwiek "chechłania" jak wbijasz np. drugi bieg i puszczasz sprzeglo?
dwumas wymienia się razem ze sprzęgłem jako całość. to tak jak z pompom wody.jakiś pan wiechu może twierdzić inaczej ale dwumas itak nie przeżyje dwóch sprzęgieł, tak więc lepiej wymienić, z druhiej strony jak jest w super stanie to biorąc pod uwagę cenę nowego dwumasa to zastanowiłbym się nad zostawieniem starego dobrego. są przecierz przyżądy do oceny stanu technicznego kół dwumasowych.
znajomy mechanik twierdzi, że jak dzwoni podczas gaszenia i zapalania, drży pedał sprzęgła, słychać takie cykanie ( pukanie ) podczas wciskania pedału sprzęgła i puszczania to dwumasa.. ale ile w tym prawdy?
te dźwięki nie są należne od naciskania i puszczania sprzęgła-nic nie cyka ani nie puka.Podczas gaszenia i odpalania też się nic nie dzieje.to słychać tylko na wolnych obrotach.
Jutro sprawdzę czy te dźwięki dochodzą właśnie w okolicach dwumasu.
Kolego bennyhill4 pewnie i masz rację ale ja robię rocznie 15tyś km i jeżeli dwumas byłby Ok to starczył by mi jeszcze na kilka lat tym bardziej że troszkę kosztuje a ostatnio z kasą mnie trochę przycisło.
ja zaryzykowalem, wymienilem sprzeglo bez dwumasy bo szarpalismy z mechanikiem i porownywalismy z nowym i mialo odrobine wiecej luzu, jak dlugo na tym pojezdze czas pokaze... mam nadzieje ze jak najdluzej![]()
A czasem nie od urządzeń pomocniczych, może jednak warto zrzucić pasek i przekonać się? Może jakaś rurka obija o coś i dzwoni na wolnych obrotach jak dostanie wibracji?
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA
[/COLOR]w dwumasach pada łożyskowanie między kołami masowymi kture jest wykonane z tworzywa, oraz powierzchnie cierne między nimi. łatwo iszkodzić je podczas montażu, gdy wałek sprzęgłowy nie chce wejść i wpychamy na siłe. przestrzeń między kołami masowymi jest wypelniona smarem na bazie silikonu, ktury traci swoje właściwości smarne gdy się przegrzeje. a przegżać go można jeżdżąc na pułsprzęgle bąć przy ruszaniu bardzo powoli puszczając sprzegło.
co do oseny to wcześniej pisałem:
-zużyty dwumas- jak otwożysz drzwi na max i przy gaszeniu albo odpalaniu bedą chciały "wylecieć z zawiasów" a do tego jednocześnie będzie słychać stuki to dwumas jest zużyty. powiedział mi to inżynier, przedstawiciel firmy ktura produkuje sprzęgła, więc te słowa są raczej niepodważalne. oczywiście mogą występować inne objawy ale nie tak jednoznaczne
-jak już rozebrałeś sprzęgło i na powierzchni styku z tarczą są fioletowe, niebieskie, czerwone przebarwienia to nawet jeśli nie ma luzów to koło dwumasowe jest do wyrzucenia bo świadczą one o przegżaniu, smar sie roztopil i błyskawicznie łożysko ch.. strzeli.
nie radze zaspawywać ze sobą kół masowych!!! bo slyszalem o takich przypadkach. jak tak zrobisz to nie ma zadnego tlumienia drgań skrętnych i skrzynia bedzie głośno pracować i baaaardzo szybko koła zębate szlak trafi.
uzupełnienie:
-"powyższy" inżynier powiedział również że nawet ocena luzów precyzyjnymi przyżądami nie jest do konca jednoznaczna. a producenci, serwisy nie chcąc brac na siebie odpowiedzialności za zaniechanie wymiany i związane z tym puzniejsze uszkodzenia skrzyni radzą wymieniać każdorazowo przy wymianie sprzęgła (lub co ileś tys. km)
pewnie tyle to wam pomoże co namiesza w głowach, ale taka jest moja wiedza na ten temat, chyba ze o czyms zapomniałem ale jak se przypomne to dopisze. i sory za ortografie