• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

kontrolka poduszki airbag

• Autor wątku Autor wątku soniak89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

soniak89

Guest
Standardowo sama z siebie zaświeciła mi się czerwona kontrolka airbargu na desce. Czytałem że wina leży najczęściej po stronie kostki pod fotelem kierwocy. Zaglądnalem wiec pod fotel bo mogł ktoś ja przypadkowo odpiąc. Oto moje pytania: czy kostka któa jest widoczna na zdjeciu odpowiedzialna jest za poduszke i czy powinna być wpieta? (czy może ktoś juz cos wczesniej kombinował): http://img718.imageshack.us/i/20100917185.jpg/

Czy ta zolta izolacja to stadard czy znak że ktoś juz tam grzebał przy tej poduszce? http://img440.imageshack.us/i/20100917186.jpg/

Czy jak pojade na komputer by usunać blad to jezeli nic z tym nie zrobie to znowu sie zaswieci za jakis czas? Denerwuje mnie ta czerwona kontrolka na desce.

Kolega widzę nowy na forum i jeszcze nie znalazł tematu dotyczącego nękanych tym objawem właścicieli AR:)

To co masz na zdjęciach to wszystko oryginalne izolacje i ochrona przed ewentualnymi przetarciami . Recepta jest prosta. obetnij kostki i zlutuj kable bo kostka jest tylko utrapieniem i potrzebna przy ewentualnym wyjmowaniu foteli.

Jak już zlutujesz obie strony, jedź skasować błąd i po kłopocie.

Pozdrawiam.

Dzieki za odpowiedz jednak co to za kostka na pierwszym zdjeciu?
Co do obcinania i lutowania przewodow to mowimy o kostce z drugiego zdjecia?

- ja pod siedzeniem mam coś takiego, 2 pinowa oraz 3 pinowa.
- ta ostania to chyba mata, zgodnie ze schematem.
- a czemu nie program alfadiag i byś zobaczyl czy nie masz błędu 0x0001, internal error, bo wtedy żadne lutowanie nie pomoże.

--

--

--

Czyli najpierw mam jechac gdzies na komputer i sprawdzic co jest przyczyna? Widze ze jesteś z Wrocławia, możesz coś polecic?

- chyba tylko Paprotna lub jakis kolega z notebookiem.
- jak masz czas w niedzielę , to podjedz zobaczymy.
- jak jesteś zainteresiowany to wyslij PW.

Czy te kostki lub kostka powinna być pod fotelem kierowcy czy pasażera ,bo ja pod fotelem kierowcy nie widzę żadnych podłączeń ? Jest natomiast pod siedzeniem pasażera . jedna podwójny przewód.156 1.8 TS 1998 rok

Ostatnia edycja:
- kolega zajechał i kontrola za pomoca programu odczytujacego bledy.
- P0170 , stary bład z ECu.
- ABS brak bledu.
- Airbag, dwa bledy 0x000e oraz 0x0002, po skasowaniu , jak na razie brak blędu.
kody bledów dla MY97
Kod:
01 Airbag control unit ===> 'Clock Spring' of Steering wheel
02 Airbag control unit supply voltage
03 Control light for airbag system
04 Earth connection to control unit housing
05 Display for deactivation of airbag, passenger side
06 Crash Signal
07 Crash Signal
08 Airbag ignition circuit, driver side
09 Airbag ignition circuit, passenger side
0B Seat belt tension ignition circuit, driver side
0C Seat belt tension ignition circuit, passenger side
0E Sidebag ignition circuit, driver side
0F Sidebag ignition circuit, passenger side
12 Resistance seat-occupied sensor, passenger side
14 Keylock switch for disabling passenger airbag
15 Driver side front side impact sensor
17 Passenger side front side impact sensor
19 Cable configuration
1A Warning lamp circuit
21 Ignition circuit, window bag, driver side
22 Ignition circuit, window bag, passenger side
28 Power supply
2F = 47 Rear driver's side airbag explosive charge
34 Passengers Side 1st Stage Head Curtain Airbag Front
pat.
--

--

--

--

--

--

Ostatnia edycja:
Mi po wpadnięciu w dziursko zaświeciła się poducha :/ Tak nagle, sama z siebie. Sprawa jest taka ze bylem juz na dwoch komputerach i zaden nie chcial sie polaczyć. Zaznaczam, że nie mam poduszek w fotelach.

Czy jest możliwe, że po pewnym czasie kontrolka sama zgaśnie?

W sobotę odkurzałem auto i pewnie odsuwając fotele wtyczka obluzowała się. Zapaliła się kontrolka a dzisiaj po kilku jazdach sama zgasła.

Tak , jest możliwe. Podobno nowsze instalacje same gaszą kontrolkę gdy usterka minie (w starych trzeba jechać na skasowanie błędu i dopiero kontrolka zgaśnie).

Zapraszam dziś na 19 na spot pod mostem milenijnym, jak się zjawisz to wezmę komputer i oczywiście gratis, zobaczymy co Ci tam nie styka z AirBagiem

- czy szwagra 156 TS można podjechać na darmowe kasowanie ?

Jasne, tylko byle nie że na 5 minut i nara :P ;)

Zapraszam dziś na 19 na spot pod mostem milenijnym, jak się zjawisz to wezmę komputer i oczywiście gratis, zobaczymy co Ci tam nie styka z AirBagiem

Dzięki za propozycję. Jak widać za późno przeczytałem. Muszę się kiedyś jawić na spociku :).

Czy te kostki lub kostka powinna być pod fotelem kierowcy czy pasażera ,bo ja pod fotelem kierowcy nie widzę żadnych podłączeń ? Jest natomiast pod siedzeniem pasażera . jedna podwójny przewód.156 1.8 TS 1998 rok

Weź to na logikę....
mata służy do sprawdzenia przez centralkę obecności pasażera na fotelu pasażera, aby jeśli jest takowy, móc odpalić mu jaśka w razie dzwona...
idźmy dalej tym torem...
na chwilę obecną nie ma w sprzedaży samochodów z autopilotem, więc kierowca musi być elementem wyposażenia jadącego samochodu - wniosek: kierowca jest zawsze w samochodzie podczas jazdy (pomijając przypadki rodem z jackassa) więc jasiek u kierowcy musi być zawsze aktywny, a więc mata u kierowcy jest zbędna :)
kostki pod kierowcą jeśli by były jakieś, to 1 kostka od podgrzewania fotela i/lub od poduszki bocznej umieszczonej w fotelu od strony słupka...
więc jeśli nie masz w Swojej belli podgrzewanych elektrycznie foteli, ani bocznych poduszek (była by informacja na boku fotela o "SRS AIRBAG" ), to fotel kierowcy Cię nie interesuje w tej sprawie.

kończąc ten "wykład":
jedynie pod fotelem pasażera szukaj kostki od maty, i jeśli nie masz podgrzewanych foteli i bocznych poduszek, to będzie to JEDYNA kostka którą tam znajdziesz :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót