Śruby do felg stalowych - poddałem się

• Autor wątku Autor wątku Bjern
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bjern

Guest
Proszę o pomoc w kwestii śrub do felg stalowych w Alfa Romeo 156 z 1999 roku. Mam zamontowane standardowe felgi aluminiowe 15" dedykowane do tego modelu. Śruby są stożkowe o długości około 5 cm. Długość gwintu około 3 cm. Podejrzewam, że to standard. Dziś pojechałem wymienić opony na zimowe (stalowe felgi) i oponiarz powiedział mi, że śruby które mam do felg aluminiowych nie nadają się do stalowych - jak to określił będą "wyrabiać" otwory. Pojechałem więc do serwisu (niestety fiata) i gdy poprosiłem o śruby do felg stalowych - pokazano mi dokładnie takie same (różniły się jedynie odrobinę średnicą "głowy śruby". Miały taką samą długość. Pojechałem więc do innego sklepu a tam kolejny specjalista powiedział mi, że śruby do felg stalowych są krótsze niż do aluminiowych. Po czym wyjął i pokazał mi śrubę dłuższą niż miałem. Jak to jest z tymi śrubami do felg ?? Pozdrawiam Michał

Moim skromnym zdaniem śruby do stalówek różnią się od tych do alusów tylko tym,że moją krótszy gwint.

grzelutek napisał:
Moim skromnym zdaniem śruby do stalówek różnią się od tych do alusów tylko tym,że moją krótszy gwint.
Śruby do alusów to stożki a do felg stalowych grzybki.

O tym zapomniałem. :oops: Dawno nie miałem doczynienia ze stalówkami. :|?:

Nie poddawaj się. Niech w ASO Fiata zamówią po prostu według ePER. I muszą dobre być.
Pozdrawiam

Jakież było moje zdziwienie gdy przy zakupie śrub... nie podałem marki auta, ale skok gwintu, długość i rodzaj "kołnierza" i okazało się że idealnym rozwiązaniem do Alfy 156 z 1999 roku są śruby od... Skody Favorit ?! I zamiast około 7,00 zł za sztukę w ASO, zapłaciłem 2,50 zł

Ps

Dziękuję za szybki odzew i pozdrawiam

Bjern napisał:
Jakież było moje zdziwienie gdy przy zakupie śrub... nie podałem marki auta
Ponieważ wydaje mi się, że pijesz tutaj do mnie. Chyba, że sie mylę to to przepraszam.
Dlatego proszę Cię o odpowiedź na pytanie, czy felgi aluminiowe, które nazwałeś "dedykowane" to są oryginalne AR?

Bjern,
Ma racje

Ja kupilem do alu bez problemu w Inter Cars po 2,67 zl M12x1.25x19

Jak szukasz szpilek to nie mow do jakiego auta tylko mow jakie chcesz wymiary Mi np sprzedali szpilki od Peudeota i byly chyba o polowe tansze niz te dedykowane do AR

Do stalowek tez mam stozkowe sruby tyle tylko ze krótsze

Szef napisał:
Do stalowek tez mam stozkowe sruby tyle tylko ze krótsze
Stożki dociskają felgę mniejszą powierzchnią. Żuć okiem na otwory w swoich alusach i stalowych i będziesz wiedział o co mi chodzi. :idea:

kmito napisał:
Bjern napisał:
Jakież było moje zdziwienie gdy przy zakupie śrub... nie podałem marki auta
Ponieważ wydaje mi się, że pijesz tutaj do mnie. Chyba, że sie mylę to to przepraszam.
Dlatego proszę Cię o odpowiedź na pytanie, czy felgi aluminiowe, które nazwałeś "dedykowane" to są oryginalne AR?

Tak jak najbardziej są to felgi oryginalne do Alfy (ośmio - otworowe widoczne na zdjęciu w poście poniżej Twojego) Niestety teraz po założeniu stalowych felg z zimowymi oponami jest niestety głośno :-( Słyszał ktoś może o takich oponach: Continental Viking Stop 4000 ? Kupiłem używane z już wyjętymi kolcami po jednym sezonie :-)

Tak jak najbardziej są to felgi oryginalne do Alfy (ośmio - otworowe widoczne na zdjęciu w poście poniżej Twojego)

To wydaje mi się, że w Twoim przypadku do stalowych jak i aluminiowych powinny być te same śruby. Choć kłóci się to trochę z wypowiedziom kolegi Szefa.

Co do głośności do zazwyczaj opony zimowe są trochę głośniejsze niż letnie.
A może dlatego mogłeś je kupić. Bo ktoś nie chciał na nich jeździć. :wink:
Pozdrawiam

Zdecydowanie do felg aluminiowych i do felg stalowych są inne śruby. Róznią się głównie kształtem łba śruby (stalowe -łeb soczewkowy, alufelgi - łeb stożkowy) ale też i długością (te od alufelg są dłuższe). Tymi z alufelg można dokręcić felgę stalową, ale tymi od stalówek nie radzę dokręcać alufelg bo się je zniszczy (głównie gniazda)

Maciek-156 napisał:
Zdecydowanie do felg aluminiowych i do felg stalowych są inne śruby. Róznią się głównie kształtem łba śruby (stalowe -łeb soczewkowy, alufelgi - łeb stożkowy) ale też i długością (te od alufelg są dłuższe). Tymi z alufelg można dokręcić felgę stalową, ale tymi od stalówek nie radzę dokręcać alufelg bo się je zniszczy (głównie gniazda)

no i topik zakręca koło :) stalówki w 156 można przykręcić oryg. śrubami z oryginalnych felg 15" (z 8 dziurami) - nie są za długie :)

marekm napisał:
no i topik zakręca koło :) stalówki w 156 można przykręcić oryg. śrubami z oryginalnych felg 15" (z 8 dziurami) - nie są za długie :)
Potwierdza to ePER.
Amen :wink:

Mam zimówki na 15 stalowych i firmowe 16 alu na lato, i używam do tych i do tych tych samych fabrycznych śrub. sam byłem ciekaw czy te śruby nadają się do jednego i drugiego, i ludzie będący w temacie zawsze twierdzili że śruby te są dobre do obu rodzajów felg.

kmito napisał:
To wydaje mi się, że w Twoim przypadku do stalowych jak i aluminiowych powinny być te same śruby. Choć kłóci się to trochę z wypowiedziom kolegi Szefa.

Oryginalnie w mojej alfie byl tylko jeden kaplet srub Byly to stozki 17 i przykrecane byly nimi zarowno stalowki jak i alusy

Dla mnie do alusow wydawaly sie za krotkie wiec dokupilem drugi kaplet szpilek ze stozkiem z tym ze troche dluzsych i na kluczyk 19

Wynika z tego ze w-g AR oryginalne sruby pasuja zarowno do jednych jak i drugich felg

PS
w Lagunie zawsze mialem stalowki i od nowosci mam do nich szpilki stozkowe ale tez gdzies slyszalem ze powinny byc soczewkowe

http://www.abbco.pl/sruby_do_felg_stalowych_i_aluminiowych_dobor.htm

Bjern napisał:
Proszę o pomoc w kwestii śrub do felg stalowych w Alfa Romeo 156 z 1999 roku. Mam zamontowane standardowe felgi aluminiowe 15" dedykowane do tego modelu. Śruby są stożkowe o długości około 5 cm. Długość gwintu około 3 cm. Podejrzewam, że to standard. Dziś pojechałem wymienić opony na zimowe (stalowe felgi) i oponiarz powiedział mi, że śruby które mam do felg aluminiowych nie nadają się do stalowych - jak to określił będą "wyrabiać" otwory. Pojechałem więc do serwisu (niestety fiata) i gdy poprosiłem o śruby do felg stalowych - pokazano mi dokładnie takie same (różniły się jedynie odrobinę średnicą "głowy śruby". Miały taką samą długość. Pojechałem więc do innego sklepu a tam kolejny specjalista powiedział mi, że śruby do felg stalowych są krótsze niż do aluminiowych. Po czym wyjął i pokazał mi śrubę dłuższą niż miałem. Jak to jest z tymi śrubami do felg ?? Pozdrawiam Michał

Potwierdzam wypowiedzi innych. Śruby od felg aluminiowych można zastosować do stalowych ale odwrotnie raczej nie. Bo te do stalowych felg są krótsze i mają mniejszą powierzchnie stożka dociskającego . A tak na marginesie to śruby do ar 156 pasuja np. od Poloneza.

za poźcno

szkoda że tak poźno się to pojawiło (znaczy ten temat) Już zapłaciłem po 8 zł za srube. Na szczescie kupiłem tylko dwie:)
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót