Bład Air Bag

• Autor wątku Autor wątku chinczykmg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chinczykmg

Guest
Ostanio po włączeniu kluczyka zapaliła mi sie kontrolka poduszki, dałomi sie to dziwne bo wczoraj jeszcze normalnie gasła a teraz swieci cały czas. po podpieciu pod kompa znalazłem bład 21 Ignition circuit, window bag, driver side
, gdzie zacząc szukac usterki? Czy to ta kostka pod fotelem ?

- czyli chyba kurtyna ?

Kod:
X=0x01 Control unit
X=0x02 Control Unit Power Supply
X=0x03 Connec. betw. failure w. lamp and ECU
X=0x04 Connec. to ECU container ground
X=0x05 Passenger airbag exclusion w. lamp
X=0x06 Impact output line
X=0x07 Impact data input line
X=0x08 Driver airbag squib
X=0x09 Passeng. airbag squib
X=0x0A Passeng. airbag explosive charge 2nd stage
X=0x0B Driver pretens. squib
X=0x0C Passeng. pretension. squib
X=0x0D Centre passeng. pretens. squib
X=0x0E Driver's side airbag squib
X=0x0F Passenger side airbag squib
X=0x10 Infrared passeng. present sensor
X=0x11 Capacitive passeng. pres. sensor
X=0x12 Resistive passeng. pres. sensor
X=0x13 Resist. and Transp. passen. pres. sensor
X=0x14 Passenger airbag exclusion switch
X=0x15 Driver front side impact sensor 1
X=0x16 Front driver's side impact sensor 2
X=0x17 Passeng. front side impact sensor 1
X=0x18 Front passenger's side impact sensor 2
X=0x19 Wiring configuration
X=0x1A Airbag failure w. lamp
X=0x1B Driver's side airbag explosive charge 2nd stage
X=0x1C Driver's seat belt switch
X=0x1D Front passenger seat belt switch
X=0x1E Rear passenger side seat belt switch
X=0x1F Rear driver's side seat belt switch
X=0x20 Rear centre seat belt switch
X=0x21 Curtain airbag, explosive charge driver's side
X=0x22 Curtain airbag, explosive charge, passeng. side

słupku koło siedzenia czy słupku szby przedniej ? Bład oznacza że jest nie podpiata?

Witam wszystkich!
U mnie w dniu dzisiejszym stalo sie to samo, ni z gruszki ni pietruszki zapalila sioe kontrolka od air bagow i nie gasnie. Orientuje sie ktos gdzie mozna podjechac w okolicach wadowic lub krakowa by usunąc te usterke? Nie chce sie za to sam brac bo jeszcze pewnie wiecej zepsuje niz naprawie. A wiem tez ze napewno trzeba bedzie usunąc bląd. Z gory dzieki za Odpowiedzi.

Jestem z wadowic i jeśli będę miał czas to możemy sprawdzić od czego Ci świeci ta poducha. Podepniemy pod kompa i wszystko sie wyjaśni

a ja proponuje zacząć od poruszania kostka pod siedzeniem kierowcy. no bo ciężko by w słupku cos nagle sie stało a pod siedzeniem kierowcy to wystarczy ze ktos inny usiądzie lub inaczej podskoczymy na fotelu i juz kontrolka sie pali. też tak mam od jakiegoś czasu. rozpięłem przeczyściłem i zgasła a po kilku dniach na jakies dziurze podskoczylem i znów na moment sie zapaliła. nieraz juz było pisane na forum że najlepiej zlutować te kabelki (jak ktoś nie za czesto zmienia siedzenie to nie ma to większego znaczenia)

tak tylko z tego co wiem to jak juz swieci ta kontrolka to trzeba blad kasowac bo sama nie zgasnie.

mylisz się bo ona sie zapala i gasnie jak jej sie chce. blad zostaje zapisany po ustaniu usterki ale kontrolka gasnie

W takim razie jutro rano ide do garazu i bede z tym walczyl. A jesli kontrolka zgasnie to nie daj Bóg w razie wypadku poduszki wystrzela?

jak kontrolka zgasnie to znaczy ze jest polaczenie i wszystko OK. a jak kontrolka pali to obwod przerwany czujnik nie wie ze siedzis zna fotelu i w razie wypadku sorry ale poduszka nie zadziala.
podnies fotel, tam masz takie pudeleczko z kablami. otwierasz je (z boku trzeba wyciagnac korek) w srodku jest jedna kostka. tylko jak grzebiesz w elektryce nie wkladaj kluczyka.

Dodaje zdjecie z mojej z alfy pod siedzeniem kierowcy, mozesz mi napisac gdzie to mam popatrzec? Bo nie chce czegos popsuc.

To co jest na zdjeciu to nie jest polączenie z poduszka lecz wyłącznik bezwładnościowy pompki paliwa. Ta puszka (kostka) laczaca air bag jest wyżej i pod siedzeniem ( nad tym wyłącznikiem )

---------- Post dodany o godzinie 14:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:15 ----------

A czas na sprawdzenie będę miał w przyszłym tygodniu do południa. Bez podłączenia kompa to wiesz jak to jest naprawiać bo może Ci nie łaczyć np poducha w kierownicy (np taśma uszkodzona lub nie łączące wtyczki ) jesli chcesz tak na oślep robić to miernik musisz mieć i mierzyć poduszki. Włączasz omomierz i każda poducha powinna mieć ok 2,2 Ohm jeśli nie ma przejścia to jest uszkodzona. Przy sprawdzaniu należy we wtyczce rozłączyć taką blaszkę,która zamyka obwód air bag-u żeby nie można było ją odpalić. Jak nie rozłączysz tej blaszki to będzie tam zwarcie i miernik pokaże ok 0 Ohm nawet przy uszkodzonym poduszce. Drugi sposób jest taki,że kupujesz rezystora 2,2Ohm i wpinasz go do wtyczki,którą odepniesz od poduchy (robisz tak po kolei każdą poduche aż nie zgaśnie kontrolka na konsoli . Jeśli np włożyłeś rezystor zamiast poduchy kierownicy i kontrolka zgasła to tam szukaj przyczyny awarii.
Pozdrawiam

W załączniku masz miejsce gdzie szukać połączenia z boczną poduszką

Czary mary i kontrolka sama zgalsa wczoraj wieczorem? Dziwna sprawa. Wyglada jakby przed tem gdzies nie bylo polaczenia

Amortyzatory
Powrót