Geometria tył

Zomeba

Nowy
Auto
156 3.2 V6 GTA
Czy w 156 SW przed FL można regulować kąty pochylenia kół tylnych tak jak pokazane na tym rysunku?

281.jpg

Mam 4 stalowe oryginalne felgi AR (5x98) z zimówkami ale problem jest taki, że gdy je założę to tylne koła są zbyt blisko amortyzatora, dosłownie opona aż trze o niego.

Obecnie jeżdżę na 17 calowych felgach w rozstawie 5x112, mam je założone na dystansie około 15 mm grubości, który jest przejściówką z 5x98 na 5x112 i jeżdżę tak już prawie 2 lata. Teraz jak chciałem na zimę założyć stalówki to właśnie mam problem z kołami z tyłu. Z przodu jest okej nic nie obciera. W aucie mam obniżone zawieszenie, nie wiem co to jest dokładnie bo nie sprawdzałem ale nie jest to seria. Na 17 tkach jest wszystko okej, nie buja na zakrętach, nie drze opon. Jedynie jak założę właśnie 15 z zimówkami to opona trze mi o amortyzator.

Mam nadzieje, że jest to kwestia ustawienia geometrii. Zaznaczam, że chodzi o tył.

wydaje mi sie, ze regulacja na wahaczach poprzecznych nie odciagnie kola od amortyzatora

uuu kiepsko, czyżby czopy piasty tak dostały po dupsku od jazdy na dystansach?

Regulacji pochyleń kątów w 156 nie ma. Przy kompetentnym obniżaniu stosuje się krótsze wahacze, z przodu ew. śruby mimośrodowe Eibacha (gdzieś było na forum).

Regulacji pochyleń kątów w 156 nie ma. Przy kompetentnym obniżaniu stosuje się krótsze wahacze, z przodu ew. śruby mimośrodowe Eibacha (gdzieś było na forum).

chyba ze masz zawias w ktorym jest mozliwosc ustawienia katow

Niestety w seryjnej 156 niczym nie wyregulujesz kata pochylenia tylnych kół, jeśli masz taki problem jak opisałeś to zabiłeś łożyska/czopy dystansami.

Można się ratować robiąc "fasolkę" na otworze górnej śruby mocującej amortyzator do zwrotnicy, w ten sposób ustawisz katy.

A czy byłby jeszcze jakieś inne objawy, które by na to wskazywały?
A czy gdyby łożyska rzeczywiście dostały to słyszałbym chyba w aucie jakieś dziwne odgłosy typu, wycie, szum itp? Nic takiego nie ma ;]

Ostatnia edycja:
Słusznie kolego, nie mam pewności czy to są alfowskie. Może rzeczywiście problem w felgach, w sumie jak kupowałem auto to je dostałem i nigdy ich nie zakładałem. Dopiero teraz jak zbliża się zima miałem zamiar je założyć, bo ubiegłoroczna jazda na letnich do przyjemnych nie należała :]

W sumie gdyby było coś nie tak z łożyskami, piastą to w aucie miałbym lokomotywę chyba? i ciągłe dudnienie z kół? a na ładnym asfalcie to ja nawet silnika nie słyszę w środku, jest cicho...

Ale raczej felgi są alfowskie, bo na śruby pasują :/

Ostatnia edycja:
Bo wiesz im wieksze ET tym głebiej chowa sie felga i jest blizej amora

Ok, sprawdzałem przed chwilą ET tych felg, są to jednak felgi alfowskie - 15" - ET 37,5.

Powiem wam, jeszcze tyle, że z przodu jest okej, nic nie obciera, jedynie tył, co w sumie dziwne bo przód w dieslu (1.9JTD) przecież bardzo ciężki jest w porównaniu z tyłem i prędzej chyba by się coś zużyło z przodu niż z tyłu w dodatku ja nic nie przewoziłem nigdy w bagażniku ciężkiego ;)

Koła nie sprawiają wrażenia rozkraczonych ani auto nie sprawia wrażenia opadniętego. Opony zużywają się równo. Cholera a miało być tak pięknie, tylko przekładka felg z oponami i zima nie straszna ;] a tu niestety... :/

Jedynie co mi na przeglądzie powiedział koleś to, ze amortyzatory z tyłu do wymiany bo sprawność 51% po obu stronach, przegląd był w marcu.

Jedynie co mi na przeglądzie powiedział koleś to, ze amortyzatory z tyłu do wymiany bo sprawność 51% po obu stronach, przegląd był w marcu.

Sprawdź jeszcze czy amortyzatory nie mają luzu poprzecznego na tłoczysku, wtedy właśnie mogły by się koła składać do środka więcej niż powinny.

---------- Post dodany o godzinie 13:32 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:14 ----------

Jak mi ktoś zmierzy długość górnej śruby mocującej amortyzator do zwrotnicy tylnej (bo mi się nie chce koła zdejmować z tyłu ;]) to coś ciekawego Wam pokażę, najprawdopodobniej będą pasować śruby do regulacji kąta pochylenia koła z Merca W210 z S klasy, koszt śmieszny jakieś 60zł, seryjnie są tam mimośrody, tylko trzeba mi podać wspomnianą długość śruby u nas i średnicę [może być na jaki klucz jest nakrętka to sobie przypomnę Mxx to może być ]

Nudzi mi się w pracy z racji tego że pada to trochę podłubałem, oprócz Eibacha zestawy do regulacji kąta pochylenia robi Monroe pod nazwą "magic camber kit" wygląda to tak:
284.jpg

A tak się dokonuje regulacji:
285.jpg

Zdjęcia podlinkowane z http://www.simp.pl/ po zalogowaniu można cały artykuł odnaleźć na ten temat.

Ostatnia edycja:
z opisu to chyba...
zmieniłbym opony na felgach i pozamiatane - felgi niekompatybilne z autem

Amortyzatory
Powrót