• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

czy ma ktos sprzęgło na rowni z hamulcem?

kinol156

Nowy
Auto
Giulietta Veloce 200/420 by Cinsoft
konczylo mi sie sprzeglo, jestem po wymianie i jest super, wszystko dziala idealnie ale mimo odpowietrzenia ukladu, nalaniu nowego plynu pedal sprzegla jest i tak jakies 2cm nizej w porownaniu z pedalem hamulca.

widzialem kilka alf i niektore tez tak mialy, wiec mam pytanie czy trzeba jeszcze cos wymienic czy po prostu tak ma byc?

Gdzieś powinna być regulacja, prawdopodobnie przy wysprzęgliku ;)

regulacja??? do wysprzeglika wchodzi tylko przewod hamulcowy a na koncu wysprzeglika jest zaworek do odpowietrzania.

tez mysle ze fabrycznie tak nie powinno byc i wkurza mnie ten opadniety pedal.

dodam ze mam zalozona takze nowiutka sprezyne pedalu zakupiona w ASO.

Masz podciuchaną pompę sprzęgła, niestety regulacji wysokości pedału nie ma, popychacz pompy nie ma regulacji.

Ostatnia edycja:
co to znaczy "podciucha"? nic nie cieknie, ale ma to negatywny wplyw na sprzeglo, jego zuzycie?

a jak wymiana, bardzo skomplikowana? wszystko da sie zrobic od wewnatrz auta przy pedalach czy jest z tym wieksza masakra?

U mnie też tak było jak pisze GrzesiekK. pomogła wymiana pompy sprzęgła.
Nie wiem jak jest w 156 ale w 166 wymaga to duzo gimnastyki.

gdzie moglbym znalezc takie zestawy naprawcze bo nic mi nie cieknie wiec sprobowalbym "połatać", z czego one sie skaldaja i jak ta wyglada odnosnie samej naprawy? rozbiorka tej pompy itp? trudne? trzeba na cos szczeglnie uwazac?;)

U siebie mam firmę specjalizującą się w układach hamulcowych i tam dobrałem co trzeba, tak więc trudno mi powiedzieć gdzie u siebie możesz coś znaleźć ;/

aha, a pomogla ci sama reperaturka? bo nie ukrywam ze nowa pompa deko droga ale jesli nie bedzie wyjscia to zakupie bo obawiam sie negatywnego wplywu na sprzeglo takiego na wpol wcisnietego pedalu ;/

W jednej pompie tak, druga już miała na tyle podciuchany cylinder że nic to nie dało, pompę kupisz za 120-150zł więc nie jest to jakiś straszny koszt, jednak może najpierw dla pewności zacznij od reperaturki wysprzęglika, kupisz np. w InterCarsie za jakieś 25-30zł. Jak dalej objaw nie ustąpi to niestety bierz się za pompę.

EDIT: w razie czego szukaj po znajomych kogoś kto ma dostęp do kupna części w InterCarsie w hurcie [na warsztat] pompa TRW 168zł w tej chwili wychodzi.

Ostatnia edycja:
aha czyli jednak reperaturka wysprzeglika? a do pompy przy pedale takich reperaturek nie ma???

Amortyzatory
Powrót