Element elastyczny wydechu

nie powiem ci dokładnie jakie wymiary są w 2.0
ale na forum jest conajmniej kilka tematów z dokładnie takim pytaniem - więc może tam znajdziesz odpowiedź
a moja będzie taka jak zwykle - jedź do tłumikarza , on dobierze i wymieni i zamiast bawić się w wymiary będziesz miał zrobione i zapłacisz pewnie tyle samo co za samą wymianę + koszt zakupu samemu

:dance3:To trzeba gdzieś przykleić, bo co chwilę ktoś pyta.:D
Złącze elastyczne 55x280....takie wymieniałem u siebie.
Cena ok. 60-70 zł. więc szkoda pieniędzy na całą rurę, pod warunkiem, że dobra.

No własnie sie zastanawiam czy szkoda peniedzy bo elemnent 60-70 plus wspawania i bedzie ze 120zł to moze lepiej juz zainwestoac w ta całą rure z nierdzewki?

No własnie sie zastanawiam czy szkoda peniedzy bo elemnent 60-70 plus wspawania i bedzie ze 120zł to moze lepiej juz zainwestoac w ta całą rure z nierdzewki?
Chyba masz rację. Ja za wymianę tego złącza zapłaciłem ok. 130 zł, więc za niewielką dopłatą można załatwić problem na wiele lat. Trzeba by tylko dodać jeszcze koszty zakupu nowych uszczelek.

ja ostatnio to wymienialem i zaplacilem 150zl u "tlumikarza"
czas wymiany ~20 minut

Ale całośc czy pospawał Ci to w 20 minut?

pojechalem bo "pierdzialo"

odcial stary i przyspawal na miejscu nowy lacznik

i wszystko gra :P

A ja mam takie pytanie, na co moze miec wplyw uszkodzony ten element ,czyli siatka elastyczna, bo ktos mi mowil ze w TS-ie moze miec na spalanie, sonda lambda wtedy zle pracuje ,a czyt w JTD tez ?

Ja pojechałem na szrot zapłaciłem za całą rurę z idealna siatką 80,-

A ja mam takie pytanie, na co moze miec wplyw uszkodzony ten element ,czyli siatka elastyczna, bo ktos mi mowil ze w TS-ie moze miec na spalanie, sonda lambda wtedy zle pracuje ,a czyt w JTD tez ?
U mnie ma duzy wpływ na prace silnika na zimnym. Strasznie długo wygrzewa sonde i nie jedzie przez dobry kilometr gdzie przed uszkodzeniem siatki jechała jak nalezy od razu. Boje sie ze przez to moge załatwic Lambde wiec jeżdze tylko kiedy musze.

U mnie ma duzy wpływ na prace silnika na zimnym. Strasznie długo wygrzewa sonde i nie jedzie przez dobry kilometr gdzie przed uszkodzeniem siatki jechała jak nalezy od razu. Boje sie ze przez to moge załatwic Lambde wiec jeżdze tylko kiedy musze.

Sonda jest przed siatką więc nie powinna mieć siatka tutaj na nią wpływu, podejrzewam po prostu że masz grzanie sondy lambda uszkodzone.

U mnie jak był dziurawy łącznik elastyczny to samochód buczał jak rajdówka, a jechał jak maluch ;). Z tego co pamiętam wraz z wymianą zapłaciłem 130zł, 15 minut roboty.

Adampoz napisał:
podejrzewam po prostu że masz grzanie sondy lambda uszkodzone.
Ale jednak nieszczelny wydech ma duzy wpływ na prace slnika gdy jest zimmny. A ze zaczeło sie tak dziac od momentu uszkodzenia tej siatki to postawiłem ze moze sonda długo sie nagrzewa.

Ale jednak nieszczelny wydech ma duzy wpływ na prace slnika gdy jest zimmny. A ze zaczeło sie tak dziac od momentu uszkodzenia tej siatki to postawiłem ze moze sonda długo sie nagrzewa.

Ciekawa diagnoza, ale moim zdaniem do pracy silnika to ma duży wpływ ale do nagrzewania się sondy to już nie no chyba że miałeś dziurę na 5cm i wtedy po prostu nie miał mocy na zimnym aby ciągnąć.

nom z tymi 5cm to trafiłes :) Pod koniec tygodnia wymienie ten element i wszystko owinno wrócic do normy

Mam pytanie , kupilem od alfaholika rure z elastycznym lacznikiem wydechu (siatka),nie chcielismy wycinac samej siatki to kupilem cala rure .Chcialem zapytac czy przy wymianie ,nie bede potrzebowal jakis uszczelek czy nie ma tam nic tylko rura ? wydaje sie ze latwo bedzie to wymienic ,ale nie chce odkrecac gdy okaze sie ze potrzebuje cos jeszcze ?

całkiem edit
bo kolega pisał o całej rurze z łącznikiem a ja odpisałem na temat samego tłumika drgań ( łącznika/złącza elastycznego )

Ostatnia edycja:
Kupić przed robota tubkę pasty ceramicznej do wydechów Holtsa lub Wurtha i po kłopocie, nawet na stare uszczelki poskładasz bez przedmuchów.

Amortyzatory
Powrót