• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Piszczący pasek (nowy!)

Jarek`

Nowy
Auto
159sw 1.9 8v
Witam, niedawno mechanicy wymienili mi pasek wielorowkowy - założyli nowy.
Nowy pasek na zimnym silniku cały czas piszczy jakbym stado świerszczy miał pod maską.
Wróciłem do nich żeby naciągneli jeszcze raz, ale nic to nie dało dalej na zimnym piszczy aż wstyd jechać, jak złapie ok 50*C to wtedy przestaje piszczeć. Co na to zaradzić? ten pasek musi się jakos dotrzeć czy co? może WD-40 go psiknąć?

Nowy pasek na zimnym silniku cały czas piszczy jakbym stado świerszczy miał pod maską.
Wróciłem do nich żeby naciągneli jeszcze raz, ale nic to nie dało dalej na zimnym piszczy aż wstyd jechać, jak złapie ok 50*C to wtedy przestaje piszczeć. Co na to zaradzić? ten pasek musi się jakos dotrzeć czy co? może WD-40 go psiknąć?
Sprawdź czy czasem koło pasowe nie jest do wymiany. U mnie właśnie ono tak piszczało, ale dla świętego spokoju pasek też zmieniłem:P

Mogli Ci włożyc za dlugi pasek. Nawet milimetr i juz bedzie piszczał. Pozatym tak jak poprzednik napisal sprawdz kolo pasowe

Panowie, koło pasowe wymieniałem jakiś miesiąc temu na nowiutkie razem z rozrządem pompą wody + jeszcze 2 rolki jakieś wymienili bo coś było z nimi nie tak. Więc takie rzeczy odrzucam od razu, bo sprawdzali co było ok a co zepsute i powymieniałem co trzeba było łącznie ze sprężarką klimy.

A pasek kilka dni temu wymieniany.

Piszczenie zaczęło się po założeniu nowego paska, na starym pasku nic nie piszczało.:mad:

jedź do innego warsztatu gdzie znają tajny sposób unikatowego naciągania paska w 2.4 JTD i będzie spokój :) no chyba że nowy pasek jest felerny

Ostatnio również wymieniałem pasek klinowy, który piszczy jak cholera na zimnym silniku(wada fabryczna paska). Za jakiś czas będę przygotowywał samochód do zimy, wiec przy okazji powróce do starego paska :)

Mi piszczaly gatesy, conti,dayco zalozylem goodyera i przestalo :) dziwne ale zadzialalo jak mierzylem to niby wszystkie kazdy byl innej dlugosci :/ a niby wymiarowo te same na oznaczeniach :)

Mi piszczał każdy, kupiłem Boscha i spokój :)

Mi też piszczy- wszystko wymieniałem na Paprotnej.
Ja też tam wymieniałem, więc złe naciągnięcie czy coś odrzucam;)

Wymieniać pasek na innych producentów aż do skutku też mi się nie uśmiecha.

Na innym forum motoryzacyjnym znalazłem taki oto tekst:
"Pasek piszczy bo rano masz rozładowany akumulator po porannym odpalaniu i mroźnej nocy. Jak go podładujesz alternator zaczyna dawać mniej prądu i stawiać mniejszy opór toczny więc pasek przestaje piszczeć."
Jak myślicie rozładowany akumulator może powodować piszczenie paska?
Bo faktycznie u mnie aku już słabiutki.
Wszystkie inne rzeczy które mogłyby powodować piszczenie były wymienione na nowe.
Więc może już pora na nowa bateryjkę ?

Hipotezę ze slabym aku mozesz smiało odrzucić. U mnie piszczało- w międzyczasie zmieniłem akumulator na nowy i różnicy nie było.

Prawda jest taka ze mozecie wziac 2 takie same paski tego samego producenta:crazy_pilot: i jeden bedzie piszczal a drugi nie...

Amortyzatory
Powrót