viaken kkl usb

• Autor wątku Autor wątku vito100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vito100

Guest
Witam,

kupiłem to coś w celu kasowania wiecznych błędów poduszek bocznych w mojej Alfie...
Lutowanie kabli nie pomogło, ciągle się zapala kontrolka. Mniej więcej po kilku dniach od zgaszenia.
Jednak okoazało się, że demo Alfadiag nie czyta i nie kasuje błędów... Moge sobie tylko sprawdzić temp. silnika i jego obroty :-)

Czy jest jakiś soft (w który nie musiałbym inwestować) a skasowałbym tylko te chlerne błędy? Oczywiście powinien działać z interfejsem z tematu....

pozdrawiam

błedy

mi się tak nie robi na szczęscie. Raz miałem skasowane po wyjeciu fotela, potem znowu jak tam dłubałem.
To raczej do elektryka trzeba się zgłośic.
Pozdrawiam

Re: błedy

b.pawelek napisał:
To raczej do elektryka trzeba się zgłośic.

Sęk w tym, że to elektryk już kilka razy kasował mi ten błąd, za każdym razem kasując 50 ziła... Więc kupiłem ten interfejs i chciałbym to robić sam.
Ponawaiam pytanko o soft...

A czy prócz kasowania błędów ten elektryk coś zrobił w celu zdiagnozowania przyczyn zapalenia kontrolki i ich usunięcia?

domyślnie interfejs KKL jest połaczony do pinu 7, czyli sterownika wtrysku ( ECU).

alfa 156 ts 2.0 z 1999 roku na poduszki wyprowadzone na wtyku diagnostycznym na pinie 3.

Ja mam dorobiony przełącznik 3 -- 7 pin, ponieważ na tym interfejsie nie można łaczyc 7 z 3 pinem, poduszki mi nie łączyły po tym połączeniu.
Możliwe że nowsze interfejsy z viaKena posiadaja to połaczenie ale wątpię bo to chinskie wyroby.

vito100 napisał:
Czy jest jakiś soft (w który nie musiałbym inwestować) a skasowałbym tylko te chlerne błędy? Oczywiście powinien działać z interfejsem z tematu....

tak jak napisał Bubu troszkę wyżej to akurat nie problem softu a własnie interfejsu, który po drobnych przeróbkach udaje się rozwiązać :) Aha, nie pamiętam dbrze ale demo Alfadiaga chyba nie pozwala kasować błędów - musi być pełna wersja.

Maciek-156 napisał:
A czy prócz kasowania błędów ten elektryk coś zrobił w celu zdiagnozowania przyczyn zapalenia kontrolki i ich usunięcia?

Tak... Za pierwszym razem przeczyścił styki.
Potem jeszcze raz przeczyścił styki.
Następnie ja osobiście polutowałem kable i wyrzuciłem wtyki. Elektryk ograniczył się do usunięcia błędów. Jednak kontrolka się zapaliła po tygodniu znowu...

bubu321 napisał:
Ja mam dorobiony przełącznik 3 -- 7 pin, ponieważ na tym interfejsie nie można łaczyc 7 z 3 pinem, poduszki mi nie łączyły po tym połączeniu.

Jakiś schemacik? Coś więcej? :-) Czy coś poza Alfadiagiem to ruszy?

pozdrawiam

program alfadiag , TS diag w wersji demo nie pozwalają na odczyt poduszek airbagu.
Jedyny soft jaki znalazłen to KWP71 , tutaj problemem jest że pracuje tylko na interfejsie COM

--

bubu321 napisał:
program alfadiag , TS diag w wersji demo nie pozwalają na odczyt poduszek airbagu.
Jedyny soft jaki znalazłen to KWP71 , tutaj problemem jest że pracuje tylko na interfejsie COM

--
[url=http://img130.imageshack.us/img130/6025/kwp71ih6.th.jpg]Obrazek[/URL]

odgrzewam temat, poniewaz w końcu sie udało i to za cenę samego interfejsu!!!!

Zamieniłem z kumplem viakena kkl usb na com.
Czyli posiadam dokładnie viaken kkl com.

I teraz co się okazało, 1.5.5 motronic jaki jest w mojej alfie nie jest obsługiwany przez kwp71... Kombinowałem, kombinowałem i...

wersją demo TS Diag 1_13_2 ze strony producenta (bez license.key) udało mi się połączyć z poduchami i skasować błąd :)
Jeśli chcę połaczyć się z ecu silnika, wywala program z komunikatem "brak pliku z licencją"
Jeśli jednak wejdę w moduł poduszek i najpierw kliknę na "test safety belt lamp" dostaję komunikat o braku takiej lampki... po czym.... normalnie odczytuję błędy i mogę je skasować :)

Jeszcze na temat podłaczenia:
pin 4 = masa
pin 16 = +12V
pin 3 = K line
są to numery pinów w gnieździe obd auta.

Tak więc albo jest to sposób na obejście licencji, albo nie wiem...
Mam nadzieję, że korzystając w taki sposób z programu nie łamię prawa :)

to znany sposób na ominięcie licencji, sam autor się do tego przyznał.
TD diag tez ma pietę achilesową, zaczynaj od Actuator test function, wake up i juz jest.

Amortyzatory
Powrót