problem z III biegiem 156

alces1

Aktywny
Auto
AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6
Nie wiem czy jest to problem, czy też nie. Ale coś mnie drażni, a jest to sprawa trudna do zobrazowania...:
podczas rozpędzania, kiedy zmieniam bieg z II na III przy wyższych obrotach (powyżej 4.500) mam problem z włożeniem "trójki" tzn wciskam sprzęgło, przesuwam lewarek i muszę chwilkę zaczekać, by łagodnie bieg wskoczył, bo napotykam na opór, nie wiem jak duży, bo boję się na siłę pakować tego biegu, ale jest on większy niż przy zmianie na inne przełożenia. Zauważyłem, że jeśli troszkę obroty już spadną, to trójka wchodzi łatwiej. Nie wiem czym to jest spowodowane, może synchroniaztory nie wyrabiają? A może po prostu taki opór ma być i trzeba go przełamać używając większej siły? Dodam jeszcze, że przy redukcji nie ma najmniejszych problemów.
Czy Wy spotkaliście się z taką sytuacją, jak zmiana z II na III przy mocniejszym rozpędzaniu wygląda w Waszych Alfach?

Niestety mam podobnie, czasem lekko zgrzytnie, ale już się do tego przyzwyczaiłem i wiem jak wrzucać. Podczas sprintów czasem przeszkadza.

Diagnoza: Synchronizator biegu 3, 4, 5 do wymiany, koszt w ASO około 1200zł. Ja osobicie daje sobie spokój bo jest to bardzo minimalne, nie postępujące i przyzwyczaiłem się.

cysio napisał:
Niestety mam podobnie, czasem lekko zgrzytnie, ale już się do tego przyzwyczaiłem i wiem jak wrzucać. Podczas sprintów czasem przeszkadza.

Diagnoza: Synchronizator biegu 3, 4, 5 do wymiany, koszt w ASO około 1200zł. Ja osobicie daje sobie spokój bo jest to bardzo minimalne, nie postępujące i przyzwyczaiłem się.
O kurcze.
Ta diagnoza jest Twoją diagnozą, czy może w jakiś inny sposób to stwierdziłeś, że tak powiem bardziej namacalny niż intuicyjny?
Ja właśnie wracał będę do domu, więc się jeszcze dokładnie przyglądnę o co chodzi.

Mialem to samo Zawsze przy energicznym wrzucaniu biegu 3 troszke przyhaczała Zeby tego uniknac podczas zmiany biegu trzeba bylo chwileczke poczekac az obroty spadna

O dziwo problem ten sam ustapil albo poprostu ja nauczylem sie wrzucac szybko 3 :)

Moze na wiosne wymienie olej w skrzyni mam nadzieje ze to rozwiaze ten problem definitywnie

Szef napisał:
Mialem to samo Zawsze przy energicznym wrzucaniu biegu 3 troszke przyhaczała Zeby tego uniknac podczas zmiany biegu trzeba bylo chwileczke poczekac az obroty spadna

O dziwo problem ten sam ustapil albo poprostu ja nauczylem sie wrzucac szybko 3 :)

Moze na wiosne wymienie olej w skrzyni mam nadzieje ze to rozwiaze ten problem definitywnie
Jaki masz przebieg?
Myślisz, że wymiana oleju w skrzyni biegów może pomóc?

U mnie biegi ciężko wchodziły i wymiana aleju pomogła,wchodzą teraz lekko i z trójką nie mam tego problemu co kolega. Mam za to problem z redukcją z 5 na 4. Muszę szarpać lewarkiem aż się martwię że coś urwę. Także z wstecznym mam często problemy i nie chce wejść. Tak na marginesie to sprawdz w skrzyni olej czy wogóle jest stan. U mnie mimo że żadnych wycieków nie było widać, to było tylko 0,5l oleju.

alces1 napisał:
Ta diagnoza jest Twoją diagnozą, czy może w jakiś inny sposób to stwierdziłeś, że tak powiem bardziej namacalny niż intuicyjny?

Ta diagnoza jest diagnozą gościa z ASO, który jeździł i sprawdzał mi zawieszenie i przy okazji zwrócił mi na to uwagę.

jezeli stan oleju jest ok a sam olej odpowiedni to albo synchronizator albo masz luzy gdzies w mechanizmie wybierania.ale jezeli synchronizator to dziwne ze mozesz redukowac z reguly jest na odwrot

Poziom oleju mam OK czysciutki
tomkap,
mowisz ze wymiana pomogla wiec ja u siebie tez na wiosne wymienie

Jakis syntetyk 75W-90 powienien byc ok ??

Dzięki chłopaki.
Jak tylko będę miał możliwość, to zerknę ile tego oleju tam jest, niezależnie od tego, też raczej zdecyduję się na wymianę w niedługim czasie.

Szef napisał:
tomkap,

Mi akurat w interkarsie pan po zerknięciu w katalog sprzedał hipol semisyntetic 75w/90. Nie jest to jednak najlepszy olej jak widać z nazwy, ale najwyżej wymieni się wcześmiej.Lepsze to niż nie wymieniać wcale jak to niektórzy piszą, bo niby tak jest w instrukcij.

tomkap napisał:
Szef napisał:
tomkap,

Mi akurat w interkarsie pan po zerknięciu w katalog sprzedał hipol semisyntetic 75w/90. Nie jest to jednak najlepszy olej jak widać z nazwy, ale najwyżej wymieni się wcześmiej.Lepsze to niż nie wymieniać wcale jak to niektórzy piszą, bo niby tak jest w instrukcij.
Olej jest płynem eksploatacyjnym, więc jak sama nazwa wskazuje należy go od czasu do czasu wymienić/uzupełnić. W zasadzie w samochodzie nie ma płynu, którego nie należałoby od czasu do czasu odświeżyć.

Rzeczywiście producent nie przewiduje konieczności wymiany oleju w skrzyni biegów, uważając to pewnie za zbędne. Kolega w astrze też miał ten problem - szukał korka spustowego w skrzyni i nie znalazł. A w książce obsługi było napisane, że oleju się nie wymienia. Ja, podobnie jak większość kolegów, mam inne zdanie. Myślę, że po ok. 8-10 latach, albo przebiegu ponad 100 tys. km wskazane byłoby wymienić olej. Natomiast, co do trudności z włączaniem biegów myślę, że zanim zaczniesz wymienać synchronizatory, warto byłoby dokładnie sprawdzić cały zewnętrzny mechanizm zmiany biegów włącznie z cięgnami - może to właśnie cięgna są do naprawy, a nie skrzynia.

A gdzie w Alfie 156 jest korek spustowy w skrzyni biegow ??

Korek spustowy znajduje się w tylnej części skrzyni biegów, mniej więcej pod pokrywą 5-tego biegu.

Amortyzatory
Powrót