Stukanie z przodu - potrzebuję pomocy

• Autor wątku Autor wątku maciek156ts
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek156ts

Guest
Witam. Od kilku dni próbuję zlokalizować stuki które słychać z przodu ale będąc u dwóch mechaników żaden nie mógł mi pomóc. Przeważnie jadąc 2 i 3 biegu nie wysprzęglając silnika jak puszczam pedał gazu to czuć szarpnięcie i jakby hamulce same hamowały i słychać metaliczne uderzenie. Spotkał się ktoś z podobnym problemem? Zaznaczam że mechanicy na podnośniku sprawdzali czy to czasem nie poduszki i raczej to wykluczali.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jedź na szarpaki do kogoś kto "kuma bazę". Co tu więcej podpowiedzieć...

walcze z podobnymi stukami i szarpaki nic nie pomogły. do wymiany pozostały mi gumy stabilizatora tylko.

Problem polega na tym że byłem na szparkach w serwisie alfy no i dowiedziałem się że prawy górny wachacz jest do wymiany a odgłosy dochodzą z lewej strony.

Ps. a jak ma się regeneracja zawieszenia? jak sprawdza wymiana gum stabilizatorów, wachaczy itp. czy lepiej zakupić nowe całe wachacze?
Jeszcze jedno czy ktoś próbował wymiany na zestaw naprawczy z poliuretanu?

Problem polega na tym że byłem na szparkach w serwisie alfy no i dowiedziałem się że prawy górny wachacz jest do wymiany a odgłosy dochodzą z lewej strony.

Szczerze odradzam Ci szarpaki, czy ASO. Znajdź po prostu dobry serwis samochodowy i poproś o sprawdzenie stanu zawieszenia z przodu, ale w taki sposób, żeby podnieśli auto w górę i oblukali każdy z wahaczy osobno.

Ps. a jak ma się regeneracja zawieszenia? jak sprawdza wymiana gum stabilizatorów, wachaczy itp. czy lepiej zakupić nowe całe wachacze?Jeszcze jedno czy ktoś próbował wymiany na zestaw naprawczy z poliuretanu?

Dokładnie miesiąc temu wymieniałem zawieszenie w mojej Belli, odżałowałem trochę grosza, kupiłem u kolegi puotek wahacze przednie górne i dolne z TRW, oraz równocześnie gumy stabilizatora z poliuretanu (www.strong-flex.eu). Po wymianie i ustawieniu zbieżności, aż chce się jeździć. Żadne stuki przy nierównościach, żadne skrzypienia, jest wreszcie cicho :)

Sprawdź, które wahacze się kończą, bo gumy stabilizatora są do wymiany na pewno (warto pomyśleć też o łącznikach stabilizatora - jedna sztuka TRW ok 50 pln) i działać.

ps. większość osób, jak i mechaników zaleca wymianę jedynie tej części zawieszenia, która się wypracowała, a ja polecam zastanowienie się nad wymianą wahaczy/gum kompletami.

Pozdrawiam,

Przeważnie jadąc 2 i 3 biegu nie wysprzęglając silnika jak puszczam pedał gazu to czuć szarpnięcie i jakby hamulce same hamowały i słychać metaliczne uderzenie. Spotkał się ktoś z podobnym problemem?

miałem podobny problem w AR 147... podczas zdjęcia nogi z gazu albo gwałtownego przyspieszania było słychać stuk, dodatkowy objaw był taki że po ostrzejszym przyspieszaniu przy gwałtownym naciśnięciu na hamulec było słychać stuk i czuć dziwne przesunięcie w zawieszeniu... przyczyny były dwie - zużyte łapy na dolnych wahaczach (są wymienne) i wytłuczona poduszka pod skrzynią biegów. Jeśli masz podobny objaw radziłbym się przyjrzeć tym elementom ;) pozdrawiam

miałem podobny problem w AR 147... podczas zdjęcia nogi z gazu albo gwałtownego przyspieszania było słychać stuk, dodatkowy objaw był taki że po ostrzejszym przyspieszaniu przy gwałtownym naciśnięciu na hamulec było słychać stuk i czuć dziwne przesunięcie w zawieszeniu... przyczyny były dwie - zużyte łapy na dolnych wahaczach (są wymienne) i wytłuczona poduszka pod skrzynią biegów. Jeśli masz podobny objaw radziłbym się przyjrzeć tym elementom ;) pozdrawiam

Właśnie objawy są identyczne. Przekaże to mechanikom i niech sprawdzają. Dzięki wszystkim za pomoc.

elo
u mnie tez cos stuka, dzisiaj zlokalizowalem skad dobiega ten dzwiek, mianowicie dolne wachacze do wymiany, wybita guma w mocowaniu widełek amortyzatora...
P.S. polecam skrecac wszystkie elementy gumowo metalowe na smar miedziowy, zero pisków!!!
pzdr

Amortyzatory
Powrót