G
groszek
Guest
Witam. Wczoraj zaobserwowałem że pod turbiną pojawił się olej. Nie wiem co robić, czy można ją regenerować? |Jak tak, to czy to jest właśnie już ten czas?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
I to jak najszybciej. Padnięte uszczelniacze, jak mi to kiedyś mechanik tłumaczył oznaczają że jak turbina zassie olej i wtłoczy go do silnika razem z powietrzem, to ten może się wkręcić na takie obroty że... Spod maski wyskoczy (no może prawie ;p)
nie tyle co wyskoczy, a się zapali![]()
Oczywiście że zawsze tam bedzie olej (nawet w nowych sztukach) , bo dochodzi w to miejsce odma odpowietrzająca skrzynie korbową silnika i skraplaja się tam pary olejumam pytanie:
ile i czy wogóle przy sprawnej turbinie (nie nówce ale powiedzmy w jeszcze dobrym stanie) ma prawo być oleju w rurze idącej do interculera? ...

zapocona rura od turbo to nic nadzwyczajnego,parę kropli w chłodnicy powietrza to także naturalna rzecz.Nie słuchaj bajek o wybuchaniu silników zasysających olej.Jeśli nie ubywa oleju nie masz się absolutnie czym przejmować.Witam. Jakiś czas temu zauważyłem, że i ja mogę mieć problem z turbiną. Widać brud po oleju przy wylocie z turbiny i poci mi się gumowa rura od intercoolera. 5tys. km temu wymieniałem olej, do teraz nie ma żadnych ubytków. Turbo faktycznie delikatnie gwiżdże przy 2tys - 3tys obrotów, ale to od zawsze. Moja wiedza mechaniczna jest ogólna, żeby nie powiedzieć że skromna więc wklejam zdjęcia z miejsc gdzie zauważyłem, że sączy mi się olej w celu oceny czy to coś poważnego, ponieważ czytałem na forum, że to problem dość często występujący, który nie ma przełożenia na stan faktyczny turbiny.
Zauważyłem że przy lewym przednim kole (koło kierowcy), jest jakiś filtr do którego wchodzi ta gumowa rura, tam zebrało się najwięcej oleju (kilka kropel), może mi ktoś powiedzieć co to za filtr?
Pozdrawiam !
Pokaż załącznik 96939Pokaż załącznik 96940Pokaż załącznik 96941Pokaż załącznik 96942Pokaż załącznik 96943