amortyzatory tył

• Autor wątku Autor wątku obw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

obw

Guest
amortyzatory tył-problem

Witam. Dzisiaj miałem przygodę puścił mi amor tył i sprężyna wbiła go w oponę i jakimś cudem nic się nie stało po za dymem z palącej się opony i strachu kierujących obok i mojej żony:) Straty to amor(y) tył plus opona. Moje pytanie co doradzacie kupić? Moja wersja 2,0 benzyna 99' sport pack ze wszystkim. Czy jakieś sportowe spasują i czy można to samemu wymienić?

Ostatnia edycja:
Bilstein - Amortyzator Bilstein B4 Gas
Takich musisz szukać

Wersja sportpack? Bielstein B4? Chyba nie pasuje :)

Jeśli masz sportowe zawieszenie, to masz też sportowe sprężyny, więc Bielstein B4 nie będzie odpowiednim amortyzatorem. Jest to amortyzator zamienny ze standardowymi (niesportowymi). Powinieneś szukać:
SACHS: 556313 (przód) + 556309 (tył) lub z oryginalnych: 60656819 (przód) + 51755238 (tył). Żeby mieć 100% pewność powinieneś podać numer swojego amortyzatora.

Pzdr :)

dupa nie dobijanie mam sport paca,osobiscie zakupiłem bilstein b4 ,i jest ok,nic nie dobija a komfort taki sam,no chyba ze jeździsz na co dzień po torze 10 tysiącami ostrych zakrętów,piszą takie głupoty ze się płakać chce.zapytaj w sklepie,tam nawet nie zapytają op sport paca
op-bluzgi

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dupa nie dobijanie mam sport paca,osobiscie zakupiłem bilstein b4 ,i jest ok,nic nie dobija a komfort taki sam,no chyba ze jeździsz na co dzień po torze 10 tysiącami ostrych zakrętów,piszą takie głupoty ze się płakać chce.zapytaj w sklepie,tam nawet nie zapytają op sport paca

To gratuluje całkowicie nie przemyślanego zakupu, i jazdy kichowato prowadzącym się autem :D

Jeśli chodzi o Bilsteina to dedykowanym amorem do sport pack'a jest seria B8.

To gratuluje całkowicie nie przemyślanego zakupu, i jazdy kichowato prowadzącym się autem moje akurat prowadzi sie dobrze,a wy tylko chlopaka naciagacie na komplet amorow za 3000 tysie do auta wartego 10 tysia,

To gratuluje całkowicie nie przemyślanego zakupu, i jazdy kichowato prowadzącym się autem moje akurat prowadzi sie dobrze,a wy tylko chlopaka naciagacie na komplet amorow za 3000 tysie do auta wartego 10 tysia,

Nikt go nie naciąga, masz problemy z zrozumieniem czytanego tekstu? Kolega na samym początku podał mu numery amortyzatorów Sachsa dedykowanych do obniżonej sprężyny, komplet tych amortyzatorów kupi w cenie zwykłego Bilsteina B4, nikt mu nie każe od razy kupować Bilsteina B8.

Skoro uważasz że Twój sportpack na Bilsteinie B4 prowadzi się dobrze to masz małe wymagania co zawieszenia i szczerze raczej nie jeździłeś naprawdę dobrze prowadzącą się Alfą.

Odnośnie zakupu Sachsa do niższej sprężyny, jeśli będzie kłopot pytać na PRIV wiem kto nim handluje Sachsem i nie będzie problemu z kupnem, nie dawno pomagałem z zakupem koleżance ANN więc może ona coś też napisze na temat jazdy na niższej sprężynie na zwykłym amorze a teraz na Sachsie dedykowanym.

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnia edycja:
Nie zapytają bo g... o nim wiedzą. Porządny sklep sprawdzi po nr nadwozia i sprzeda co się należy a nie co leży (na półce)
Powiem Ci coś o prowadzeniu..... w mojej poprzedni właściciel w dobrej wierze wymienił amory z przodu, pewnie w sklepie mu dobrali. Samochód buja przodem jak jakaś renia (tapczan po prostu) przy przyspieszaniu lampy celują w niebo, przy hamowaniu zgarniam mrówki zderzakiem, a podczas pokonywania poprzecznych nierówności przód wpada w oscylacje jak kamerton. Do tego w łukach na pofalowanym asfalcie przestawia mi tył samochodu. Nie dawało mi to spokoju i po podniesieniu auta co widzę, najzwyklejsza kayaba. Więc szykuje się zamiana na wiosnę (zimę się przemęczę)
A tak wogóle to pomyśl chwilkę...... do bardziej twardego i sprężystego zawieszenia nie trzeba twardszego amortyzatora? Chyba logiczne.
Jak Ty tak serwisujesz alfę to strach pomyśleć co jeszcze za badziewie w nią pchasz.
I weź tu kup człowieku alfę od "Alfisti".

Niestety się nie zgodzę, B4 i sportpackowa sprężyna = dobijanie itp.
Podałem co w serii sportpack jest montowane.
Bo takie pytanie zadał user.
Także Panowie przestańcie bić pianę bo i nie ma o co.

dobra ok pewnie macie racje,możliwe ze to jedyna rzecz na której zawiodłem swoja alfe,ale dupki w łodzi w alfa tim wiedzieli ze mam sport paca a oferował b4,czyli jak sam sie nie dowiesz to te barany we wszystkich sklepach zrobią cie w balona

dobra ok pewnie macie racje,możliwe ze to jedyna rzecz na której zawiodłem swoja alfe,ale dupki w łodzi w alfa tim wiedzieli ze mam sport paca a oferował b4,czyli jak sam sie nie dowiesz to te barany we wszystkich sklepach zrobią cie w balona

Wiesz w czym leży problem? W tym że za handel częściami do aut w naszym pięknym kraju w większości się biorą ludzie po polonistyce czy innym kierunku po którym nie mogą znaleźć pracy w zawodzie więc łapią pracę gdzie popadnie i stąd te wszystkie wpadki, jak ma człowiek coś Ci dobrze sprzedać jak zielonego pojęcia o tym nie ma.
Nawet jeśli chodzi o Sachsa którego podałem, jak pójdziesz do sklepu moto i powiesz że chcesz Sachsa do 156 do spotpacka to Ci dadzą zwykłego superturinga ;] Inna sprawa że papierowe polskie katalogi bardzo często zamieniają źle części względem numeru oryginału np. przednie amortyzatory do 155 V6 w 99% przypadków katalogów są tak zamienione między producentami że sprzedadzą Ci z rozstawem mocowania do zwrotnicy nie pasującym do V6tki ;]

Grześ to co ja mam?Czarne z żółtą kropką?

Masz sportpackowe amortyzatory ;] Dobra tak na poważnie jest to Bilstein ale nie B4, ma inaczej skręcone nastawy pod niższą sprężynę [inna progresja, punkt martwy amortyzatora]. Taki wynalazek robiony specjalnie dla AR, nawet ma bite logo Alfy na korpusie.

Amortyzatory
Powrót