adaptacja krokowego

elninio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8TS 1998
Pomozcie w takiej sprawie: chce wymienic krokowego bo mam blad p1513 obroty do 1500 i nic wyzej. nie mam programu ani kabelka i nie bardzo poza aso ma mi kto to zrobic. I pytanie do was czy po wymianie krokowego musze zrobic adaptacje przez komp czy wystarczy autoadaptacja podczas jazdy?

ale silnik krokowy pracuje tylko na wolnych obrotach. przy dodaniu gazu otwiera się przepustnica. to co ma do obrotów powyżej 1.5 tysiąca??
co prawda jest to oznaczenie błedu silnika krokowego ale nadal podtrzymuję że nijak ma się on do obrotów powyżej 1.5 tysiąca.

Ostatnia edycja:
kolega ma scaner i pokazuje mi błąd p1513. czy na jałowym czy na biegu nie moge przebic sie przez ta magiczna granice 1500 obr.

kolega ma scaner i pokazuje mi błąd p1513. czy na jałowym czy na biegu nie moge przebic sie przez ta magiczna granice 1500 obr.
za dużo powietrza w stosunku do paliwa. posprawdzaj dolot powietrza czy jest dobrze poskręcany. dusi się. nie ma żadnych strzałów spod maski?

- autoadaptacja podczas jazdy by pomogła tylko problem jest taki ze możesz mieć obroty biegu jałowego > np. 2.000 lub silnik może gasnąć po zejściu obrotów do poziomu biegu jałowego.
- czyli raczej należy zrobić reset silnika krokowego o potem adaptację.
- jeszcze jest jedna możliwość , czasami nie działa i nie wiadomo dlaczego mimo tego że w ECu jest wpisana ta procedura..
- 3 - 4 krotne włączenie stacyjki bez uruchamiania silnika z odstepem czasowym > 30 sekund.
- napisz czy to pomogło.

za dużo powietrza w stosunku do paliwa. posprawdzaj dolot powietrza czy jest dobrze poskręcany. dusi się. nie ma żadnych strzałów spod maski?

jesli wrzuce 1 to do 1500 idzie ale gdy przekracza to sie strasznie dusi, rzuca całym autem. na koleinych biegach tak samo. ale nigdy nie gaśnie. dolot powietrza szczelny. sprawdzałem. dodam,ze mam jeszcze blad p0655. to tez musze zrobic bo wentylator mi sie nie wlancza. ale zawsze uwazalem zeby nie przegrzac jej. myslicie ze to moze miec cos wspolnego?

ale silnik krokowy pracuje tylko na wolnych obrotach. przy dodaniu gazu otwiera się przepustnica. to co ma do obrotów powyżej 1.5 tysiąca??
co prawda jest to oznaczenie błedu silnika krokowego ale nadal podtrzymuję że nijak ma się on do obrotów powyżej 1.5 tysiąca.

Pamiętaj, że krokowiec jest jednocześnie czujnikiem położenia przepustnicy, więc nie byłbym taki pewny - niech lepiej elektronicy sie wypowiedzą.
Jeśli tam są 2 ściezki, a ta druga - dla wyższego zakresu otwarcia przepustnicy- jest wytarta lub nie ma należytego styku to może być problem.
Kolega bubu321 rozbierał krokowca, wiec na pewno odniesie się do tego wątku.

---------- Post dodany o godzinie 21:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:57 ----------

jesli wrzuce 1 to do 1500 idzie ale gdy przekracza to sie strasznie dusi, rzuca całym autem. na koleinych biegach tak samo. ale nigdy nie gaśnie. dolot powietrza szczelny. sprawdzałem. dodam,ze mam jeszcze blad p0655. to tez musze zrobic bo wentylator mi sie nie wlancza. ale zawsze uwazalem zeby nie przegrzac jej. myslicie ze to moze miec cos wspolnego?

A co możesz powiedzieć o swoim przepływomierzu?
Czy juz go wymieniałeś na nowy oryginalny?
Czy próbowałeś odłączać wtyczkę od przepływomierza, czy była wtedy poprawa?

---------- Post dodany o godzinie 22:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:58 ----------

Ostatnia edycja:
u mnie przy padniętym potencjometrze w silniczku krokowym, też były problemy na wyższych obrotach. chciałem go wyczyścić a zepsułem hehe
po wymianie po problemie, no ale sypał mi cały czas błędami 1511 1512 1513
"za wysoki sygnał przepustnicy.... za niski sygnał.... poziom krytyczny"

jak już nie dało się jechać próbowałem odłączyć silniczek ale auto gasło

- autoadaptacja podczas jazdy by pomogła tylko problem jest taki ze możesz mieć obroty biegu jałowego > np. 2.000 lub silnik może gasnąć po zejściu obrotów do poziomu biegu jałowego.
- czyli raczej należy zrobić reset silnika krokowego o potem adaptację.
- jeszcze jest jedna możliwość , czasami nie działa i nie wiadomo dlaczego mimo tego że w ECu jest wpisana ta procedura..
- 3 - 4 krotne włączenie stacyjki bez uruchamiania silnika z odstepem czasowym > 30 sekund.
- napisz czy to pomogło.

BUBU nie pomogło:confused: na swiezo bo dopiero co przy niej bylem- po odpaleniu przez pare sekund 5-7s. moge wchodzic na obroty jakie chce, ale gdy zapali sie marchewka to 1500 to max a jak chce wyzej to dusi sie i nawet jak by strzeliła. dodam jeszcze ze konczylem etap czyszczenia wtryskiwaczy tym dodatkiem do paliwa firmy prestone i zataknowałem na neste, po czym zrobilem ok 50km, ale to chyba nie ma wiekszego znaczenia. bo to by chyba sama woda musiała byc zeby z tego powodu taka lipa byla.

---------- Post dodany o godzinie 22:10 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:07 ----------

mam ta alfke od 3 lat. przepływomierz nie był zmieniany bynajmniej przeze mnie. widze ze jest bosh. odłaczyłem i alfa gasła chwile po odpaleniu

Jeśli wierzyć w kompa do krokowiec do wymiany.
A możesz pożyczyć od kogoś przepływkę 100% dobrą, żeby nie było już żadnych wątpliwości?

Drugi błąd wskazuje usterkę obwód wyjściowy lampki przegrzania silnika. wskaźnik temperatury. może tu jest powód. zwykła żaróweczka.

Drugi błąd wskazuje usterkę obwód wyjściowy lampki przegrzania silnika. wskaźnik temperatury. może tu jest powód. zwykła żaróweczka.

sprawdzałem lampka gasnie po chwili. tylko ten wskaznik temeratury pokazywał mi po kilkunastu kilometrach troche ponad 50 stopni, a dopiero w korkach jak nie wł. sie wiatrak podchodził do 90. ale nigdy wiecej niz 100. moze ten blad dotyczy wskaźnika?

Wstawiona na próbe nowa org. przepławka i bez rezultatu. Co nowego zauwazyłem to, ze po odpaleniu jesli od razu wejde na wyższe obroty i bede je trzymał to jest ok, jesli dam zejść do ok 1000obr i zapali sie marchewka to jedynie do 1500 a powyzej zaj...ste szarpanie się zaczyna. trace cierpliwość, jutro jade do aso

w aso silniczek krokowy ponad 750zł (u mnie)
do tego roboczogodziny i wyjdzie niezła sumka
nie ma nikogo z Twojej okolicy na forum?

Wstawiona na próbe nowa org. przepławka i bez rezultatu. Co nowego zauwazyłem to, ze po odpaleniu jesli od razu wejde na wyższe obroty i bede je trzymał to jest ok, jesli dam zejść do ok 1000obr i zapali sie marchewka to jedynie do 1500 a powyzej zaj...ste szarpanie się zaczyna. trace cierpliwość, jutro jade do aso
podjedź Kolego jutro do mnie pod firmę. Trakt Lubelski czyli po drodze z Mińska. mam kabelek i komputer.popatrzymy, a za oszczędzone pieniądze piwka się napijesz. fon......... aha, narzędzia tyż mam, to się pobawimy ;) oby nie padało!! plac odkryty

fon już skasowany, na forum raczej niewskazany ;)

Ostatnia edycja:
Pamiętaj, że krokowiec jest jednocześnie czujnikiem położenia przepustnicy, więc nie byłbym taki pewny - niech lepiej elektronicy sie wypowiedzą.
Jeśli tam są 2 ściezki, a ta druga - dla wyższego zakresu otwarcia przepustnicy- jest wytarta lub nie ma należytego styku to może być problem.
Kolega bubu321 rozbierał krokowca, wiec na pewno odniesie się do tego wątku.

---------- Post dodany o godzinie 21:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:57 ----------

---------- Post dodany o godzinie 22:01 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:58 ----------

Niestety Kolego ale alfka Kolegi elninio posiada osobny czujnik położenia przepustnicy, który notabene działa sprawnie. coś jak w 146. podłączone i sprawdzone. po dzisiejszych obserwacjach postawiliśmy na paliwo. Kolega elninio nie napisał że zaczęło się to po zatankowaniu samochodu. przepala teraz na "świeżym" paliwku z dodatkiem denaturatu. podobno lepiej, ale poczekamy. denaturat podany doustnie :)

Amortyzatory
Powrót