Ciśnienie w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodniczego

• Autor wątku Autor wątku ziuziak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziuziak

Guest
Witam.
Mam problem (albo i nie) kiedy na ciepłym silniku odkręcałem korek od zbiorniczka wyrównawczego płynu chłodniczego zasyczało jak by w zbiorniczku rosło cisnienie wraz z temperaturą i nie miało gdzie uciec. Tak ma być czy cos mam zatkane.
Z góry dzieki za podpowiedzi.

układ chłodzenia jest ciśnieniowy i tak powinno być

Na ciepłym silniku nie powinno się go odkręcać (a już na pewno na włączonym). To, że zasyczało to norma (uciekła Ci para wodna z nagrzanej cieczy). Sprawna nakrętka na zbiorniczku powinna wypuszczać parę przy zbyt dużym ciśnieniu. W zależności od koloru ciśnienie przy jakim ona wypuszcza nadmiar jest różne. Ciśnienie musi rosnąć trochę wraz z temperaturą bo para tworząca się ma mniejszą gęstość niż ciecz i zajmuje więcej miejsca.

korek odpowietrzający/ wlew od zbiorniczka/ jest ustawiony tak ,że powyżej 0.9 bara sie otwiera i zbija ciśnienie.W japońcach wartość ta jest 1.1 bara

korek odpowietrzający/ wlew od zbiorniczka/ jest ustawiony tak ,że powyżej 0.9 bara sie otwiera i zbija ciśnienie.W japońcach wartość ta jest 1.1 bara

Witam. A jaki ma być korek dla 1.9 JTD 150 KM w Alfie GT? Widziałem korki 1,0 i 1,4 bar. Mam wrażenie, że mam uszkodzony korek.

Amortyzatory
Powrót