Bardzo Duze Spalania

• Autor wątku Autor wątku w_szafie_spi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

w_szafie_spi

Guest
Witajcie bezgranicznie zakochani w alfach
Mam nastepujacy problem, moj alf bardzo duzo pali nawet 13 litrow gazu przy sekwencji, instalacja byla regulowana ale to nie przynioslo udanego rezultatu. Nastepnie sprawilem sobie kablek i przeskanowalem go alfadiagiem, wynik nastpujacy.... podnieta sonda. Sonda zostala wyminieniona ale alf zaczol palic jeszcze wiecej nawet do 16 litrow gazu, AD nie pokazuje zadnego bledu. Dodam jeszcze ze przy rannym odpalaniu , autko potrafi sie troszke dusic i strzela i oczywiscie brak mocy. Zauwazylem rowniez ze filtr powietrza nie jest orginalny tylko stozkowy, jest on tez niezle osmolony, pewnie do wymiany. Doradzcie Panowie co mam zrobic zeby obnizyc spalanie.... poprostu doprowadzic do normalnego spalania. Bo raczej alf nie powinnien byc taki lapczywy na mieszanke. Pozdrawiam i czekem na sygestie... Ave bella

13 LPG?
u mnie 11-12 PB jak przycisnę
więc jak jeździsz w okolicach 6tyś rpm to raczej ok
jak taksówkarz to za dużo

Pisałem to już wielokrotnie, ale napiszę jeszcze raz: sama wymiana sondy nic nie da. Trzeba jeszcze zresetować kompa.
Pozdrawiam.
- Rafał

akurat u mnie nie było takiej potrzeby:) mowa o 1.6ts. Spalanie spadło po wymianie na orginalna, fabryczna sonde Bosha.

sonda jest orginalna bosha, napiszcie jak mam zrobic reset kompa ecu moje to m2.10.4 dam rade to zrobic AD. Jesli chodzi o filtr powietrza to moge tez wymieniec na stozkowy, bo nie mam potrzebnych palstikow do orginalnego

sluchajcie a podacie mi instrukcje jak zrobic reset kompa w ecu m2.10.4

- resetu w M2.10.4 nie zrobiśz AD, tylko odłączenie ECU od akumulatora na minimum 30 minut.
- przy zachowaniu kolejności klem od akumulatora.

moja alfa pali 13 lpg i jakos mnie to nie przeraza bo wszystko w niej jest sprawne wydaje mi sie ze przy 144 koniach to jest w miare realne spalanie jak sie troszke wciska ;)

to co ja mam cholera powiedzieć jak przy jeździe do max 3500 obrotów pali mi 14-15 litrów benzyny. błędy jakie wyszły na diagnostyce to : P0655, P0170 i P0130 .Czy to znaczy że sonda do wymiany ? Ostatnio mechanik powiedział ze może to być kwestia przepływomierza.
Pozdrawiam

- resetu w M2.10.4 nie zrobiśz AD, tylko odłączenie ECU od akumulatora na minimum 30 minut.
- przy zachowaniu kolejności klem od akumulatora.

przy zachowaniu kolejnosci klem od akumulatora.... jaka jest ta klejnosc, jak to zrobie to musze zostawic ja jolowym do wlacznia wiatraka tak???? czy moze jest inna instrukcja....

Ja czuje sie jak niewidomy, bo ecu nie chce mi powiedziec dlaczego ma taki apetyt na bogata mieszanke. zadnych bledow a zbiornik z gazem szybko sie konczy....

Ostatnia edycja:
- wyjmowaniu akumulatora odłączamy w pierwszej kolejności klemę ujemną.
- przy zakładaniu akumulatora podłaczamy w pierwszej kolejności klemę dodatnią.

Amortyzatory
Powrót