Wymieniając w dość zaufanym warsztacie olej, filtry, etc., poprosiłem o podpięcie alfy do kompa, bo robią mi to tam za darmo. Wyskoczył jeden błąd - usterka systemu recyrkulacji spalin. Mechanik chyba nie był zbyt mądry, bo nie był mi za bardzo w stanie powiedzieć, co to jest i wyraźnie sprawę lekceważył - mówił, żeby się tym nie przejmować. Błędu nie dało się usunąć z systemu komputerem, co oznaczałoby (tak?) że usterka jest poważna.
Wolę jednak zapytać na forum, bo tu są mądrzy ludzie- co to w ogóle jest ten układ recyrkulacji spalin, do czego służy i czy jego usterka może być przyczyną obniżonej temperatury silnika (o której pisałem w wątku o temperaturze), a nie termostat... Będę chciał to naprawić tak czy inaczej, pytanie brzmi, czy ktoś się orientuje, jakie to mogą być koszty i jak bardzo jest to pilna naprawa.
I przy okazji jeszcze zapytam - zapala mi się czasem (nie wiem, raz na 1000 km) na kompie komunikat "VDC system failure" i rzeczywiście, ASR przestaje wtedy działać. Ale wystarczy wyłączyć auto i włączyć na nowo i wszystko działa idealnie, bez zarzutu, co mam okazję ostatnio, jeżdżąc po zaśnieżonych drogach, często sprawdzać. Przejmować się tym, skoro ASR działa i tak bardzo dobrze?