Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Błąd układu recyrkulacji spalin a niska temperatura silnika

Istvan
    Gość

Domyślnie Błąd układu recyrkulacji spalin a niska temperatura silnika

Wymieniając w dość zaufanym warsztacie olej, filtry, etc., poprosiłem o podpięcie alfy do kompa, bo robią mi to tam za darmo. Wyskoczył jeden błąd - usterka systemu recyrkulacji spalin. Mechanik chyba nie był zbyt mądry, bo nie był mi za bardzo w stanie powiedzieć, co to jest i wyraźnie sprawę lekceważył - mówił, żeby się tym nie przejmować. Błędu nie dało się usunąć z systemu komputerem, co oznaczałoby (tak?) że usterka jest poważna.
    Wolę jednak zapytać na forum, bo tu są mądrzy ludzie - co to w ogóle jest ten układ recyrkulacji spalin, do czego służy i czy jego usterka może być przyczyną obniżonej temperatury silnika (o której pisałem w wątku o temperaturze), a nie termostat... Będę chciał to naprawić tak czy inaczej, pytanie brzmi, czy ktoś się orientuje, jakie to mogą być koszty i jak bardzo jest to pilna naprawa.

I przy okazji jeszcze zapytam - zapala mi się czasem (nie wiem, raz na 1000 km) na kompie komunikat "VDC system failure" i rzeczywiście, ASR przestaje wtedy działać. Ale wystarczy wyłączyć auto i włączyć na nowo i wszystko działa idealnie, bez zarzutu, co mam okazję ostatnio, jeżdżąc po zaśnieżonych drogach, często sprawdzać. Przejmować się tym, skoro ASR działa i tak bardzo dobrze?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Recyrkulacja realizowana jest za pośrednictwem zaworu EGR - w silnikach JTD występowały dwie wersje tego zaworu pneumatyczna i elektromagnetyczna. Skoro komputer wykrywa ten błąd to znaczy że masz wersję elektromagnetyczną. Do czego to służy? - Ano po to żeby ograniczyc ilość tlenków azotu w spalinach - część spalin kierowana jest do kolektora ssącego w celu powtórnego przepalenia (udział spalin w zasysanym powietrzu może dochodzic do 65%). Dodatkowo zawór EGR pomaga w szybszym nagrzaniu silnika. Generalnie zawór EGR otwiera recyrkulację tylko w stanach ustalonych, czyli podczas jednostajnego biegu silnika - podczas rozpędzania i hamowania recyrkulacja jest zamknięta. Awarie EGR można podzielić na dwie grupy:
    -zawór zawiesi się w pozycji otwartej lub półotwartej auto traci moc jest wtedy przymulone
    -zawór zatnie się w pozycji zamkniętej nie wpływa to na osiągi silnika, silnik wolniej się nagrzewa i pojawia się błąd układu recyrkulacji
    Ja na jesieni czyściłem swój zawór EGR (przy przebiegu 60tys km), bo podczas przyspieszania auto puszczało czarnego bąka. Cały zawór był zalepiony sadzą i pomogło na tego bączka...
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

sergiusz1988
    Gość

Domyślnie

Witam koledzy mam ten sam problem niedawno bylem u mechanika i tak samo jak koledze Istvan komputer wykryl mi blad. Chcialbym samemu wyczyscic ten zawór czy ktos moze mi udzielic informacji gdzie jest ten zawor i jak sie do tego zabrac.

Z góry dziekuje

Aha silnik 2,4 JTD rok 1998

sergiusz1988
    Gość

Domyślnie

Witam koledzy mam ten sam problem niedawno bylem u mechanika i tak samo jak koledze Istvan komputer wykryl mi blad. Chcialbym samemu wyczyscic ten zawór czy ktos moze mi udzielic informacji gdzie jest ten zawor i jak sie do tego zabrac.

Z góry dziekuje

Aha silnik 2,4 JTD rok 1998

sergiusz1988
    Gość

Domyślnie

sorry ze napisalem dwa razy :/