156-ka; łożyska?

jacek80

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1,8TS, 144KM 16V, 2000r sedan (932A3)
Czołem :)
Dzisiaj po przejechaniu ok 150 km, coś zaczęło mi piszczeć w przednim kole... odgłos typowy dla łożyska (wnerwiający pisk, raz ciszej, raz głośniej). Nasilał się przy bujnięciu kierownicą w lewo, jednak już przy lekkim hamowaniu pisk ustawał. Pomyślałem, że coś w zacisk hamulca się dostało i darło o tarczę. Po przejechaniu kilku kilometrów przestało piszczeć. Już się cieszyłem, że wszystko jest ok, a tu znowu się zaczęło.
Alfę mam z pół roku i jeszcze za dużo o niej nie wiem ;)
Jeżeli szykowałaby się wymiana łożysk / piasty, to dużo jest z tym roboty? Jakie są numerki tych części (AR 156, 1,8TS 2000r)? Jakiej firmy brać?
A może coś innego może być przyczyną?
Jutro może będę na kanale u znajomych i tak podpytuję na co zwrócić uwagę ;)

Pozdrawiam :)

kolego nie wiem czy pomoge ale łożyska raczej szumią niż piszczą
lepiej niech ci ktoś to sprawdzi zanim się w koszty wpiep.....
łożyska nie są tanie

Łożysko nie piszczy a szumi a poza tym nie ma szans, żeby Ci przestało szumieć podczas jazdy. Może Ci zacisk nie oddaje i dlatego piszczy klocek ocierając o tarcze? Niech Ci jakiś mechanik to sprawdzi bo na odległość to wiele nikt nie pomoże.

teraz zgłupiałem... po napisaniu powyższego posta, przejechałem się kilka kilometrów jak już wszystko zimne było i... żadnego pisku. Tak przypuszczam, że albo problem jednak siedzi/siedział w zacisku albo znowu zacznie wyć, jak złapie temperatury (te 150km jechałem co chwilę hamując - wiadomo jak się jeździ zimą "w tłumie")
Jutro najwyżej zdejmę koło i zobaczę czy coś się dzieje

Dodam że mam to samo. Alfe mam od 3 tygodni, po tygodniu jak wolno sie jechalo to impulsowo słychać było pisk, szybciej i pisk stawał się ciągły. Lekko na hamulec cisza... i po chwili znow. Od niedzieli czyli od kiedy są mrozy cisza.

100% zacisk

mialem to samo

naprawilem - wymienili jakies gumki bo podobno spuchly

ale problem znow wrocil wiec polecam wymiane calego zacisku niz samych gumek

Amortyzatory
Powrót