Kontrolka wtrysków

• Autor wątku Autor wątku rafalg78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafalg78

Guest
Witam,
zauważyłem, że od pewnego czasu tzn. przy niskich tempetarurach na zewnątrz zapala mi się kontrolka wtrysków (myślę że tak się nazywa - czerwona kontrolka obok kontrolki ładowania i oleju). Gaśnie po pewnym czasie kiedy silnik już się trochę zagrzeje. Z samochodem nic się nie dzieje i dlatego moje pytanie czy powinienem się tym przejąć czy to może tylko problem ze stykami jakiegoś czujnika lub samej kontrolki? Dodam, że tak samo działo się rok temu zimą, a później przez cały rok nic.

a termostat masz dobry?jeszcze czujnik temp w termostacie do sprawdzenia.Uzupełnij profil bo przypuszczam że masz jtd

P0115 - Czujnik temp. czynnika chłodzącego silnik - usterka. Jak silnik się nie rozgrzeje w odpowiednim czasie to wywala ten błąd.

Dzięki za odpowiedz.
Czy dam radę sam wymienić taki czujnik? Gdzie go znajdę?

Może też być to otwarty termostat. Więc z tym czujnikiem spokojnie.

Miałem to samo teraz kilka dni temu w te mrozy. Kontrolka świeciła cały czas "marchewka" pojechałem na komputer i pokazał czujnik temperatury, wymieniłem na nowy i jest wszystko ok.

Też radzę sprawdzić termostat i czujnik. Ja popelnilem blad i wymienilem pierw termostat a dopiero dzisiaj czujnik temp... co jakis czas marchewka a przez ostatni tydzien non stop. podlaczalem kompa i pokazywalo temp -33stopnie i blad czujnika temp. dzisiaj po wymianie z 3 min pochodzil silnik po zalaniu plynu chlodniczego i marchewka znikla. skasowalem bledy i juz sie nie wyskakuje. Temperature trzyma na 85 stopniach a w kabinowym 90 :-)

Amortyzatory
Powrót