to ciekawe dlaczego u nas nie mruga![]()
to ciekawe dlaczego u nas nie mruga![]()
mnie nic nie mruga, nie mam alarmu. Może mrugają tylko te z alarmami?
Ja nie wiem czy od nowości samochod mrugał. Mam go od miesiaca wiec nie wiem.
Alarm moze mam/mialem? Na suficie jest czujnik, syrena jest pod schowkiem od strony pasazera, ale wydaje mi sie ze to nie orginalny alarm. A pilota nie dostalem.
Mi mruga na alarmie który sam zakładałem chyba 3 razy a na oryginalnym centralnym 2x na otwarcie i raz na zamkniecie
Z tego co widze na schemacie tonie widze zbytnio połączenia tych centralek z kierunkami:/. Ciekawa sprawa przyjże sie jeszcze dzis temu
z tyłu samochodu owszem i jest element centralnego ale jest to tylko i wyłącznie sterownik radiowy centralnego. Elementem wykonawczym centralnego jest centralka zintegrowana M40 znajdująca się za schowkiem
Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa
podziękował kolego, nadstępna rzecz której nie wiedziałem a już wiem![]()
Mrugnięcie przy zazbrajaniu/rozbrajaniu centralnego realizowane jest poprzez nadajnik M35 (styk 1)i przekąźnik J43, oba te elemnety znajdują się z tyłu w bagażniku i dalej idzie na początek układu kierunków czyli na styki włącznika świateł awaryjnych.
Więc jeśli nie mrugają wam światła zaczął bym od sprawdzenia m35 i tego przekaźnika.
Ale tyczy się tylko i wyłącznie fabrycznych zamków centralnych sterowanych pilotem
ja mam orginal i nie mruga
Oryginalny centralny zamek nie daje sygnału na kierunki, światła i inne pierdoły, pomijając oświetlenie wnętrza, które po odryglowaniu drzwi zapala się automatycznie. Jeśli auto nie ma alarmu kierunki po prostu nie migają. Może ktoś ma tylko jeszcze pojęcie jak to podłączyć pod seryjny centralny?
pisałem troszkę wyżej że jeśli jest oryginalnie zainstalowany centralny zamek sterowany z pilota to układ ten daje sygnał na kierunki
http://yfrog.com/mkkierunkowskazyschematj
![]()
Ostatnio edytowane przez palchon ; 12-12-2010 o 09:26
Ja mam fabrykę i kierunki nie migają...