Alfa 156 1,9 JTD 2002 słabo odpala

• Autor wątku Autor wątku kaczi156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
  • Tagi Tagi
    jtd
K

kaczi156

Guest
Witam wszystkich, na wstępie chciałbym zaznaczy ze nie jestem mechanikiem samochodowym, moj problem polega na tym, że jak temperatura spadnie poniżej zera to auto słabo odpala. Sprawdziłem świece zarowe miernikiem i wszystkie mają koło 1 oma, sprawdzałem tez przewodem + wszystkie iskrza, na sterowniku od Swiec pojawia się 12V, aku był sprawdzany a nawet dziś rano przy - 10 podpiołem kablami pod 2 auto ale i to nie pomogło, objawy takie same: krece rozrusznikiem nawet przez 10 sekund a silnik tak jakby chciał a nie mógł, już łapie iprawie i rozrusznik znowu kręci, juz prawie i w kółko za 4 razem odpala ale nie wiem co robi a nie chce rżnąc silnika. Co poradzicie? Właśnie wykręciłem wszystkie świece i grzeją ma krótko - robią sie czerwone po około 5 sekundach,Rozrusznik kręci razej dobrze nie słycha zeby bendix przepuszczał a przy rozruchu napięcie na aku spada do 9,4V chociaż nie wydaje mi sie zeby tu tkwił problem. Jestem od niedawna właścicielem i to 1 zima. Jeśli ktoś mogłby pomóc proszę o pomoc, dodam jeszcze, że dzieje się tak tylko na zimnym silniku, ja juz odpalił, przejechałem 5 metrów zgasiłem i odpalił od strzała, byłem u mechanika, w komputerze nie było żadnych błedów, wymieniłem filtr paliwa i powietrza, zatankowałem na shelu. Jak jadę i wrzuc e luz i hamuję to przy zatrzymaniu sie słychac ,że obroty spadną na chwilę wiec wskazywałoby na czujnik wału z tego co czytałem ale czy to by miało wpływ na odpalanie?? Przepraszam za błedy i składnię, starałem się dokładnie opisa problem, Pojawił ise bład swiec zarowych ale to od tego, ze miałem odłączone kostki od sterownika i przekreciłem kluczyk zeby sprawdzic, na wszystkie swiece wychodzi 12 V Jeszcze raz proszę o pomoc
user_online.gif
progress.gif

jak jest padniety albo padający czujnik położenia wału to fakt cięzko odpala albo wcale i gasnie często podczas jazdy ale powinien ci wywalić błąd po podpięciu pod kompa- sprawdz przekażnik w komorze silnika od pompy paliwowej znajduje się w skrzynce przed akumulatorem podobne objawy a błędu nie wywala (wyciągnij i przeczyśc styki oraz potraktuj jakimś kontaktem) - a wymieniełes filtr paliwa?

dzieki za odpowiedz ale wymieniałem filtr paliwa, przekażnik sprawdzałem - działa, a nawet zamieniłem go z tym od pompy, pompa od baku podaje paliwa bo odkrecilem zasilanie od filtra i po przekreceniu kluczyka pompa sie zalancza i tłoczy

ciężkie uruchamianie na zimnym silniku może być problemem z ciśnieniem paliwa.spróbuj na początek przeczyścić czujnik ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i najlepiej podpiąć pod kompa tylko to nie może się skończyć na sprawdzeniu czy są błedy tylko na porządnej diagnostyce i oczywiście na zimnym silniku.Jak tu wszystko OK pasowało by sprawdzić wtryskiwacze

ciężkie uruchamianie na zimnym silniku może być problemem z ciśnieniem paliwa.spróbuj na początek przeczyścić czujnik ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej i najlepiej podpiąć pod kompa tylko to nie może się skończyć na sprawdzeniu czy są błedy tylko na porządnej diagnostyce i oczywiście na zimnym silniku.Jak tu wszystko OK pasowało by sprawdzić wtryskiwacze
Ciśnienie pokazywało na komputerze i mechanik powiedział, że dobre jest, a czujnik ciśnienia paliwa głupieje tylko na zimnym silniku przy mrozie? Wlewałem jakiś markowy preparat do czyszczenia pompowtryskiwaczy ale to chyba bylby tez problem przy dodatnich temperaturach?

Najpierw napisz jaki prąd rozruchowy ma Twój akumulator, a później ew. pogadamy o czujnikach...

Masz mieć minimum 680A, a najlepiej jakby miał 780A

sprawdź ciśnienie na listwie, jeśli ok to mi przychodzi do głowy już tylko słaba kompresja.

Najpierw napisz jaki prąd rozruchowy ma Twój akumulator, a później ew. pogadamy o czujnikach...

Masz mieć minimum 680A, a najlepiej jakby miał 780A
Akumulator Falcon 70Ah 640 A - jakby rzeczywiście był słaby to chyba by rozrusznik wolno kręcił i by sie rozładował w końcu? Czu mogę jakoś sprawdzić miernikiem prąd rozruchu czy tylko ćegowym? Miałem sprawdzane aku pod obciązeniem i raczej jest ok

sprawdzlem akumulator - napiecie 11,8V, prąd 453A, przy rozruchu 10,1V, ładowanie 14,02V, czy to może by przyczyną słabego odpalania nawet przy niewielkich przymrozkach?? Proszę o opinie

a nie masz przypadkiem auta sprowadzonego z Holandii bo ja mam podobnie , podgrzewam świece 2 razy ale ostatnio zauwazyłem ze jak podgrzeje 1 raz wyłacze zapłon włacze 2x i pompa w baku znów długo pracuje jakby gdzies cisnienie spadło ale pali za jakims 3 obrotem silnika

sprawdzlem akumulator - napiecie 11,8V, prąd 453A, przy rozruchu 10,1V, ładowanie 14,02V, czy to może by przyczyną słabego odpalania nawet przy niewielkich przymrozkach?? Proszę o opinie

napięcie aku powinno być ok. 12,5 V, już słaby jest

z tego co opisujesz to u mnie jest inny problem tzn czynnikiem jest temperatura a nie dlugi postoj auta, auto z włoch wiec raczej z holandii nie maja wad :)

---------- Post dodany o godzinie 19:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:28 ----------

napięcie aku powinno być ok. 12,5 V, już słaby jest
Dzieki kali za odpowiedz ale samo napiecie niewiele wskazuje, mozna to przyjac za błąd pomiaru, natomiast nie wiem jak z tym prądem tymczasem wyjalem go na nioc i zobacze czy rano odpali z poprawa, jak tak to chyba aku to wymiany a jak nie to mam nadzieje ze nie najgorsze chociaz na liczniku 133k nakrecone

Kolego ja borykam się z tym samym problemem ale w 166 z motorem 2.4JTD.
Wymieniłem świece, centralkę od świec, wszystkie filtry, czujnik temperatury silnika, czujnik przepływu powietrza, założyłem dodatkowy zawór zwrotny na przewód paliwowy oraz pozakładałem wszystkie nowe opaski na układzie paliwowym, wlałem uszlachetniacz do ropy bo miałem podejrzenia że może zamarzać, zmieniłem przepływkę i nadal ma fochy,i tak samo jak u Ciebie nie ma błędów na kompie.. Dzisiaj padła decyzja o kupnie nowego aku bo podejrzewam że jest za słaby (według mnie za wolno kręci rozrusznikiem) kupiłem i jest już zamontowany teraz tylko muszę sprawdzić jak zapali po postoju na mrozie.. a aku kupiłem 100Ah z rozruchem 800A..

Koledzy moja Alfa też słabo odpalała (za drugim razem) i błędu nie pokazała. Błąd pokazała jak chciałem ostro przyspieszyć. Wtedy gasł silnik, zapalała się marchewka, musiałem stanąć i ponownie uruchomić. Okazało się że uszkodzony jest regulator ciśnienia na pompie c.r. Po wymianie Alfa śmiga. Jeżeli chodzi o akumulator to napięcie przy sprawdzaniu miernikiem do akumulatorów nie powinno spaść poniżej 9 V przy pełnym obciążeniu (typowe w większości aut,choć słyszałem opinię że alfa jest czuła na słaby akumulator).Pod warunkiem że akumulator jest w pełni naładowany. Do silnika 2,4 j.t.d. zalecany jest 100AH. 800 A.

Koledzy moja Alfa też słabo odpalała (za drugim razem) i błędu nie pokazała. Błąd pokazała jak chciałem ostro przyspieszyć. Wtedy gasł silnik, zapalała się marchewka, musiałem stanąć i ponownie uruchomić. Okazało się że uszkodzony jest regulator ciśnienia na pompie c.r. Po wymianie Alfa śmiga. Jeżeli chodzi o akumulator to napięcie przy sprawdzaniu miernikiem do akumulatorów nie powinno spaść poniżej 9 V przy pełnym obciążeniu (typowe w większości aut,choć słyszałem opinię że alfa jest czuła na słaby akumulator).Pod warunkiem że akumulator jest w pełni naładowany. Do silnika 2,4 j.t.d. zalecany jest 100AH. 800 A.
A do 1,9 JTD?

kolego wydaje mi się ze to wtryski a dokładnie to cewki w tryskach które je otwierają spróbuj na zimnym silniku zagrzać wtryski z góry ja to zrobiłem opalarką na prąd po paru minutach alfa odpaliła mam podobny problem tylko ze moja kręci i nie puszcza dymku

Do 156 JTD:

75-80Ah i prąd rozruchowy ~700-780A

...tylko najpierw sprawdź, czy to aku, żebyś mi tu noża pod żebro nie wsadził jak nie pomoże wymiana :)
Dziekuje Twardy Ci za samo zainteresowanie sytuacja, niestety dzis rano po ladowaniu akumulatora to samo, takze nic nie zrozumialem, bede sie staral pozyczyc aku tylko nie mam skad :(

Do 156 JTD:
75-80Ah i prąd rozruchowy ~700-780A
...tylko najpierw sprawdź, czy to aku, żebyś mi tu noża pod żebro nie wsadził jak nie pomoże wymiana :)

moim zdaniem taki aku to trochę przesada, żeby nie być gołosłownym załączam instrukcję.

mi dzis rano przy -18 zapalila za 1 razem ale oczywiscie nie tak jak normalnie tylko gdzies za 5-6 obrotem silnika.

Amortyzatory
Powrót