akumulator - wpięty odwrotnie??

• Autor wątku Autor wątku remik230
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

remik230

Guest
witam, przez przypadek trafiłem na opis akumulatora w instrukcji dte. i uswiadomiłem sobie że w moim aucie akumulator jest podpięty zupełnie odwrotnie. dokładnie chodzi mi o to że w instrukcji wyraźnie jest napisane "osłona zacisku ujemnego", podczas gdy ja mam tą osłonę założoną na plusie akumulatora, co zresztą jest duzo wygodniejsze przy ładowaniu, bowiem do ładowania odłączam minus, a łatwiej jest go wyłączyc bez osłony. napiszcie proszę czy tak może być (akumulator jest tak podpięty od zakupu i teoretycznie wszystko działa) czy też ma to jakis ujemny wpływ na cos?

Ta osłona z bezpiecznikami (między innymi do ABS) ma być na klemie plusa. Zobacz sobie do instrukcji na forum, że każda 156 tak ma. A to co znalazłeś to może dodatkowa osłona na minus.

dzięki za info, sam nie wierzyłem w to co widze, ale zeby nie być gołosłownym to w załączniku doc. z wklejonymi screenami z instrukcji dte. Fakt, musi to być jakaś pomyłka...dziwna wszak bardzo. pozdro

dzięki za info, sam nie wierzyłem w to co widze, ale zeby nie być gołosłownym to w załączniku doc. z wklejonymi screenami z instrukcji dte. Fakt, musi to być jakaś pomyłka...dziwna wszak bardzo. pozdro

faktycznie, może to błąd przy tłumaczeniu...

witam, przez przypadek trafiłem na opis akumulatora w instrukcji dte. i uswiadomiłem sobie że w moim aucie akumulator jest podpięty zupełnie odwrotnie. dokładnie chodzi mi o to że w instrukcji wyraźnie jest napisane "osłona zacisku ujemnego", podczas gdy ja mam tą osłonę założoną na plusie akumulatora, co zresztą jest duzo wygodniejsze przy ładowaniu, bowiem do ładowania odłączam minus, a łatwiej jest go wyłączyc bez osłony. napiszcie proszę czy tak może być (akumulator jest tak podpięty od zakupu i teoretycznie wszystko działa) czy też ma to jakis ujemny wpływ na cos?
Zauważ kolego, że bezpieczniki zawsze sa na +, niezaleznie czy to prad stały czy zmienny, wszystko jest ok, pozdrawiam

To błąd w opisie rysunku.Masz wszystko prawidłowo.

no i dalej nie wiem i tu i tu mnie kopło;)

---------- Post dodany o godzinie 21:17 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:10 ----------

W gniazdku nie ma plusa jest faza.

dlatego śmieszyła mnie wcześniejsza odpowiedz ze zarówno w prądzie stałym jak i zmiennym zakładają bezpieczniki na plus ;)

Amortyzatory
Powrót