• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Silnik gaśnie po kilku sekundach i wyskakuje bład silnika oraz "go to dealer"

• Autor wątku Autor wątku Piochu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piochu

Guest
Silnik gaśnie po kilku sekundach i wyskakuje bład silnika oraz "go to dealer"

Witam po raz pierwszy na forum.
Problemem moim jest gaśnięcie silnika po rozruchu i błąd silnika z popularną dość informacją "go to dealer". Komunikat ten pojawia się w parze z informacją "low oil pressure" (posadam 10W 40 mobil 1). Dolegliwości ustają po kilkukrotnej próbie odpalenia i rozgrzania silnika. Błędy zostały usunięte pod komputerem, czujnik przeczyszczony EGR - przeczyszczone ale pojawiają się cały czas przy porannym rozruchu. Dodam ze temperatura za oknem siegająca 17 stopni na minusie pewnie nie sprzyja elektronice.
Pytanie brzmi czy miał ktoś takie dolegliwości bo to gaśniecie silnika jest kłopotliwe a na mrozie szybko załatwia akumulator.
Pozdrawiam i czekam na info

piszesz że błędy zostały skasowane.A jakie to błędy?Sprawdzałeś czy masz stan oleju na szabelce?

Błędy dotyczyły magistrali listwy wtryskowej i czujnika cisnienia oleje - cytuje mojego znajomego mechanika

---------- Post dodany o godzinie 23:07 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:07 ----------

Olej zarówno na bagnecie jak i na skali wyświetlacza w porządku

---------- Post dodany o godzinie 23:09 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 23:07 ----------

Błąd od wtrysku pojawił się zapewne po niedawnej przygodzie kiedy to wypluło uszczelkę pod jednym wtryskiem. Sprawe szybko załatwiłem nową uszczelką natomiast temat z olejem trwa

co do oleju to masz problem z czujnikiem poziomu oleju który jest wkręcony w tylną część miski olejowej.Może czyszczenie pomoże ale nie zawsze wtedy wymiana.
Co do gaśnięcia to masz problem z ciśnieniem paliwa,trzeba zrobić głębszą diagnostykę nie tylko usunięcie błędów.Problem uszczelki pod wtryskiem nie jest przyczyną tego błędu.

Błędy związane z olejem nie są powodem wyłączania silnika przez komputer tak? Czyli rozumiem ze moze byc to "paliwowy" problem. A czy verva którą ostatnio zalałem na orlenie może mieć wpływ na takie coś ?? Dodam ze po diagnostyce zalałem zwykłym i cały czas to samo.

jeśli by nie chciał odpalić to wtedy być może wina paliwa ale skoro daje sobie rade to raczej cos innego. Zawsze możesz spróbować wyjąc bak, wyczyścić/umyć i zalać paliwem innym dla pewności a kosztów praktycznie po za paliwem nie bedziesz mieć.

Obstawiałbym bardziej na coś z wtryskami ewentualnie coś z pompo paliwa?

Ciekawi mnie fakt w jakich przypadkach komputer wyłącza silnik. Czy jest jakaś grupa błędów po których ewidentnie zostaje wyłączony silnik. Jak wspominałem dzieję się tak na pewno w przypadku komunikatu "low oil pressure" (po rozgrzaniu i ponownym włączeniu błędu już nie ma).

---------- Post dodany o godzinie 11:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:01 ----------

Niedawno wybrałem się na przejażdzkę i zdecydowanie wyłączyło silnik po komunikacie "low oil pressure switch off" a silnik juz miał powyżej 50 stopni. Olej wymieniany 2 kkm temu i mobil 10w 40. Dziwna sprawa i kłopotliwa bo auto w trakcie jazdy potrafi zrobic takie jaja. Spotkaliscie sie z takim czyms ?

Moje nie doczytanie bo komunikat "low oil pressure switch off" to słabe ciśnienie oleju,nigdy tak nie miałem ale być może wtedy komputer wyłącza silnik.Czujnik o którym pisałem wyżej służy do określenia stanu oleju więc to nie on jest winowajcą.Zacznij może od wymiany czujnika ciśnienia oleju,gdy to nie pomoże trzeba sprawdzić ciśnienie oleju,bo jazda z niskim ciśnieniem oleju grozi uszkodzeniem silnika,

Moja bella zgasla kiedys podczas wyprzedzania tez komunikat o oleju oraz marchewa MSCF i stoje, nie odpalilem juz auta ,skonczylo sie lawetą ,odstawilem auto do goscia od komputerow ktory tez ma warsztat ,udalo mu sie odpalic belle ,ale po dodaniu gazu gasla ,okazalo sie ze wtyczka od regulatora cisnienia nie stykala i odpalic odpalila ,ale podczas drgan silnika wtyczka sie wypinala jakims cudem i auto gaslo...

Błędy dotyczyły magistrali listwy wtryskowej i czujnika cisnienia oleje - cytuje mojego znajomego mechanika

...
A mechanik naprawił czy tylko skasował błędy? Jak nam mój gust to tylko skasował, a przyczyną gaśnięcia jest brak odpowiedniego ciśnienia paliwa na listwie wtryskowej - czyli albo regulator ciśnienia do czyszczenia/wymiany, albo pompa do regeneracji. Możesz mieć jeszcze kiepskie paliwo.... Brak ciśnienia oleju pojawia się przy gwałtownym zgaśnieciu silnika

Miałem kiedyś podobny problem z lampką ciśnienia oleju. problemem okazał się przepływomierz chociaż komputer go nie wykazywał.

dokładnie
tak spadał z obrotów że zapalała się lampka ciśnienia oleju. do wymiany miałem przepływomierz. na kompie diagnostycznym nic na to nie wskazywało...

Czyli rozumiem ze błąd ciśnienia oleju jest następstwem wygaszenia silnika a wygaszanie silnika to jakiś problem z paliwem (pompą, wtryskami)??
Mechanik tylko skasował błędy. Czyściliśmy czujnik ciśnienia oleju.
Dziwi mnie że ludzie mieli problem z ciśnieniem oleju ale nie wyłączało im to silnika.

Czyli rozumiem ze błąd ciśnienia oleju jest następstwem wygaszenia silnika a wygaszanie silnika to jakiś problem z paliwem (pompą, wtryskami)??
Dziwi mnie że ludzie mieli problem z ciśnieniem oleju ale nie wyłączało im to silnika.
Masz nowszy samochód a co z tym idzie nowsze oprogramowanie na kompie. mnie to nie dziwi. komp uznał że jest problem i aby nie uszkodzić silnika wyłącza i krzyczy pewnie o serwis

...Dziwi mnie że ludzie mieli problem z ciśnieniem oleju ale nie wyłączało im to silnika.
A co im miało wyłączać silnik???? Często komunikat o zbyt niskim cisnieniu oleju wyswietla się przy gwałtownym zgaszeniu(zduszeniu) silnika. Jesli wyświetli się w czasie normalnej jazdy to oznacza kłopoty

Zajmę się teraz w pierwszej kolejności sprawdzeniem tematu paliwa, pompy, przepływomierza. Komputer tutaj coś pomoże ??? Czy trzeba element po elemencie prześwietlić??? Dodam że nie mam żadnych problemów z elastycznością silnika, pracą turbiny, zanikiem mocy. Auto sunie do górnych granic obrotów jak pocisk. Wszystko jest absolutnie OK jak z czasów kiedy było jeszcze ciepło.

---------- Post dodany o godzinie 19:28 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:26 ----------

Oczywiście jak minie mu foch i w końcu zechce pracować jak należy a nie wyłącza silnika dmuchając na zimne

Sam widzisz że samochód idzie do górnych obrotów. przy niskich masz focha. stawiam na przepływkę. w tym wypadku komp nic nie wyświetli.

---------- Post dodany o godzinie 19:42 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 19:31 ----------

jeszcze jedno. kasowanie błędów nie jest jednoznaczne z ich zanikiem. dobrą opcją jest reset systemu do ustawień fabrycznych ale 99% mechaników tego nie robi. po co pozbywać się przyszłej kasy?

Dzieki za pomoc
Komunikat "low pressure oil" pojawiał sie bo był filtr paliwa do wymiany :]
Jak sie okazało silnik został wyłączany przez komputer czego konsekwencją był błąd w cisnieniu oleju dla kompa. Wymieniłam filtr paliwa i jest wszystko w porządku silnik nie gasnie nie musze wybierac sie do dealera.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót