[156]wymiary uszczelki do termostatu 1.8 TS

boorek

Nowy
Auto
Alfa Romeo Brera 2.4 jtdm
Witam! Chyba zgubiłem uszczelkę do termostatu silnik jak w temacie, czy ktoś może mi podać jej wymiary? Pozdrawiam

gucio silikon nic nie pomaga mialem ten sam problem, przez to sklejenie silikonem pekla mi obrecz w obudowie termostatu. Poprostu kup nowy. najlepiej zrobisz. Cena nie jest wysoka 80-150 zl a nie oplaca sie tego kleic bo tak jak mowie cisnienie Ci wypchnie ten klej i bedziesz i tak musial nowy kupic termostat. Pozdro

gucio silikon nic nie pomaga mialem ten sam problem, przez to sklejenie silikonem pekla mi obrecz w obudowie termostatu. Poprostu kup nowy. najlepiej zrobisz. Cena nie jest wysoka 80-150 zl a nie oplaca sie tego kleic bo tak jak mowie cisnienie Ci wypchnie ten klej i bedziesz i tak musial nowy kupic termostat. Pozdro

kurcze, tylko że ja mam nowy termostat, ale zgubiłem uszczelkę, nie piszcie mi tylko że nie można dokupić takiego o-ringa...

pofatygował się... :D
A więc uszczelka ma przekrój prostokątny...
- śr wewnętrzna 54,5
- śr zewnętrzna 60,5
*z tolerancją 0,5mm w obie strony...
Nie mogę znaleźć suwmiarki :mad:

Proponuje przeczytać jeszcze raz post autora. Zgubił uszczelkę która jest między termostatem a blokiem silnika. Ja zawsze jak wymieniałem miałem przesmarowane dodatkowo silikonem i nigdy nie miałem problemu przecież termostat jest jeszcze do bloku przykręcony na 3 śruby.

Proponuje przeczytać jeszcze raz post autora. Zgubił uszczelkę która jest między termostatem a blokiem silnika. Ja zawsze jak wymieniałem miałem przesmarowane dodatkowo silikonem i nigdy nie miałem problemu przecież termostat jest jeszcze do bloku przykręcony na 3 śruby.

szczerze mówiąc.. Uszczelka powinna w 100% wystarczyć ;)
czy uszczelkę pod głowicą/pokrywy zaworów też smarujecie silikonem?? - dla mnie to bzdura ten silkon wszędzie :P

Tak jak już koledzy pisali, silikon i będzie dobrze.
Jak zależy tobie na uszczelce weź termostat i przejdź się do jakiegoś sklepu metalowego, marketu budowlanego, może coś dobierzesz. Zawsze możesz pożyczyć uszczelkę ze starego termostatu, u mnie wygląda jak nowa, a termostat miał ponad 5lat, do tego silikon i Św. spokój.

zrobię jak piszecie, dam starą i poprawię sylikonem, mam nadzieję że to wystarczy... Dzięki za pomoc i pozdrawiam

To nie jest mój wymysł i bede robił tak dalej. Jak ktoś nie chce to przecież nie musi tego robic. Lepiej jak sobie z dętki od roweru wytnie i zamontuje tak ?

Maiki mam nadzieje ze nie odebrales tego jako atak mej skromnej persony na Ciebie :cool::D
Po prostu mi się kliknęło "cytuj" ;)

Co do silikonu - dla przykładu w oleju podczas zlewania (wczoraj zmienianym) znalazłem gluta silikonu... Stąd jestem jego zagorzałym przeciwnikiem :D

pomylilem sie z uszczelka przy termostacie a nie przy obudowie ktora jest przykrecana do bloku. Ale coż...

Amortyzatory
Powrót