• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Jaka jest rzeczywista ilość oleju 1.6 T.S.?

ziomek_z

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.6 T.S. 1999
Witam

sprawdzaliście jaka rzeczywista ilosc oleju wchodzi przy wymianie do 1.6 T.S (120KM)
w instrukcji jest wpisane 4,4l mnie mechanik wypuscil 3,6l i tyle samo wlal spowrotem i poziom jest pod max kreseczke na bagnecie. To normalne ? :)

pozdrawiam

Chyba mechanik się spieszył i zostawił niecały litr starego oleju.
Zawsze mi wchodzi ponad 4litry, prawie książkowo.

A przypadkiem mechanik nie zmieniał ci "metodą odsysania" przez np. kominek bagnetu?

jak się mechanik przyłoży tu i przez bagnet ponad 4litry odessie. Jego zaniedbanie, nic więcej.

no własnie nie metodą odsysania, tylko na rozgranym silniku przy odkreconym gornym i dolnym koreczku grawitacyjnie sam sobie sciekal, bylem przy tym widzialem co robi i wlasnie zastanowila mnie ta zmniejszona ilosc...

wniosek :
zjadła ci troszkę i tyle chyba

Bociek gdyby zjadła to zlał by 3 litry z czymś a wlał by 4,5l.

P.S.: Jak na rozgrzanym silniku to może po prostu dobrze nie spłyną?

Ostatnia edycja:
a faktycznie - przepraszam ( doczytałem że zlane mało i wlane mało - schował się ebany gdzieś )

a poważnie - dziwne

Bocian nic nie jje bo stan utrzymuje idealnie pod gorna kreseczke, zastanawia mnie tylko dlaczego tylko tyle wylecialo i tylko tyle mozna bylo wlac, spotkal sie ktos z czyms takim?

To że było na podnośniku nie znaczy że było poziomo

po długim zastanowieniu przyszła mi do głowy jeszcze jedna opcja:
wymieniłem silnik na 1.6 (120KM) od 147 z 2002r poniewaz moj poprzedni padł
mozliwe, że ten który mi go sprzedał włożył bagnet od innego modelu...
dlatego mam prośbę czy moglibyście zmierzyć swój bagnet?

mój cały z plastikiem ma 61cm a bez plastiku 55cm

kolega w 147 z 2001 ma bagnet krótszy o 3 cm...

61 cm pasuje tylko ze mój bagnet z 1.8 na końcu nie jest skręcony tak jak twój, ale to może z powodu innego rocznika :D
A powiedz nam czy masz dodatkowa (przeszkadzającą we wszystkim) chłodniczkę w misce olejowej, bo z tego co można na allegro zobaczyć wersja 1.6 o mocy 105 KM czyli bez wariata, miała miske olejową bez tego wystającego "gówienka" (dlaczego tak sie źle o niej wyrażam, bo ta dodatkowa wypustka we wszystki przeszkadza i przez nią czesto gesto trzeba miskę domontować), ale tak ogólnie to wszystko wporządku :)

Pozdrowienia dla konstruktorów makaroniarzy :)

u mnie tez 4,5 litra wymieniałem 4 dni temu

Amortyzatory
Powrót